ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φροντίζει τις χελώνες: Η Ειρήνη Κασιμάτη βρίσκεται στη λίστα με τους καθημερινούς ήρωες της Ευρώπης

Φροντίζει τις χελώνες: Η Ειρήνη Κασιμάτη βρίσκεται στη λίστα με τους καθημερινούς ήρωες της Ευρώπης

Η προστασία και διάσωση της θαλάσσιας χελώνας είναι σκοπός της ζωής της. Το κινητό της τηλέφωνο είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι έτοιμη να βρεθεί στο πλευρό και να περιθάλψει τραυματισμένες χελώνες που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης στην Γλυφάδα, «Αρχέλων».

Το όνομά της βρίσκεται στην λίστα της Ε.Ε. με τους καθημερινούς ήρωες της Ευρώπης από διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για μια νέα γυναίκα, την Ειρήνη Κασιμάτη, υπεύθυνη περίθαλψης και δικτύου διάσωσης στον σύλλογο «Αρχέλων», η οποία δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν περίμενε ποτέ κάτι τέτοιο.

Φροντίζει τις χελώνες: Η Ειρήνη Κασιμάτη βρίσκεται στη λίστα με τους καθημερινούς ήρωες της Ευρώπης

«Ένιωσα μεγάλη χαρά διότι μέσω αυτής της προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η δράση και το έργο του "Αρχέλων" θα γίνει πιο γνωστή και θα την μάθουν περισσότεροι άνθρωποι. Θα υπάρχουν άτομα που θα ενημερωθούν, θα ευαισθητοποιηθούν κι ελπίζουμε να μας επισκεφθούν, και γιατί όχι να μας βοηθήσουν κιόλας. Η δική μου δουλειά αρχίζει από τη στιγμή που ένα τραυματισμένο ή άρρωστο ζώο θα φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στην Γλυφάδα από την περιοχή που εντοπίστηκε. Από κει και πέρα επιβλέπω το κομμάτι της περίθαλψης, φροντίζω τα τραύματά του με τη βοήθεια των εθελοντών, της χορήγησης φαρμάκων και τροφής. Στη συνέχεια βέβαια επιβλέπω το κομμάτι της αποθεραπείας και αποκατάστασης».

Εσκεμμένα τραύματα

Η μεγαλύτερη απειλή σήμερα για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα, όπως τονίζε η κ. Κασιμάτη, είναι οι εσκεμμένοι τραυματισμοί «που αποτελούν και την πρώτη αιτία των τραυματισμών τους. «Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο δεχόμαστε 70-80 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα. Δυστυχώς, η πλειοψηφία τους φέρουν εσκεμμένους τραυματισμούς από ανθρώπους με περιστατικά κακοποίησης, καθώς έχουν χτυπήματα στο κεφάλι τα οποία γίνονται με διάφορα εργαλεία, όπως σφυρί ή τσεκούρι ή οποιοδήποτε άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Συνήθως, τα ζώα που έχουν τραύμα στο κεφάλι έχουν και σημάδια στα πτερύγιά τους από δίχτυα, κάτι που σημαίνει ότι είχαν παγιδευτεί σε δίχτυα και φαντάζομαι στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν το ζώο για να μην κόψουνε τα δίχτυα, τότε το χτυπάνε. Να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 2017 το ποσοστό των εσκεμμένων τραυματισμών ήταν 30-35% ενώ φέτος αυτό το ποσοστό διπλασιάστηκε αγγίζοντας το 60%».

Ως δεύτερη βασική αιτία τραυματισμών έχει σημειωθεί ότι είναι «η εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία, όπως και η κατάποση αγκιστριού και πετονιάς, ενώ ως τρίτη αιτία είναι η πρόσκρουση με κάποιο σκάφος».

Η κ. Κασιμάτη κάνει λόγο για έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες. «Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει ότι δεν τρώνε ψάρια, άρα δεν αποτελούν κάποιον ανταγωνισμό για τους αλιείς, όχι ότι αυτό είναι ικανό επιχείρημα για να τραυματίζουμε τις χελώνες».

Το πρόγραμμα LifeEUROTURTLES

Καθώς αυξάνεται σταθερά η επιστημονική γνώση στα θέματα των θαλάσσιων χελωνών γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η σημασία των διεθνών συνεργασιών.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Μάλτα είναι 6 από τις σημαντικότερες χώρες για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Το έργο LifeEUROTURTLES στοχεύει στη βελτίωση των συνδέσεων και των συνεργειών σε σημαντικά θέματα διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών ανάμεσα σε αυτές τις 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι μπορώ να επικοινωνήσω με άλλους συναδέλφους και να ανταλλάξω απόψεις, συμβουλές. Έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με εξειδικευμένους ανθρώπους στο κομμάτι της περίθαλψης».

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου LifeEUROTURTLES (2016-2021) που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις δράσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνονται:

* η ενίσχυση του Δικτύου Εκβρασμών Θαλάσσιων Χελωνών σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και η ενίσχυση των υποδομών περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης στη Γλυφάδα,

* η προστασία φωλιών της καρέτα στις περιοχές Βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου, Κοτυχίου, Πρέβεζας και Δέλτα Ευρώτα, καθώς και

* καινοτόμες δράσεις για την απελευθέρωση θαλασσίων χελωνών από αλιευτικά εργαλεία σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, στην Κρήτη και τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Το Πράσινο Ταμείο (ΥΠΕΝ) κάλυψε μέρος της απαιτούμενης ίδιας εισφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ στο έργο LifeEUROTURTLES για το 2017.

«Το Κέντρο Διάσωσης Αρχέλων είναι ανοιχτό για το κοινό, υπάρχει συγκεκριμένο κομμάτι ξεναγήσεων και ενημέρωσης. Εκτός από τους επισκέπτες, έρχονται όλο τον χρόνο και σχολεία, ενώ αρχίσαμε και μια σειρά σεμιναρίων στους υπαλλήλους των Λιμεναρχείων ώστε να γνωρίζουν πώς να χειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις, αλλά και σε ανθρώπους σε αλιευτικούς συλλόγους» καταλήγει η κ. Κασιμάτη και προσθέτει ότι όποιος πολίτης θέλει να αναφέρει περιστατικό τραυματισμού μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να την καλέσει στον αριθμό 6941511511.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Οι φωτογραφίες που έχουν επισυναφθεί έχουν παραχωρηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ειρήνη Κασιμάτη

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

20 Μαϊ 2022

Η γόνος Μπάρμπαρα Μπέικελαντ προσπάθησε να "θεραπεύσει" την ομοφυλοφυλία του γιου της με αιμομιξία

Η Μπάρμπαρα Μπέικελαντ πίεζε αφόρητα τον γιό της να "θεραπευτεί" από την ομοφυλοφυλία του. Έπρεπε να αλλάξει πάση θυσία. Τελικά εκείνος τη δολοφόνησε.

20 Μαϊ 2022

Τζόνι Ντεπ - Κέιτ Μος: Ο θυελλώδης έρωτας που κατέστρεφε πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων

Ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια των ‘90s που άφησε εποχή με το φλογερό πάθος, τις έντονες σύγκρουσης αλλά και τον τεράστιο εθισμό στην κοκαΐνη.

Περισσότερα από

Stories

19 Μαϊ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη «άγνωστη» σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

19 Μαϊ 2022

Καλλιτέχνις αναδημιουργεί διάσημους πίνακες με πρωταγωνιστή τον σκύλο της

Η Eliza Reinhardt και ο Finnegan, για τους φίλους Finn, είναι λάτρεις της τέχνης και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

18 Μαϊ 2022

Ποια είναι η Ελληνο-ιταλίδα σχεδιάστρια που δημιούργησε το κολιέ της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Το statement κόσμημα εντυπωσίασε στην εμφάνιση της συζύγου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή τους στο Λευκό Οίκο.

18 Μαϊ 2022

Ντιζάιν: ο λιλιπούτειος κόσμος του Kiyotaka Mizukosh

Ο μόλις 21 ετών σχεδιαστής Kiyotaka Mizukoshi έχει μόλις ιδρύσει την επιχείρησή του, τα Mozu Studios που εξειδικεύονται στις... συρρικνώσεις.

18 Μαϊ 2022

Μπορεί ένα 6χρονο παιδί να τρέξει μαραθώνιο; Η ιστορία του μικρού Ranier που δίχασε το κοινό

Μια καταγγελία έστειλε την Πρόνοια στο σπίτι της οικογένειας Crawford και ο λόγος ήταν η συμμετοχή του 6χρονου στον μαραθώνιο.

18 Μαϊ 2022

Ελιζαμπέτ Μπορν: ποια είναι η νέα Πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Ο πρόεδρος Μακρόν διόρισε γυναίκα Πρωθυπουργό. Πρόκειται για τη δεύτερη στην ιστορία της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια.

18 Μαϊ 2022

"Αυτός, αυτή και τα μυστήρια": Η σειρά στην οποία ερωτευτήκαμε τον Μπρους Γουίλις

Η σειρά Moonlighting (Αυτός, αυτή και τα μυστήρια) έφερε σε πρώτο πλάνο εκείνο το στραβό χαμόγελο και το πονηρό βλέμμα του Μπρους στο προσκήνιο.

17 Μαϊ 2022

Πατέρας Κάρολαϊν: «Θα φροντίσω να μην ξαναδεί ποτέ την κόρη του»

O Ντέιβιντ Κράουτς ξεσπά μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.

17 Μαϊ 2022

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Επιθυμεί να φιλοξενήσει τη Eurovision στη Μαριούπολη

Η ανάρτηση του Ουκρανού Προέδρου για τη νίκη των Kalush Orchestra στον φετινό διαγωνισμό.