ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Γιατί τα παράτησες;»: Σάλος με τη σκληρή στάση της προπονήτριας της Βαλίεβα

Η σκληρότητα της Τουτμπερίτζε και ο κυνικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ένα πληγωμένο παιδί, προκαλούν τα επικριτικά σχόλια του κοινού.

«Γιατί τα παράτησες;»: Σάλος με τη σκληρή στάση της προπονήτριας της Βαλίεβα

Είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου, όχι μόνο για τις μυθικές της επιδόσεις, αλλά και το σκάνδαλο ντόπινγκ που έχει ξεσπάσει γύρω από το όνομά της. Η Καμίλα Βαλίεβα, στα 15 της, κατάφερε με το τετραπλό της άξελ να κάνει όλο τον πλανήτη να μιλάει για εκείνη. Δυστυχώς όμως, η απότομη άνοδος συνήθως συνοδεύεται και από απότομη πτώση.

Παρόλο που της επετράπη να συνεχίσει να διαγωνίζεται, η οδηγία ήταν σαφής: Στους αγώνες που συμμετέχει η Βαλίεβα δεν θα γίνει απονομή μεταλλίων, μέχρι να λάμψει η αλήθεια. Το ζήτημα έλαβε τεράστιες διαστάσεις, κάποιοι επέκριναν την απόφαση να συνεχίσει η αθλήτρια να αγωνίζεται, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που καταφέρθηκαν εναντίον της, μάλλον άδικα.

Το ζήτημα έλαβε τεράστιες διαστάσεις, κάποιοι επέκριναν την απόφαση να συνεχίσει η αθλήτρια να αγωνίζεται, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που καταφέρθηκαν εναντίον της, μάλλον άδικα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα στρες που έτσι κι αλλιώς έχει κάποιος πρωταθλητής όταν εκπροσωπεί τη χώρα του σε διεθνές επίπεδο, έκαναν την ανήλικη Ρωσίδα κυριολεκτικά να λυγίσει. Η 4η θέση που κατέλαβε στην τελευταία της προσπάθεια, αλλά και τα κλάματα στα οποία ξέσπασε, μπορεί να ευαισθητοποίησαν πολλούς, όχι όμως και την ομάδα της. Μάλιστα η προπονήτριά της, Ετέρι Τουτμπερίτζε δεν σταμάτησε να την ρωτάει «Γιατί τα παράτησες;» την ίδια στιγμή που εκείνη έκλαιγε με αναφιλητά. Παρόμοια ήταν και η στάση της υπόλοιπης αποστολής, μιας και κανείς δεν φάνηκε διατεθειμμένος να παρηγορήσει το απογοητευμένο κορίτσι.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Ήμουν πολύ μπερδεμένος χθες, όταν παρακολούθησα στην τηλεόραση το ελεύθερο πατινάζ. Είδα μια εμφάνιση, όπου φάνηκε η πίεση στους ώμους της. Η πορεία μου, με κάνει να ξέρω τι σημαίνει πίεση, αλλά αυτό ήταν πέρα από αυτό που μπορώ να φαντασθώ. Το να την έβλεπες να ραγίζει στον πάγο, να κλαίει και να προσπαθεί να τελειώσει το πρόγραμμά της, ήταν δύσκολο. Σε κάθε κίνηση, στην γλώσσα του σώματός της, έβλεπες το απέραντο άγχος. Μάλλον θα προτιμούσε να φύγει από τον πάγο και να τα αφήσει όλα πίσω της. Και πώς την υποδέχτηκαν οι γύρω της βγαίνοντας από τον πάγο… Ήταν παγωμένοι, αντί να προσπαθήσουν να την βοηθήσουν και να την παρηγορήσουν. Μπορούσες να νιώσεις την απόσταση και να ερμηνεύσεις την γλώσσα του σώματός της. Οι προπονητές της, έδειχναν απορριπτικοί. Πώς μπορείς να είσαι τόσο ψυχρός με τον αθλητή σου; Αυτό, δεν μου δίνει εμπιστοσύνη για τον περίγυρό της, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έχει συμβεί ή θα συμβεί στο μέλλον. Πώς είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται έτσι σε μία 15χρονη ανήλικη αθλήτρια;».

Και πώς την υποδέχτηκαν οι γύρω της βγαίνοντας από τον πάγο… Ήταν παγωμένοι, αντί να προσπαθήσουν να την βοηθήσουν και να την παρηγορήσουν. Μπορούσες να νιώσεις την απόσταση και να ερμηνεύσεις την γλώσσα του σώματός της. Οι προπονητές της, έδειχναν απορριπτικοί. Πώς μπορείς να είσαι τόσο ψυχρός με τον αθλητή σου; Αυτό, δεν μου δίνει εμπιστοσύνη για τον περίγυρό της, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έχει συμβεί ή θα συμβεί στο μέλλον. Πώς είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται έτσι σε μία 15χρονη ανήλικη αθλήτρια;

Η Τουτμπερίτζε από την πλευρά της δήλωσε: «Ο Τόμας Μπαχ είναι ένα άτομο με κύρος στον χώρο του αθλητισμού. Φυσικά και σεβόμαστε την άποψή του, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμφωνήσουμε μαζί του. Δεν του αρέσει η σκληρότητα των προπονητών μας, αλλά όλοι ξέρουν πως αυτή η σκληρότητα των προπονητών σε υψηλό επίπεδο αποτελεί κλειδί για να φτάσουν σε νίκες οι αθλητές τους. Κι αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι οι αθλητές μας φέρνουν νίκες. Οπότε ας είμαστε υπερήφανοι για τους νικητές μας και ας συγχαρούμε όσους πήραν μετάλλιο. Η Βαλίεβα ήταν τέταρτη, αλλά στο υψηλό επίπεδο νικάει ο πιο δυνατός». Η αποθέωση του κυνισμού; Μάλλον!

Kεντρική φωτογραφία: Reuters

Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.