ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H πρώτη «έξυπνη» διάβαση εγκαινιάστηκε στο Καλλιμάρμαρο. Ασφαλής για όσους έχουν προβλήματα όρασης

Έχει φωσφορίζον υλικό με κρυστάλλους, φωτισμό LED που μεταβάλλεται ανάλογα με το φανάρι και πομπό μετάδοσης ηχητικών και παλμικών σημάτων σε κινητά.

H πρώτη «έξυπνη» διάβαση εγκαινιάστηκε στο Καλλιμάρμαρο. Ασφαλής για όσους έχουν προβλήματα όρασης

Η πρώτη έξυπνη διάβαση πεζών στην Αττική και μια από τις πρώτες στην Ευρώπη εγκαινιάστηκε στο Καλλιμάρμαρο από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Με ειδικό ακρυλικό φωσφορίζον υλικό με κρυστάλλους, φωτισμό LED που μεταβάλλεται ανάλογα με τις υποδείξεις του φωτεινού σηματοδότη και πομπό μετάδοσης ηχητικών και παλμικών σημάτων σε εφαρμογές κινητών, θα ειδοποιεί τους πολίτες με προβλήματα όρασης ώστε να διασχίζουν τον δρόμο με ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, τα νέα φανάρια έχουν φωτεινές ενδείξεις που μετρούν ανάποδα τον χρόνο μέχρι να ανάψουν από πράσινο σε κόκκινο και αντίστροφα, ενώ για τους πεζούς ανάβει μια ειδική κόκκινη λάμπα, φωτίζοντας την άσφαλτο, ώστε να προειδοποιεί όσους περπατούν σκυφτοί επειδή είναι αφοσιωμένοι στην οθόνη του κινητού τους – αν και αυτή η συνήθεια δεν ενδείκνυται, προφανώς. Στο μεταξύ, συσκευές παράγουν ήχο που ειδοποιεί όσους έχουν προβλήματα όρασης για το αν πρέπει να συνεχίσουν ή να σταματήσουν, ενώ υπάρχει και ένα κουμπί που μπορεί κάποιος πεζός να πατήσει για να ενημερωθεί για το ακριβές σημείο της πόλης στο οποίο βρίσκεται.

Οι λευκές λωρίδες της διάβασης περιέχουν κρυστάλλους Swarovski ώστε με την αντανάκλαση να προειδοποιούν τους οδηγούς να προσέχουν τους πεζούς, ενώ μετεωρολογικός σταθμός και σταθμός μέτρησης μικροσωματιδίων θα στέλνει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για τον καιρό και την ατμόσφαιρα στο νέο Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής που επίσης μόλις εγκαινίασε ο περιφερειάρχης με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ήταν ο πρώτος που διέσχισε τη διάβαση. Η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει τμηματικά να θέσει σε εφαρμογή συνολικά 200 έξυπνες διαβάσεις.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

H πρώτη «έξυπνη» διάβαση εγκαινιάστηκε στο Καλλιμάρμαρο. Ασφαλής για όσους έχουν προβλήματα όρασης

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photos: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Read Next

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.

13 Ιαν 2026

Εικαστική επιστροφή | Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας

Τα πρώτα νέα εικαστικά ραντεβού της καινούριας χρονιάς.

13 Ιαν 2026

Το "Grease The Musical" έρχεται από το Λονδίνο στην Αθήνα για τέσσερις μόνο παραστάσεις

Η σκηνή του Christmas Theater μετατρέπεται σε ένα εκρηκτικό dancefloor με πολύ γέλιο, λίγο δράμα, τρελό φλερτ.