ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H μοναχή που έφτασε 110 χρονών: Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έσωσε Εβραίους από τους Nαζί

Η ιστορία της Cecylia Roszak, που έγινε η γηραιότερη καλόγρια στον κόσμο, δείχνει ότι η δύναμη της προσφοράς είναι ελιξίριο μακροζωίας.

H μοναχή που έφτασε 110 χρονών: Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έσωσε Εβραίους από τους Nαζί

Πρόσφατα πέθανε μια Πολωνή μοναχή που είχε αντισταθεί στους Ναζί φιλοξενώντας Εβραίους σε ένα μοναστήρι στη Λιθουανία. Η Αδελφή Cecylia Roszak, όπως ήταν το όνομά της, έφτασε σε ηλικία 110 ετών και έγινε έτσι η γηραιότερη καλόγρια στον κόσμο. Η ιστορία της ζωής της δείχνει ότι η δύναμη της προσφοράς είναι ελιξίριο μακροζωίας.

H Αδελφή Cecylia γεννήθηκε στη δυτική Πολωνία και αποφάσισε να μονάσει μόλις σε ηλικία 21 ετών. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τη βρήκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου λίγα χρόνια νωρίτερα είχε ταξιδέψει μαζί με ακόμα εννέα μοναχές για να ιδρύσουν ένα νέο μοναστήρι. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου η ηγουμένη τους, Anna Borkowska, αποφάσισε να φιλοξενήσει 17 Εβραίους που συμμετείχαν στην αντίσταση, ανάμεσα σε αυτούς και δύο παιδιά που είχαν μείνει ορφανά όταν οι Ναζί είχαν εκτελέσει τους γονείς τους.

Η ηγουμένη του μοναστηριού υποστήριζε τόσο ενεργά την αντίσταση κατά των Ναζί, ώστε βοήθησε ακόμα και στη διακίνηση όπλων μέσα στο εβραϊκό γκέτο. Στο πλευρό της είχε διαρκώς την Αδελφή Σεσίλια και τις άλλες καλόγριες.

Μεταξύ των ανθρώπων που έσωσαν οι μοναχές ήταν και ο αντιστασιακός και ποιητής Abba Kovner, διάσημος για το πολιτικό κείμενο που εξέδωσε το 1942 με τίτλο «Μη μας αφήσετε να πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή», το πρώτο, σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ, που δημοσιοποίησε τα ναζιστικά σχέδια εξόντωσης των Εβραίων στην Ευρώπη. Πιστεύεται μάλιστα ότι ο Kovner συνέταξε αυτό το κείμενο την περίοδο που φιλοξενείτο στο μοναστήρι υπό την προστασία των μοναχών.

H μοναχή που έφτασε 110 χρονών: Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έσωσε Εβραίους από τους Nαζί
Μεταξύ των ανθρώπων που έσωσαν οι μοναχές ήταν και ο αντιστασιακός και ποιητής Abba Kovner, διάσημος για το πολιτικό κείμενο που εξέδωσε το 1942 με τίτλο «Μη μας αφήσετε να πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή».

Το Βίλνιους τελικά παραδόθηκε στα χέρια των Ναζί, με αποτέλεσμα ο Kovner και οι άλλοι Εβραίοι να δραπετεύσουν στην Πολωνία, όπου συνέχισαν να συμμετέχουν σε μικρές ομάδες αντίστασης. Το 1943 η Μητέρα Borkowska, η ηγουμένη, συνελήφθη και το μοναστήρι έκλεισε. Παρ' όλα αυτά, τόσο εκείνη όσο και οι υπόλοιπες καλόγριες κατάφεραν να επιβιώσουν. Όσο για τον Kovner, δεν ξέχασε ποτέ την καλοσύνη και την αυτοθυσία τους. Το 1983 ο ποιητής και αντιστασιακός ταξίδεψε στην Κρακοβία για να απονείμει στην Borkowska, τη Cecylia και τις άλλες γενναίες καλόγριες το βραβείο Righteous Among Nations, που προορίζεται για μη Εβραίους ο οποίοι κατά το Ολοκαύτωμα ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν μέλη του εβραϊκού πληθυσμού.

Πηγή: www.thevintagenews.com

Ο Abba Kovner συμμετείχε σε μια ομάδα επιζήσαντων του Ολοκαυτώματος που σχεδίασε, δεκαετίες αργότερα, ένα μεγάλο σχέδιο εκδίκησης κατά της Γερμανίας. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του σχετικού ντοκιμαντέρ «Holocaust: The Revenge Plot».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025