ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί η Τζάκι Κένεντι δεν έβγαλε το ματωμένο ταγιέρ μετά την δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ;

Η Πρώτη Κυρία συνέχισε να φοράει το λερωμένο με αίματα του συζύγου της ταγιέρ, μια εικόνα που στοίχειωσε τους δολοφόνους του Τζον Κένεντι.

Γιατί η Τζάκι Κένεντι δεν έβγαλε το ματωμένο ταγιέρ μετά την δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ;

58 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που σημάδεψε την ιστορία της Αμερικής. Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έπεσε νεκρός έπειτα από δύο θανατηφόρες σφαίρες που δέχτηκε εν ψυχρώ μπροστά σε χιλιάδες παρευρισκόμενους και εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως. Η εικόνα του νεκρού προέδρου, ωστόσο, δεν ήταν αυτή που συγκλόνισε αληθινά την κοινή γνώμη. Δίπλα του, η σύζυγός του, Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι, γνωστή και αγαπημένη ως Τζάκι, στέκεται άναυδη μέσα στο αιματοβαμμένο φωτεινό ροζ ταγιέρ της. Στον απόηχο της προεδρικής δολοφονίας, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, αρνείται επανειλημμένως να αφαιρέσει από πάνω της το λερωμένο με αίματα του συζύγου της ρούχο για περισσότερες από δώδεκα ώρες μετά το τραγικό συμβάν.

Γιατί η Τζάκι Κένεντι δεν έβγαλε το ματωμένο ταγιέρ μετά την δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ;

Παρόλο που η Ζακλίν Κένεντι κρατούσε συνήθως αποστάσεις από την πολιτική και τις επίσημες εμφανίσεις του συζύγου της σχετικά με τα πολιτικά δρώμενα, αποφάσισε να ακολουθήσει τον Τζον Κένεντι στην επίσκεψη του στο Ντάλας, τον Νοέμβριο του 1963. Το προεδρικό ζεύγος έφτασε στην πόλη του Τέξας νωρίς το πρωί, με την Τζάκι να αποβιβάζεται από το ιδιωτικό τζετ φορώντας ένα κομψό ροζ ταγιέρ σε ζωηρές ροζ αποχρώσεις, ενδεικτικό του στιλ εκείνης της εποχής. Αν και το ένδυμα παραπέμπει στην κλασική δημιουργία tweed του οίκου Chanel, η επιτακτική ανάγκη των ημερών οι Πρώτες Κυρίες να φορούν ρούχα φτιαγμένα στην Αμερική, έδωσε την δυνατότητα στο brand Chez Ninon να χρησιμοποιήσει την τεχνική της δημοφιλούς Γαλλίδας σχεδιάστριας, με εξουσιοδοτημένα υλικά και πατρόν, για την δημιουργία παρόμοιου συνόλου, αποκλειστικά για την Τζάκι. Το outfit ήταν ραμμένο με ύφασμα boucle, είχε ναυτικό πέτο και χρυσά κουμπιά, ενώ το συνδύασε με ένα ασορτί ροζ καπέλο pillbox, λευκά γάντια και μερικές σειρές πέρλες, που στόλιζαν το λαιμό της.

Αν και το ένδυμα παραπέμπει στην κλασική δημιουργία tweed του οίκου Chanel, η επιτακτική ανάγκη των ημερών οι Πρώτες Κυρίες να φορούν ρούχα φτιαγμένα στην Αμερική, έδωσε την δυνατότητα στο brand Chez Ninon να χρησιμοποιήσει την τεχνική της δημοφιλούς Γαλλίδας σχεδιάστριας, με εξουσιοδοτημένα υλικά και πατρόν, για την δημιουργία παρόμοιου συνόλου, αποκλειστικά για την Τζάκι.

Το εντυπωσιακό ροζ σύνολο της ήταν η τέλεια επιλογή για την περίσταση. Θα την έκανε εύκολα διακριτή αναμεσά στο πλήθος, ενώ θα έδινε μια λαμπερή ανοιξιάτικη νότα στην χειμωνιάτικη ημέρα. Η Τζάκι και ο JFK επιβιβάζονται στην κάμπριο προεδρική λιμουζίνα, προκειμένου να ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή τους, η οποία θα λάμβανε χώρα από την Dealey Plaza του Ντάλας μέχρι το Dallas Trade Mart για ένα γεύμα, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Καθώς το αυτοκίνητο έστριψε στην Elm Street δύο σφαίρες, μια στο κεφάλι και μια στο λαιμό, χτύπησαν θανάσιμα τον Πρόεδρο της Αμερικής. Ο Τζον Κένεντι κατέρρευσε αιμόφυρτος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, με την Τζάκι να αγκαλιάζει με τα χέρια της το νεκρό του σώμα. Ο τότε αντιπρόεδρος Λύντον Τζόνσον και η σύζυγός του Claudia, με το παρατσούκλι «Lady Bird», έγιναν μάρτυρες της επίθεσης. Χρόνια αργότερα, Claudia θυμάται την Τζάκι να αγκαλιάζει τον δολοφονημένο σύζυγό της «Είδα στο αυτοκίνητο του προέδρου, μια ροζ «δέσμη λουλουδιών» στο πίσω κάθισμα. Ήταν η Τζάκι ξαπλωμένη πάνω στην σωρό του συζύγου της.»

Σε όλη τη διαδρομή προς το νοσοκομείο συνέχιζα να σκύβω από πάνω του, φωνάζοντας "Τζακ, Τζακ, με ακούς; Σ' αγαπώ, Τζακ".

Η ίδια η Τζάκι στην βιογραφία της εξιστόρησε την φρικτή αυτή στιγμή περιγράφοντας την ως εξής: «Σε όλη τη διαδρομή προς το νοσοκομείο συνέχιζα να σκύβω από πάνω του, φωνάζοντας "Τζακ, Τζακ, με ακούς; Σ' αγαπώ, Τζακ"». Φτάνοντας στο Νοσοκομείο Parkland Memorial, η Πρώτη Κυρία παρέμεινε στο πλευρό του συζύγου της και φέρεται να γονάτισε στα αιματοβαμμένα πατώματα της κλινικής για να προσευχηθεί για την τύχη του JFK, καθώς τον μετάφεραν στο χειρουργείο. Λίγες ώρες μετά την έναρξη της αυτοκινητοπομπής, ακριβώς 1 το μεσημέρι, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι κηρύχθηκε νεκρός. Η Τζάκι συνεχίζοντας να φοράει το ροζ ταγιέρ της, συνόδευσε το φέρετρο του συζύγου της στο Air Force One, το ιδιωτικό αεροπλάνο του προέδρου, όπου λίγο αργότερα θα ορκιζόταν ο νέος Πρόεδρος. Εκεί, παρόλο που την περίμεναν καθαρά ρούχα, εκείνη επίλεξε να καθαρίσει μόνο το πρόσωπο της από τα αίματα και να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τζόνσον, με το λερωμένο ένδυμα της, ως ένδειξη του τραύματος που είχε υποστεί.

«Θέλω να δουν τι έχουν κάνει»

«Θέλω να δουν τι έχουν κάνει», εξήγησε η Τζάκι Κένεντι για την αποστροφή της να αλλάξει ρούχα αλλά και την απόφαση της να βρεθεί δίπλα στον νέο Πρόεδρο λερωμένη με τα αίματα του συζύγου της. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ διατήρησε για ώρες το ντύσιμό της μετά την δολοφονία, ενώ αποχωρίστηκε το ροζ ταγιέρ της, όταν πλέον το σώμα του JFK ήταν έτοιμο να ταφεί σχεδόν λίγο μετά τις τέσσερις το πρωί.

Το εμβληματικό κοστούμι της Τζάκι Κένεντι παραδόθηκε στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, ώστε να διατηρηθεί ασφαλές. Το 2003, η κόρη της Καρολίνα Μπουβιέ Κένεντι συμφώνησε να εκτεθούν δημόσια τα ρούχα της μητέρας της, με μοναδικό όρο να περάσει πρώτα ένας αιώνας. Το ροζ σύνολο μαζί με όλα τα αξεσουάρ που φορούσε την ημέρα της δολοφονίας πρόκειται να εμφανιστεί το 2103.

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.