ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Γίνετε δωρητές οργάνων, κανείς δε ζει αιώνια»: Το μήνυμα 39χρονης που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση

Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στομάχου, δωδεκαδακτύλου, ήπατος, παγκρέατος και όλου του λεπτού εντέρου.

«Γίνετε δωρητές οργάνων, κανείς δε ζει αιώνια»: Το μήνυμα 39χρονης που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση

Πριν απο δυόμιση χρόνια η Ελληνίδα γιατρός Μαρία Ασλαμάζη υποβλήθηκε σε πενταπλή μεταμόσχευση οργάνων, από μία νεαρή Αμερικανίδα που τη χάρισε τη ζωή με τον δικό της θάνατο.

Σήμερα στέλνει το δικό της μήνυμα, ζητώντας από τους πολίτες να γίνουν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι γύρω από το ζήτημα της δωρεάς οργάνων, προτρέποντας μας να σκεφτούμε ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως σώσουμε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας.

«Γίνετε δωρητές οργάνων. Κανένας δεν θα ζήσει αιώνια, μπορεί όμως να βοηθήσει κάποιον να ζήσει παραπάνω. Όταν πεθάνει κάποιος δεν θα τα χρειαστεί τα όργανά του ούτε "εκεί πάνω", ούτε "εκεί κάτω"», λέει καθώς αφηγείται την περιπέτεια της υγείας της, που ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 10 ετών.

Η Μαρία Ασλαμάζη, η οποία σήμερα είναι 39 ετών, υποβλήθηκε σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση στις ΗΠΑ καθώς αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις είναι σπάνιες και δεν γίνονται στην Ελλάδα.

Στο μήνυμα της εξομολογείται:

«Σε ηλικία 10 ετών διαγνώστηκε ότι έχω καρκίνο -σάρκωμα το οποίο αφαιρέθηκε- έκανα τις θεραπείες μου και το ξεχάσαμε. Όμως η ακτινοθεραπεία που έκανα, προκάλεσε ζημιά στα αγγεία της κοιλιακής χώρας και στη συνέχεια υπήρξε μια στένωση στην άνω μεσεντέρια αρτηρία, η οποία έπαθε θρόμβωση κι έτσι έπαθε ζημιά όλο το λεπτό έντερο και τμήμα του παχέος εντέρου και έπρεπε να κάνω παρεντερική διατροφή. Ήμουν 32 ετών τότε. Στην Ελλάδα, η εμπειρία στις παρεντερικές διατροφές είναι μικρή. Έγινε πολύ μεγάλη ζημιά στο ήπαρ, ανέπτυξα και ηπατική ανεπάρκεια και χρειαζόμουν άμεσα μεταμόσχευση. Στο σύνολο περίμενα πέντε χρόνια, τα πρώτα δύο χρόνια δεν ήταν άσχημα. Ακόμη το ήπαρ μου λειτουργούσε και ήταν καλή η ποιότητα ζωής μου, αλλά όταν άρχισε να δυσλειτουργεί το ήπαρ τα πράγματα δυσκόλεψαν. Υποβλήθηκα σε μεταμόσχευση στομάχου, δωδεκαδακτύλου, ήπατος, παγκρέατος και όλου του λεπτού εντέρου τον Φεβρουάριο του 2018, με μία επέμβαση διάρκειας 16 ωρών που έγινε στη Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Cleveland Clinic του Ohio και ο γιατρός μου ήταν ο Αιγύπτιος χειρουργός μεταμοσχεύσεων Kareem Abu-Elmagd. Όλα τα όργανα, τα οποία μου μεταμοσχεύθηκαν, προέρχονταν από την ίδια γυναίκα, που ήταν περίπου 30 ετών και έχασε τη ζωή της σε τροχαίο. Μετά το χειρουργείο ξαναμπήκα αρκετές φορές για διορθωτικές επεμβάσεις. Σε αυτό το διάστημα ήμουν σε τεχνητό κώμα. Η νοσηλεία μου συνολικά κράτησε πάνω από τρεις μήνες, αλλά στην Αμερική έμεινα πέντε χρόνια. Το κόστος καλύφτηκε χάρη σε δωρεές γιατρών και επιχειρηματιών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από ομογενείς στην Αμερική», αφηγείται η Μαρία Ασλαμάζη.

Όπως αναφέρει η κ. Ασλαμάζη, οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε πολυσπαλχνική μεταμόσχευση είναι λίγοι. Στην Ευρώπη υπάρχει ένας νεαρός στο Βέλγιο, στον οποίο έγινε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση πριν από έξι χρόνια, ενώ στην Αμερική υπάρχουν μεταμοσχευμένοι από τον Kareem Abu-Elmagd, εκ των οποίων ο ένας ζει εδώ και 28 χρόνια και επίσης υπάρχουν και δυο γυναίκες, οι οποίες απέκτησαν παιδιά.

«Η ζωή συνεχίζεται. Ανταλλάσουμε ένα πακέτο προβλημάτων με ένα άλλο, αλλά το πακέτο προβλημάτων που παίρνουμε με τη μεταμόσχευση βελτιώνει τόσο πολύ την ποιότητα ζωής που δεν τα παρατηρείς καν αυτά τα πράγματα. Μπορεί να μην αισθάνεσαι καλά, να είσαι αδύναμος αλλά δεν δίνεις σημασία γιατί η ποιότητα ζωής έχει αλλάξει ριζικά», προσθέτει η κ. Ασλαμάζη και δίνει το μήνυμα: «Γίνετε δωρητές οργάνων. Κανένας δεν θα ζήσει αιώνια, μπορεί όμως να βοηθήσει κάποιον να ζήσει παραπάνω. Όταν πεθάνει κάποιος δεν θα τα χρειαστεί τα όργανά του ούτε "εκεί πάνω", ούτε "εκεί κάτω". Μπορεί να ακούγεται πολύ τετριμμένο, απλώς σκεφτείτε ότι οι γονείς αυτής της κοπέλας πήραν την απόφαση να δώσουν τα όργανά της. Πήρα πέντε, είμαι εδώ, κοιτάω την παραλία της Θεσσαλονίκης και τις "Ομπρέλες" και δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα το ξαναδώ αυτό. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ξαναπερπατήσω. Κάνουμε ανακύκλωση στα πάντα, ανακυκλώνουμε γυαλί, πλαστικό, οτιδήποτε. Γιατί δεν ανακυκλώνουμε τα όργανα; Ο ένας που γίνεται δωρητής δίνει οκτώ ζωές. Αλλά δεν είναι μόνο οκτώ ζωές, είναι τόσοι άνθρωποι που είναι από πίσω τους, οι οικογένειές τους, οι φίλοι τoυς»

Η Μαρία Ασλαμάζη είναι πλέον έτοιμη να επιστρέψει στο ΑΧΕΠΑ για να ολοκληρώσει την ειδικότητα της αναισθησιολογίας που είχε ξεκινήσει πριν από την περιπέτεια της υγείας της, που την οδήγησε στη μεταμόσχευση. Κλείνοντας τη συζήτηση, λέει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο κενό στην εκπαίδευση και την ενημέρωση στο θέμα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων και τονίζει πως θα έπρεπε οι γιατροί να ενημερώνονται γι' αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και για το πώς να πλησιάζουν τους συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προκειμένου να δωρίσουν τα όργανα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

31 Ιαν 2026

"Η τοξική γυναίκα" - Το ανεξήγητο ιατρικό μυστήριο της Gloria Ramirez

Ένα πραγματικό ιατρικό περιστατικό που ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση.

30 Ιαν 2026

#theaftertaste | Μία έκθεση για τους ανθρώπους της πόλης και ένα value for money εστιατόριο με γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

30 Ιαν 2026

Bridgerton | Ο απόλυτος οδηγός για το καστ και τους χαρακτήρες της 4ης σεζόν

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα νέα πρόσωπα και τα αγαπημένα που επιστρέφουν στη νέα σεζόν της ρομαντικής σειράς.

30 Ιαν 2026

Έργα του Sir Don McCullin παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Xposure International Photography Festival, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θρύλο του πολεμικού φωτορεπορτάζ, Sir Don McCullin, με την έκθεση Life, Death and Everything in Between.

30 Ιαν 2026

Μία κορυφαία γαστρονομική εμπειρία για μία μόνο βραδιά στο Tudor Hall Restaurant

Ο Chef Konstantin Filippou μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Αθήνα, υπογράφοντας για μία βραδιά το μενού του Tudor Hall Restaurant.

30 Ιαν 2026

Eat Chic | Τα πρώτα γαστρονομικά ραντεβού του Φεβρουαρίου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Guests με αέρα Michelin και ιδιαίτερες συμπράξεις συγκροτούν τα πρώτα γαστρονομικά ραντεβού του δεύτερου μήνα του έτους.

29 Ιαν 2026

Η Απουσία του Παρόντος | Στην πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Κανόγλου, κάθε εικόνα λειτουργεί ως αποτύπωμα

Ο δραστήριος καλλιτέχνης παρουσιάζει το πρώτο του ολοκληρωμένο σύνολο έργων, με τα όρια ανάμεσα στην παρουσία και την απουσία να θολώνει.

29 Ιαν 2026

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση | Μετά τον Οιδίποδα, τι;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποδέχεται τις Onassis Dance Days, δίνοντας κίνηση στον φετινό Φεβρουάριο.

29 Ιαν 2026

Το μεγάλο φινάλε της "Μεγάλης Χίμαιρας"

Η σειρά που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση ολοκληρώνει το τηλεοπτικό της ταξίδι.

29 Ιαν 2026

Ένα ενδιαφέρον μουσικό ραντεβού στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή

Η Μελίνα Παξινού και το κουαρτέτο της σε μία μελωδική βραδιά στο αμφιθέατρο του αγαπημένου μουσείου.

29 Ιαν 2026

Πώς η Αθήνα λάτρεψε τη συνήθεια του aperitivo

Αλλά και ποια μέρη την αποθεώνουν στην πόλη, σερβίροντας φροντισμένα ποτά και νόστιμα σνακ.

29 Ιαν 2026

Η μητέρα που πυροβόλησε τον δολοφόνο της κόρης της 6 φορές μέσα στο δικαστήριο

Μια αληθινή υπόθεση που συγκλόνισε τη Γερμανία και άνοιξε τη συζήτηση για τα όρια της δικαιοσύνης.