ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Αγκάθα Κρίστι, η ενυδατική κρέμα και η συντήρηση των αρχαιολογικών ανασκαφών

Η σχέση της με την αστυνομική λογοτεχνία γνωστή. Η σχέση της με την αρχαιολογία και το μαγικό τρικ συντήρησης των ευρημάτων από ελεφαντόδοντο, αποτελεί έκπληξη.

Η Αγκάθα Κρίστι, η ενυδατική κρέμα και η συντήρηση των αρχαιολογικών ανασκαφών

Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια από τη γέννηση της Αγκάθα Κρίστι και οι ιστορίες γύρω από τη ζωή της εξακολουθούν να απασχολούν τους εκατομμύρια θαυμαστές της σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο καθένας από εμάς έχει την εξής εικόνα: μια γηραιά κυρία που σαν την Μις Μαρπλ ασχολείται με το πλέξιμο ενώ εξιχνιάζει μυστηριώδη εγκλήματα.

Η ζωή της Κρίστι ήταν γεμάτη συναρπαστικά γεγονότα. Μια έκθεση αυτό τον καιρό στο μουσείο Pointe-à-Callières στο Μόντρεαλ αποκαλύπτει μια πλευρά της που είναι ίσως η λιγότερο γνωστή της και αφορά το πάθος της με την αρχαιολογία και τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των αντικειμένων από ελεφαντόδοντο που η ίδια συνέλεγε.

Η έκθεση παρουσιάζει τη ζωή μιας γυναίκας που εκτός από το γράψιμο είχε πάθη ασυνήθιστα και απροσδόκητες σελίδες ζωής. Η Αγκάθα Κρίστι σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον κατά δεκαπέντε χρόνια νεώτερό της αρχαιολόγο Max Mallowan. Άλλωστε πολλοί θυμούνται την περίφημη ατάκα της: «Πήρα αρχαιολόγο γιατί όσο γερνώ, λόγω επαγγέλματος θα με εκτιμά όλο και πιο πολύ».

Η Αγκάθα Κρίστι, η ενυδατική κρέμα και η συντήρηση των αρχαιολογικών ανασκαφών

Μετά το γάμο της η Κρίστι ταξίδεψε μαζί του στις ανασκαφές των ιστορικών μνημείων της Μεσοποταμίας, στο σημερινό Ιράκ και τη Συρία από το 1949 μέχρι το 1963. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της από τις ανασκαφές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από τους αρχαιολόγους και τους ερευνητές.

Στο Νεμρούδ βρήκαν κάποια μικρά γλυπτά από ελεφαντόδοντο που χρονολογούνται από το 800-600 π.Χ. Η Αγκάθα Κρίστι γράφει: «Τα δικά μου αγαπημένα εργαλεία για τον καθαρισμό των αντικειμένων είναι μπατονέτες, μια πολύ λεπτή βελόνα πλεξίματος και η ενυδατική μου κρέμα. Τη βρήκα καταλληλότερη από κάθε άλλο προϊόν για να καθαρίσω τα αντικείμενα από ελεφαντόδοντο χωρίς να τα τραυματίσω».

Για τους λάτρεις της Κρίστι, η σύνδεση της αστυνομικής λογοτεχνίας με την αρχαιολογία είναι μια ευχάριστη ανακάλυψη και εξηγεί πολλά σημεία στα μυθιστορήματά της στα οποία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο πόλεις όπως η Δαμασκός και η Βαγδάτη όπως στα «Θάνατος στο Νείλο» και «Φόνος στη Μεσοποταμία». Τα αντικείμενα που καθάρισε η Κρίστι αποτελούν μια από τις καλύτερες αρχαίων σκαλιστών ελεφαντουργημάτων που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές.

Read Next

10 Σεπ 2025

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιουργεί μία μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο THIS THAT KEEPS ON, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρατεύει εικόνες και σώματα-χίμαιρες από τις τέσσερις δεκαετίες έργου του, και τις αναγεννά δίπλα σε ολοκαίνουργια στοιχεία κινούμενων εικόνων και γλυπτικών εγκαταστάσεων. Μία fundraising βραδιά για την ενίσχυση της "Μεταμόρφωσης" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

10 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με old money χτένισμα στο Παρίσι στα μέσα της δεκαετίας του '60

Η iconic εμφάνιση με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στη γαλλική πρωτεύουσα.

Περισσότερα από

Stories

09 Σεπ 2025

Η πέτρα ως καμβάς δημιουργίας | Μία εντυπωσιακή νέα έκθεση 27 καλλιτεχνών στο ατελιέ του ζωγράφου Νίκου Νικολάου

Έργα τέχνης ζωγραφισμένα σε πέτρες από την Αίγινα και άλλες θάλασσες συγκροτούν μία νέα εικαστική έκθεση στο σπίτι του Νίκου Νικολάου στην Αίγινα.

09 Σεπ 2025

Πάνος Προφήτης | Ο νικητής του βραβείου Young Artist της περσινής Art Athina παρουσιάζει τη νέα του έκθεση

Εμπνευσμένη από τον Πλάτωνα και την αλληγορία του σπηλαίου, η "La Bocca La Grotta" (Το Στόμα Το Σπήλαιο) παρουσιάζεται στο MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

08 Σεπ 2025

Η Πριγκίπισσα Diana και το στίγμα που άφησε στη μόδα μέσα από 5 εμβληματικές εμφανίσεις

Η διαχρονική κομψότητα της πριγκίπισσας συνεχίζει να εμπνέει γενιές.

06 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ανέκδοτη φωτογραφία από τα τελευταία της Χριστούγεννα στο σπίτι της στη Στησιχόρου

Το σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στον προσωπικό της χώρο.

05 Σεπ 2025

5 ταινίες που έντυσε ο Giorgio Armani

Ο Ιταλός σχεδιαστής δεν άφησε το στίγμα του μόνο στο χώρο της μόδας, αλλά και στη μεγάλη οθόνη.

05 Σεπ 2025

Μελίνα Μερκούρη: Κομψή εμφάνιση εν πλω με navy blue σακάκι πριν από 65 χρόνια

Η εμφάνιση που είχε κάνει η Μελίνα Μερκούρη στα 60s κλέβοντας τις εντυπώσεις.

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.