ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η αλλόκοτη ιστορία της γυναίκας που επιβίωσε μόνη σε νησί της Αλάσκας με τη σορό ενός νεκρού άντρα

Η «Γυναίκα Ροβινσώνας Κρούσος», όπως αποκάλεσαν την Έιντα Μπλάκτζακ, ήταν η μοναδική που επέζησε από αποστολή στον Αρκτικό Κύκλο πριν από ακριβώς εκατό χρόνια.

Η αλλόκοτη ιστορία της γυναίκας που επιβίωσε μόνη σε νησί της Αλάσκας με τη σορό ενός νεκρού άντρα

Δεν είχε κανένα χαρακτηριστικό κινηματογραφικής υπερηρωίδας κι όμως η ιστορία της θα μπορούσε άνετα να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Πριν από ακριβώς εκατό χρόνια μια μικροκαμωμένη αυτόχθων της Αλάσκας, που εργαζόταν μέχρι τότε ως μοδίστρα, ξεκίνησε για μια αποστολή στην απομονωμένη Νήσο Βράνγκελ, μαζί με τέσσερις άντρες και μια γάτα ονόματι Βικ.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν εντοπίστηκε από ένα πλοίο, ήταν το μοναδικό μέλος της ομάδας, μαζί με τη γάτα, που είχε καταφέρει να επιβιώσει. Η ντροπαλή μοδίστρα είχε καταφέρει όχι μόνο να ξεπεράσει τη φοβία της για τις πολικές αρκούδες αλλά και να εξασφαλίσει για τον εαυτό της τροφή και ρουχισμό.

Η Έιντα Μπλάκτζακ γεννήθηκε το 1898 σε έναν απομακρυσμένο οικισμό της Αλάσκας, στον Αρκτικό Κύκλο. Παρόλο που ανήκε στη γηγενή φυλή των Ινουπιάτ, δεν μεγάλωσε μαθαίνοντας κυνήγι, ψάρεμα ή οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα επιβίωσης: Ανατράφηκε από Μεθοδιστές ιεραποστόλους, που τη δίδαξαν αρκετά αγγλικά ώστε να μπορεί να μελετάει τη Βίβλο και εργασίες του νοικοκυριού όπως το ράψιμο και το μαγείρεμα.

Στα 16 της παντρεύτηκε τον Τζακ Μπλακτζάκ, που έτρεχε σε αγώνες με έλκηθρα. Απέκτησαν μαζί τρία παιδιά -δύο από τα οποία πέθαναν- προτού η Έιντα εγκαταλειφθεί από τον σύζυγό της, μαζί με τον πεντάχρονο γιο της, Μπένετ, σε μια απομονωμένη χερσόνησο και έπρεπε να περπατήσουν σχεδόν 65 χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στον πολιτισμό. Το αγόρι υπέφερε από φυματίωση και ήταν γενικά φιλάσθενο. Η Έιντα αναγκάστηκε να το αφήσει σε ορφανοτροφείο, μέχρι να εξασφαλίσει μια εργασία αρκετά ικανοποιητική για την επιβίωσή τους. Τη βρήκε, στην αποστολή της Νήσου Βράνγκελ, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της: ζητούσαν έναν αυτόχθονα, αγγλόφωνο, με γνώσεις ραπτικής.

Στα 16 της παντρεύτηκε τον Τζακ Μπλακτζάκ, που έτρεχε σε αγώνες με έλκηθρα. Απέκτησαν μαζί τρία παιδιά -δύο από τα οποία πέθαναν- προτού η Έιντα εγκαταλειφθεί από τον σύζυγό της, μαζί με τον πεντάχρονο γιο της, Μπένετ, σε μια απομονωμένη χερσόνησο

Η αποστολή είχε, φαινομενικά, προοπτικές επιτυχίας, με επικεφαλής τον χαρισματικό εξερευνητή Βίλχαλμουρ Στέφανσον. Γύρω του συγκέντρωσε τέσσερις άπειρους άντρες, τον 20χρονο Άλαν Κρόφορντ, τους 28χρονους Λορν Νάιτ και Φρεντ Μάουγε και τον 19χρονο Μίλτον Γκέιλ, με στόχο να διεκδικήσει τη νήσο για λογαριασμό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας – η οποία ωστόσο μέχρι τότε δεν είχε δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κομμάτι γης.

Παρόλο που ο Στέφανσον σύστησε την ομάδα και χρηματοδότησε την αποστολή, τελικά δεν τη συνόδευσε ο ίδιος, προμηθεύοντας τους άντρες τους με εφόδια για έξι μήνες και με την υπόσχεση ότι η φύση της περιοχής ήταν αρκετά «φιλική» ώστε να συμπληρώσουν μόνοι τα αποθέματά τους μέχρι να έρθει ένα πλοίο, μέσα στην επόμενη χρονιά, να τους φέρει πίσω στην πατρίδα.

Αρχικά η Μπλάκτζακ είχε ενδοιασμούς για την αποστολή, αλλά ήταν η μόνη εργασία που θα της εξασφάλιζε αρκετά χρήματα ώστε να καταφέρει να συντηρήσει τον γιο της. Άλλωστε, το αρχικό πλάνο ήταν να λάβουν μέρος και άλλα μέλη της φυλής της – προτού κάνουν όλοι πίσω, αφήνοντάς τη να επιβιβάζεται μόνη στο πλοίο, με τέσσερις λευκούς άντρες και μία γάτα.

Το αρχικό πλάνο ήταν να λάβουν μέρος και άλλα μέλη της φυλής της – προτού κάνουν όλοι πίσω, αφήνοντάς τη να επιβιβάζεται μόνη στο πλοίο, με τέσσερις λευκούς άντρες και μία γάτα.

Την πρώτη χρονιά της αποστολής, η Νήσος δεν διέψευσε τις υποσχέσεις του Στέφανσον, παρέχοντας στην ομάδα όλα όσα χρειαζόταν για την επιβίωσή της. Αλλά καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, οι προμήθειες άρχισαν να λιγοστεύουν και δεν διαφαινόταν ίχνος πλοίου στον ορίζοντα. Μέχρι που η ομάδα εγκλωβίστηκε στον πάγο, συνειδητοποιώντας ότι θα χρειαζόταν να επιβιώσει, με τα δικά της μέσα, για έναν ακόμα χειμώνα.

Όμως μέχρι τις αρχές του 1923 οι άνδρες λιμοκτονούσαν, ενώ ένας από αυτούς, ο Νάιτ, υπέφερε από σκορβούτο. Στις 28 Ιανουαρίου του 1923 οι Κρόφορντ, Μάουγε και Γκέιλ εγκατέλειψαν την Μπλάκτζακ και τον ετοιμοθάνατο Νάιτ, κινώντας πεζή για Σιβηρία, με την ελπίδα να επιβιώσουν. Δεν τους είδε ποτέ ξανά κανείς.

Στις 28 Ιανουαρίου του 1923 οι Κρόφορντ, Μάουγε και Γκέιλ εγκατέλειψαν την Μπλάκτζακ και τον ετοιμοθάνατο Νάιτ, κινώντας πεζή για Σιβηρία, με την ελπίδα να επιβιώσουν. Δεν τους είδε ποτέ ξανά κανείς.

Η Μπλάκτζακ έζησε έξι μήνες με τον άρρωστο Νάιτ, υπηρετώντας τον σαν «νοσοκόμα, νοσηλεύτρια, σύντροφος, υπηρέτρια, ξυλοκόπος και κυνηγός ταυτόχρονα» σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Los Angeles Times το 1924. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχε να αντιμετωπίσει και την κριτική του ασθενή, που την κατηγορούσε διαρκώς ότι δεν τον φρόντιζε αρκετά. «Ποτέ δεν σκέφτεται πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να πάρει τη θέση τεσσάρων αντρών, να κόψει ξύλα, να κυνηγήσει για τροφή και να καθαρίζει τις ακαθαρσίες του στο κρεβάτι» έγραψε η ίδια στο ημερολόγιό της.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο θάνατός του ήρθε στις 23 Ιουνίου του 1923. Η Μπλάκτζακ, αντί να βυθιστεί στην απόγνωση, με την ελπίδα της επανασύνδεσης με τον γιο της να της δίνει δύναμη, ρίχτηκε στον αγώνα της επιβίωσης. Καθώς δεν είχε ούτε το ψυχικό ούτε το σωματικό σθένος να θάψει τον Νάιτ, άφησε τη σορό του μέσα στον υπνόσακό του, χτίζοντας ένα τείχος από κούτες γύρω του για να διασφαλίσει ότι δεν θα κατέληγε στα σαγόνια των άγριων ζώων. Ανήμπορη ωστόσο να υποφέρει τη δυσοσμία της σήψης, μετακόμισε σε άλλη σκηνή, με τις προμήθειες, θωρακίζοντάς την όσο μπορούσε από το κρύο. Κυρίως, άρχισε να κοιμάται αγκαλιά με ένα όπλο, ώστε να προλάβει να αντιδράσει σε περίπτωση που δεχόταν εισβολή από πολική αρκούδα.

Τους επόμενους τρεις μήνες, της απόλυτης μοναξιάς, έμαθε πώς να στήνει παγίδες για αρκτικές αλεπούδες, να πυροβολεί πτηνά, ενώ έχτισε και μία πλατφόρμα πάνω από το καταφύγιό της για να εντοπίζει από μακριά τις πολικές αρκούδες. Στον ελεύθερό της χρόνο, χρησιμοποιούσε το φωτογραφικό εξοπλισμό της αποστολής τραβώντας τις selfies της εποχής: φωτογραφίζοντας τον εαυτό της μπροστά στον ερειπωμένο καταυλισμό.

Καθώς δεν είχε ούτε το ψυχικό ούτε το σωματικό σθένος να θάψει τον Νάιτ, άφησε τη σορό του μέσα στον υπνόσακό του, χτίζοντας ένα τείχος από κούτες γύρω του για να διασφαλίσει ότι δεν θα κατέληγε στα σαγόνια των άγριων ζώων.

Στο τέλος του καλοκαιριού του 1923 εντοπίστηκε από ένα πλοίο διάσωσης. Όπως επισήμανε το πλήρωμα: «Είχε διαμορφώσει έτσι το περιβάλλον της ώστε πιθανότατα θα μπορούσε να επιβιώσει εκεί για ακόμα έναν χρόνο, παρόλο που η απομόνωσή της θα ήταν τρομακτική». Με την επιστροφή της στην πατρίδα, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά η μοναδική έγνοια της ντροπαλής μοδίστρας ήταν να ξανασυναντήσει τον γιο της και να χρησιμοποιήσει την αμοιβή της για να τον θεραπεύσει από τη φυματίωση και να ζήσουν μαζί.

Με την επιστροφή της στην πατρίδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά η μοναδική έγνοια της ντροπαλής μοδίστρας ήταν να ξανασυναντήσει τον γιο της και να χρησιμοποιήσει την αμοιβή της για να τον θεραπεύσει από τη φυματίωση και να ζήσουν μαζί.

Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε έναν ακόμα γιο, τον Μπίλι. Ο Μπένετ, που δεν ξεπέρασε ποτέ εντελώς τα προβλήματα της υγείας του, πέθανε το 1972, σε ηλικία 58 ετών. Η μητέρα του τον ακολούθησε περίπου μία δεκαετία αργότερα, στα 85 χρόνια της, και τάφηκε πλάι του. Η αλλόκοτη όμως ιστορία της απαθανατίστηκε στο βιβλίο «Marooned in the Arctic: The True Story of Ada Blackjack, the "Female Robinson Crusoe" (Women of Action)» (Παρατημένη στην Αρκτική: Η αληθινή ιστορία της Έιντα Μπλάκτζακ, της «Γυναίκας Ροβινσώνα Κρούσου»).

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Με στοιχεία από www.atlasobscura.com

Φωτό: Wikipedia

Read Next

25 Μαρ 2023

Παπαφλέσσας: Η οργισμένη αντίδραση του Δημήτρη Παπαμιχαήλ για την ταινία-έπος

"Μίσησα την οργανωμένη οχλαγωγία του Φεστιβάλ. Εκείνων που μετέτρεψαν την αίθουσα σε εξέδρα γηπέδου. Ντροπή τους τέτοια ασέβεια"

25 Μαρ 2023

Αλέξανδρος Ιόλας: Ο Έλληνας που ανακάλυψε τον Γουόρχολ

"Το να βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη και να μην επισκεφθείς την γκαλερί του Ιόλα είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να μην επισκεφθείς τον Παρθενώνα".

Περισσότερα από

Stories

24 Μαρ 2023

Το δικτυωτό φόρεμα της Ζωής Λάσκαρη που σκανδάλισε τις Κάννες

Η γοητευτική ηθοποιός εκπροσώπησε την Φίνος Φιλμ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας το 1967, κλέβοντας διεθνώς τις εντυπώσεις.

24 Μαρ 2023

Στιβ ΜακΚουίν: "Δεν μ’ αρέσει να συζητάω για βλακείες, γιατί δεν με βοηθάει πουθενά"

Ο Στιβ ΜακΚουίν ήταν ο βασιλιάς του κουλ. Τελεία. Και παύλα.

23 Μαρ 2023

Ο μεγάλος έρωτας της Ελίζαμπεθ Τέιλορ για τον γκέι συμπρωταγωνιστή της Μοντγκόμερι Κλιφτ

Η Ελίζαμπεθ που έφυγε σαν σήμερα, μπορούσε να έχει όποιον ήθελε, αλλά εκείνη ήθελε αυτόν που δεν μπορούσε να έχει.

23 Μαρ 2023

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νόρα Βαλσάμη, Ζωή Λάσκαρη: Τρεις Κυρίες στα μπουζούκια

Το ρετρό κλικ των τριών σταρ σε βραδινή έξοδο δίπλα στον Κώστα Αρζόγλου.

23 Μαρ 2023

Μαρί Σαντάλ – Ολυμπία Γλύξμπουργκ: Ρετρό κλικ αποδεικνύει την εντυπωσιακή ομοιότητα μητέρας και κόρης

Η Μαρία Ολυμπία γύρισε τον χρόνο στο παρελθόν, δημοσιεύοντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της μητέρας της.

21 Μαρ 2023

Μανώλης Χιώτης: Ο ξυλοδαρμός από τα όργανα της Χούντας , η καντάδα στον Μίκη Θεοδωράκη και ο περίεργος θάνατός του

Η άγνωστη ιστορία του σπουδαίου συνθέτη που γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1920 και πέθανε 21 Μαρτίου του 1970, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του.

20 Μαρ 2023

"Είχα φρέσκιες μελανιές κάθε μέρα": Η καταστροφική σχέση του Γουίλιαμ Χαρτ και της Μάρλι Μάτλιν

Οι δύο ηθοποιοί ήταν ζευγάρι στη ζωή τη δεκαετία του '80. Μόνο που πίσω από τη λάμψη κρυβόταν μια ακόμα ιστορία κακοποίησης.

20 Μαρ 2023

Έρωτας είναι η αιτία: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον Αύγουστο του Παπάζογλου

Για ένα μοιραίο ανικανοποίητο έρωτα που έγραψε ο αξέχαστος ερμηνευτής και συνθέτης με το κόκκινο φουλάρι που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου του 1948.

19 Μαρ 2023

Από πού πήραν το όνομά τους οι μεγαλύτεροι δρόμοι της Αθήνας;

Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Λένορμαν, Σταδίου, Ερμού, Φωκίωνος Νέγρη, Κατεχάκη. Η ιστορία πίσω από τα ονόματα.