ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Για το 1-2% των ανθρώπων που πηγαίνουν το extra mile»: Ο Στέφανος Ξενάκης εμπνέει με νέα ανάρτηση

«Όπου εστιάζεις αυτό γίνεσαι» γράφει ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το δώρο», που με ένα συγκινητικό status μάς παρακινεί να αλλάξουμε τρόπο σκέψης.

«Για το 1-2% των ανθρώπων που πηγαίνουν το extra mile»: Ο Στέφανος Ξενάκης εμπνέει με νέα ανάρτηση

Συγγραφέας δύο βιβλίων που έχουν αγαπηθεί, «Το δώρο» και «Κάπταιν. Γράμματα στον μπαμπά μου» (και τα δύο από Key Books), εμπνευστής του μαθήματος αξιών και αυτογνωσίας «Ναι, μπορώ» με στόχο να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, ο Στέφανος Ξενάκης μας παρακινεί να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και διαχείρισης της καθημερινότητάς μας, προς μια πιο θετική αλλά παρ' όλα αυτά ρεαλιστική κατεύθυνση, χωρίς ευχολόγια και κενές περιεχομένου παραινέσεις.

Πριν από λίγες μέρες έκανε μια ανάρτηση στο Facebook που έγινε viral, για τους καθημερινούς, συχνά αόρατους ήρωες γύρω μας. Μια ανάσα αισιοδοξίας και ευγένειας μέσα στη μαυρίλα και την γκρίνια που συνήθως αναπαράγονται μέσα από τα social media.

Συγκεκριμένα έγραψε:

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ

»Επιστροφή από Σκιάθο στον Άγιο Κωνσταντίνο με το μικρό πλοίο ΣΥΜΗ. Μικρό, σχετικά παλιό αλλά περιποιημένο και καθαρό. Γεμάτο κόσμο μια κι είναι Κυριακή απόγευμα. Έχει τρεις ανδρικές και τρεις γυναικείες τουαλέτες. Σχετικά λίγες για το μέγεθος του πλοίου, αλλά από ότι φαίνεται το έχουν υπολογίσει σωστά. Τόσο στον πηγαιμό προς Σκιάθο, όσο και στην επιστροφή (4 ώρες ταξίδι) όσες φορές επισκέφτηκα την τουαλέτα ήταν υποδειγματικά καθαρή.

»Δεν κρατήθηκα. Πήγα στο προσωπικό και ρώτησα ποιος τις καθαρίζει. Ο υπεύθυνος ήταν εκεί. Λεγόταν Δημήτρης. Στην ερώτηση με κοίταξε καχύποπτα στην αρχή.

»“Υπάρχει κάποιο πρόβλημα?”

»“Αντιθέτως, είναι πεντακάθαρες”.

»Στην αρχή του πήρε λίγη ώρα. Έπρεπε να το επαναλάβω.

»“Συγχαρητήρια. Είναι υποδειγματικά καθαρές”.

»Χάρηκε πολύ.

»“Σας ευχαριστώ πολύ”.

»Έλαμψαν τα μάτια του. Λες και ψήλωσε.

»Έφυγα και συνέχισαν να λένε κάτι μεταξύ τους χαρούμενοι κι ολίγον έκπληκτοι.

»Η δουλειά του Δημήτρη είναι οι τουαλέτες να είναι καθαρές. Όχι να λάμπουν. Είναι η δική του επιλογή να λάμπουν. Συχνά μιλάω για το 1-2% των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να πηγαίνουν το extra mile. Δεν έχει σημασία τι κάνεις, αλλά πώς το κάνεις. Είναι επιλογή να είσαι στο 1-2% είτε είσαι επιχειρηματίας, είτε γιατρός, είτε εκπαιδευτικός, είτε καλλιτέχνης, είτε ακόμα και άστεγος. Σε μια ομιλία μου στο Αγρίνιο, μια κοπέλα δεν άκουγε καλά και νόμιζε ότι τόση ώρα έλεγα για το extra (s)mile. (χαμόγελο). Λοιπόν, τελικά η τύπισσα είχε δίκιο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι και χαμογελαστοί γιατί αυτό που κάνουν το κάνουν πρώτα από όλα για κείνους. Κοιμούνται πιο όμορφα το βράδυ. Είναι περήφανοι για τον εαυτό τους. Έχουν επιλέξει να τη ζουν όμορφα τη ζωή τους.

«Δεν έχει σημασία τι κάνεις, αλλά πώς το κάνεις. Είναι επιλογή να είσαι στο 1-2% είτε είσαι επιχειρηματίας, είτε γιατρός, είτε εκπαιδευτικός, είτε καλλιτέχνης, είτε ακόμα και άστεγος»

»Εγώ από την πλευρά μου έχω επιλέξει να εστιάζομαι στο καλό και να το λέω, να το μοιράζομαι, να το πολλαπλασιάζω. Όταν το πολλαπλασιάζεις, το πολλαπλασιάζεις πρώτα από όλα μέσα σου. Με αυτό τον τρόπο το αναπαράγεις, το ανατροφοδοτείς.

»Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι η σημαντικότερη επιλογή της ζωής σου είναι κατά πόσον ζεις σε ένα φιλικό ή σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

»Εγώ έχω επιλέξει να ζω σε ένα άκρως φιλικό περιβάλλον.

»Είναι η συνήθεια που άλλαξε τη ζωή μου.

»Όποιος δεν την έχει δοκιμάσει, ας τη δοκιμάσει.

»Κάπου διάβασα ότι όπου εστιάζεις, αυτό βλέπεις.

»Μη σου πω ότι όπου εστιάζεις αυτό γίνεσαι».

Δείτε την ανάρτησή του:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Josh Felise / Unsplash

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.