ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η διάσημη Αλεξάνδρα Τολστόι, πρώην σύντροφος Ρώσου «ολιγάρχη» σπάει τη σιωπή της

Η χλιδή, η εξουσία, η συνάντηση με τον Πούτιν και οι αποκαλύψεις της για το σύμπαν των ολιγαρχών και των «νόμων» του.

Η διάσημη Αλεξάνδρα Τολστόι, πρώην σύντροφος Ρώσου «ολιγάρχη» σπάει τη σιωπή της

Για μαφιόζικες πρακτικές κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Τολστόι, απόγονος της ευρύτερης οικογένειας του διάσημου συγγραφέα, που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Μ. Βρετανία. Από εκεί, εξαπολύει τώρα μύδρους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και των Ρώσων ολιγαρχών. Γιατί; Γιατί γνωρίζει. Έχοντας υπάρξει για οκτώ χρόνια σύντροφος «ολιγάρχη» και μάλιστα ενός εξαιρετικά έμπιστου φίλου του Ρώσου Προέδρου, του Σεργκέι Πουγκάτσεφ. Γνωστού και ως «τραπεζίτη» του Πούτιν, που πλέον βέβαια καταζητείται από τις ρωσικές αρχές έχοντας καταχραστεί υπέρογκα ποσά σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πτώσης των «ολιγαρχών» της Ρωσίας, η Τολστόι έχει επιστρατευτεί από τον βρετανικό Τύπο που προσπαθεί να σπάσει την ομερτά αυτού του λόμπι. Ενός κόσμο χλιδής, εξουσίας και κυρίως… άγνωστων νόμων. Η Τολστόι δεν κρύβει τα λόγια της. «Μοιάζει κάπως με την ταινία Νονός. Υπάρχει ακραίος πλούτος, παντελής έλλειψη ανθρώπινων αξιών και ενσυναίσθησης και όλα βασίζονται στην αρχή διαίρει και βασίλευε» σημειώνει σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο CNN.

Είχε συναντήσει ποτέ τον Πούτιν; Ναι το 2008 είχε βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο και όπως ομολογεί η ίδια «ο Πούτιν δεν έχει αλλάξει, ήταν και είναι ένας άνθρωπος με ναρκισσιστική διαταραχή» σημειώνει όταν η δημοσιογράφος τη ρωτά για τις φήμες που θέλουν τον πρόεδρο να μοιάζει διαφορετικός τα τελευταία χρόνια. «Φαινόταν να έχει αυτοπεποίθηση τότε, τώρα μοιάζει πολύ θυμωμένος, σαν να έχει χάσει τον έλεγχο» προσθέτει.

Μα, πώς βρέθηκε η ίδια, απόγονος μιας οικογένειας με διαφορετικές αρχές, σε αυτό το σύμπαν; Η Αλεξάνδρα είναι το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Αγγλο- Ρώσου ιστορικού και συγγραφέα Νικολάι Τολστόι. Ο παππούς της και πατέρας του Νικολάι είχε τραπεί σε φυγή σε πολύ μικρή ηλικία από τη Ρωσία. Η Αλεξάνδρα μεγάλωσε το Όξφορντσιρ και ήθελε να σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Στα 18 της χρόνια ο πατέρας της την πρόετρεψε να επισκεφθεί τη Ρωσία για να γνωρίσει την πατρίδα τους. Εκείνη λοιπόν ερωτεύτηκε τη χώρα και αποφάσισε να σπουδάσει Ρωσική φιλολογία.

Αφού πέρασε για σύντομο χρονικό διάστημα από τον τραπεζικό τομέα, θέλησε να διανύσει με τρεις φίλες της στον Δρόμο του Μεταξιού με άλογα και καμήλες. Έγραψε ένα βιβλίο για την ταξιδιωτική της εμπειρία. Έπειτα αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι με προορισμό τη Μογγολία και τη Σιβηρία, περιπέτεια με την οποία κέντρισε το ενδιαφέρον του BBC που της πρότεινε να γυρίσουν μια τηλεοπτική σειρά υπό τον τίτλο Horse People with Alexandra Tolstoy.

Ταξιδεύοντας συνάντησε τον Σαμίλ Γκαλιμζιάνοβ, έναν οδηγό και αναβάτη με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2003. Μια παρορμητική απόφαση, που αργότερα μετάνιωσε η ίδια. «Κανείς δεν μου είπε “μα πως θα εξασφαλίσεις χρήματα για την οικογένειά σου”; Εγώ ήμουν αυτή που έφερνε τελικά το ψωμί στο τραπέζι, γεγονός που τον εξαγρίωνε γιατί είχαν αντιστραφεί οι κανόνες. Επιπλέον, δεν ήμασταν του ίδιου συναισθηματικού και πνευματικού επιπέδου. Όμως, στην οικογένειά μας κανείς δεν έχει πάρει διαζύγιο. Ένιωθα ότι έφτιαξα κάπως τη ζωή μου και πως ήμουν υποχρεωμένη να τη συνεχίσω έτσι. Μετά, γνώρισα τον Σεργκέι» έχει αφηγηθεί η Αλεξάνδρα σε συνέντευξή της.

Ο Σεργκέι Πουγκάτσεφ είχε χωρίσει πρόσφατα από τη γυναίκα του και προσέλαβε την Αλεξάνδρα, η οποία ζούσε τότε στη Μόσχα με τον σύζυγό της, για να τού διδάξει αγγλικά. Έναν χρόνο μετά, ξανασυναντήθηκαν σε μια εκδήλωση και μέσα σε λίγους μήνες η Τολστόι είχε χωρίσει από τον σύζυγό της και είχε μείνει έγκυος από τον Σεργκέι.

Έτσι ξεκίνησε μια κινηματογραφική ιστορία αγάπης με όλα τα κομφόρ: πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, λουλούδια, συγκλονιστικά ξενοδοχεία, ακραίες εκδηλώσεις αγάπης, εκπλήξεις. Τότε, η περιουσία του Τραπεζίτη ανερχόταν περίπου στα 15 δις δολάρια.

Δεν του ήταν λοιπόν τίποτα να της στείλει ένα ιδιωτικό αεροπλάνο στη Σιβηρία με χαβιάρι, μπισκότα και αβοκάντο, αλλά και νέα, ζεστά ρούχα όταν τού παραπονέθηκε πως πεινούσε και κρύωνε στα γυρίσματα της σειράς της σε μια απόμακρη τοποθεσία, κοντά στον Αρκτικό κύκλο. Ούτε όταν της έστειλε ένα αεροπλάνο να τη μεταφέρει από την Ισπανία στο Παρίσι για να περάσουν το βράδυ μαζί. Στη συνέχεια, το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά.

Εκείνη την εποχή ο Σεργκέι ήταν κάτοχος δύο ναυπηγείων, ενός ορυχείου, μεγάλων ακινήτων στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, όπως και της τράπεζας Mezhprombank που έμελλε να γίνει η πέτρα του σκανδάλου. Όμως, όταν οι σχέσεις του με τον Πούτιν πάγωσαν ο Σεργκέι Πουγκάτσεφ ισχυρίζεται πως προσπάθησαν να καταστρέψουν την επιχείρησή του. Aπό την άλλη πλευρά όμως οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι εκείνος εξαφάνισε τεράστια ποσά πολιτών που τού είχε εμπιστευτεί η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατά την οικονομική κρίση του 2008. Έκτοτε βρέθηκε στη λίστα της Ιντερπόλ και αναγκάστηκε να παραδώσει το διαβατήριο του στις βρετανικές αρχές, ενώ τώρα ζει στη Γαλλία.

Το 2017, η Τολστόι χαρακτήρισε τον Σεργκέι, με τον οποίο είναι σε διάσταση, ως άνθρωπο που ήθελε να την ελέγχει και πως τα τελευταία χρόνια δεν υποστηρίζει την οικογένεια οικονομικά. Μερικές μέρες πριν, στις 14 Μαρτίου το 2022, στη συνέντευξή της στο ITV χαρακτήρισε τόσο τον Πούτιν όσο και τον πρώην σύζυγό της ως «νάρκισσους».

Μάλιστα, αυτή την περίοδο προβάλλεται από το βρετανικό Netflix το ντοκιμαντέρ The Countess and the Russian Billionaire, ταινία που φιλοδοξεί να ρίξει φως στη σχέση του ζευγαριού, αν και δεν έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

Κεντρική εικόνα: @alexandratolstoy

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

13 Ιαν 2026

Το "Grease The Musical" έρχεται από το Λονδίνο στην Αθήνα για τέσσερις μόνο παραστάσεις

Η σκηνή του Christmas Theater μετατρέπεται σε ένα εκρηκτικό dancefloor με πολύ γέλιο, λίγο δράμα, τρελό φλερτ.

Περισσότερα από

Stories

12 Ιαν 2026

The White Lotus | Το ξενοδοχείο - παλάτι του 19ου αιώνα που θα γίνουν τα γυρίσματα της νέας σεζόν

Ένα ιστορικό παλάτι του 19ου αιώνα, σήμερα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κυανή Ακτή μετατρέπεται στο σκηνικό της τέταρτης σεζόν της δημοφιλούς σειράς.

10 Ιαν 2026

Marlon Brando: Ο λόγος που αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Όσκαρ για την ταινία "Ο Νονός"

Το 1973 ο Marlon Brando άφησε ιστορία με την απόρριψη του Όσκαρ του.

09 Ιαν 2026

Κάτια Δανδουλάκη & Χρήστος Πολίτης: Η σπάνια κοινή τους φωτογραφία στους "Σουλιώτες" πριν από 44 χρόνια

Το συγκινητικό αντίο της Κάτιας Δανδουλάκη στον Χρήστο Πολίτη που έφυγε από τη ζωή.

09 Ιαν 2026

Αποκλειστικό | Χρυσές Σφαίρες 2026: Οι "αφανείς ήρωες" της φετινής τελετής αποκαλύπτουν όλες τις λεπτομέρειες στο Harper's Bazaar Greece

Ο L.A. Correspondent του Harper's Bazaar Greece βρέθηκε στο στρώσιμο του κόκκινου χαλιού των Χρυσών Σφαιρών, συνάντησε τα πρόσωπα πίσω από τη μαγική βραδιά και εξασφάλισε όλες τις λεπτομέρειες της φαντασμαγορικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 11 Ιανουαρίου.

09 Ιαν 2026

Χρυσές Σφαίρες | Πόσο κοστίζει ένα αγαλματίδιο των Golden Globes;

Την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 83η απονομή των βραβείων Golden Globes.

09 Ιαν 2026

Μάρθα Καραγιάννη: Ο άγνωστος γάμος της με τον άσσο των γηπέδων πριν από 66 χρόνια

Λαμπερή νύφη μέσα στο εντυπωσιακό λευκό φόρεμά της, η Μάρθα Καραγιάννη.

08 Ιαν 2026

Αφίξεις, αλλαγές, ραντεβού | Τα πρώτα νέα της χρονιάς από την εστιατορική σκηνή της Αθήνας

Μετακινήσεις, καινούρια ξεκινήματα, αφίξεις και προτάσεις για brunch, lunch, dinner - κάθε στιγμή της ημέρας συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό, το οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε από σήμερα.

08 Ιαν 2026

Ανδρέας Κωνσταντίνου | Πού έχουμε ξαναδεί τον γοητευτικό Γιάννη της "Μεγάλης Χίμαιρας";

Οι 5 τηλεοπτικοί ρόλοι που έχει επιλέξει στο παρελθόν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.

08 Ιαν 2026

Like wildflowers in the cracks | 8 κινηματογραφικά έργα παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν, το οποίο εστιάζει στην έννοια της ελπίδας, ως απόρροια συλλογικής επιθυμίας, και προσπάθειας για αλλαγή.

08 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Η "Δούκισσα της Πλακεντίας" επιστρέφει με νέες ημέρες και ώρες παραστάσεων

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τη Μαρία Κίτσου σε μία παράσταση που αφηγείται τη μυθιστορηματική ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά.