ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φροντίζει τις χελώνες: Η Ειρήνη Κασιμάτη βρίσκεται στη λίστα με τους καθημερινούς ήρωες της Ευρώπης

Η ηρωίδα των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

Φροντίζει τις χελώνες: Η Ειρήνη Κασιμάτη βρίσκεται στη λίστα με τους καθημερινούς ήρωες της Ευρώπης

Η προστασία και διάσωση της θαλάσσιας χελώνας είναι σκοπός της ζωής της. Το κινητό της τηλέφωνο είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι έτοιμη να βρεθεί στο πλευρό και να περιθάλψει τραυματισμένες χελώνες που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης στην Γλυφάδα, «Αρχέλων».

Το όνομά της βρίσκεται στην λίστα της Ε.Ε. με τους καθημερινούς ήρωες της Ευρώπης από διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για μια νέα γυναίκα, την Ειρήνη Κασιμάτη, υπεύθυνη περίθαλψης και δικτύου διάσωσης στον σύλλογο «Αρχέλων», η οποία δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν περίμενε ποτέ κάτι τέτοιο.

Φροντίζει τις χελώνες: Η Ειρήνη Κασιμάτη βρίσκεται στη λίστα με τους καθημερινούς ήρωες της Ευρώπης

«Ένιωσα μεγάλη χαρά διότι μέσω αυτής της προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η δράση και το έργο του "Αρχέλων" θα γίνει πιο γνωστή και θα την μάθουν περισσότεροι άνθρωποι. Θα υπάρχουν άτομα που θα ενημερωθούν, θα ευαισθητοποιηθούν κι ελπίζουμε να μας επισκεφθούν, και γιατί όχι να μας βοηθήσουν κιόλας. Η δική μου δουλειά αρχίζει από τη στιγμή που ένα τραυματισμένο ή άρρωστο ζώο θα φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στην Γλυφάδα από την περιοχή που εντοπίστηκε. Από κει και πέρα επιβλέπω το κομμάτι της περίθαλψης, φροντίζω τα τραύματά του με τη βοήθεια των εθελοντών, της χορήγησης φαρμάκων και τροφής. Στη συνέχεια βέβαια επιβλέπω το κομμάτι της αποθεραπείας και αποκατάστασης».

Εσκεμμένα τραύματα

Η μεγαλύτερη απειλή σήμερα για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα, όπως τονίζε η κ. Κασιμάτη, είναι οι εσκεμμένοι τραυματισμοί «που αποτελούν και την πρώτη αιτία των τραυματισμών τους. «Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο δεχόμαστε 70-80 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα. Δυστυχώς, η πλειοψηφία τους φέρουν εσκεμμένους τραυματισμούς από ανθρώπους με περιστατικά κακοποίησης, καθώς έχουν χτυπήματα στο κεφάλι τα οποία γίνονται με διάφορα εργαλεία, όπως σφυρί ή τσεκούρι ή οποιοδήποτε άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Συνήθως, τα ζώα που έχουν τραύμα στο κεφάλι έχουν και σημάδια στα πτερύγιά τους από δίχτυα, κάτι που σημαίνει ότι είχαν παγιδευτεί σε δίχτυα και φαντάζομαι στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν το ζώο για να μην κόψουνε τα δίχτυα, τότε το χτυπάνε. Να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 2017 το ποσοστό των εσκεμμένων τραυματισμών ήταν 30-35% ενώ φέτος αυτό το ποσοστό διπλασιάστηκε αγγίζοντας το 60%».

Ως δεύτερη βασική αιτία τραυματισμών έχει σημειωθεί ότι είναι «η εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία, όπως και η κατάποση αγκιστριού και πετονιάς, ενώ ως τρίτη αιτία είναι η πρόσκρουση με κάποιο σκάφος».

Η κ. Κασιμάτη κάνει λόγο για έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες. «Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει ότι δεν τρώνε ψάρια, άρα δεν αποτελούν κάποιον ανταγωνισμό για τους αλιείς, όχι ότι αυτό είναι ικανό επιχείρημα για να τραυματίζουμε τις χελώνες».

Το πρόγραμμα LifeEUROTURTLES

Καθώς αυξάνεται σταθερά η επιστημονική γνώση στα θέματα των θαλάσσιων χελωνών γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η σημασία των διεθνών συνεργασιών.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Μάλτα είναι 6 από τις σημαντικότερες χώρες για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Το έργο LifeEUROTURTLES στοχεύει στη βελτίωση των συνδέσεων και των συνεργειών σε σημαντικά θέματα διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών ανάμεσα σε αυτές τις 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι μπορώ να επικοινωνήσω με άλλους συναδέλφους και να ανταλλάξω απόψεις, συμβουλές. Έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με εξειδικευμένους ανθρώπους στο κομμάτι της περίθαλψης».

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου LifeEUROTURTLES (2016-2021) που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις δράσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνονται:

* η ενίσχυση του Δικτύου Εκβρασμών Θαλάσσιων Χελωνών σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και η ενίσχυση των υποδομών περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης στη Γλυφάδα,

* η προστασία φωλιών της καρέτα στις περιοχές Βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου, Κοτυχίου, Πρέβεζας και Δέλτα Ευρώτα, καθώς και

* καινοτόμες δράσεις για την απελευθέρωση θαλασσίων χελωνών από αλιευτικά εργαλεία σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, στην Κρήτη και τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Το Πράσινο Ταμείο (ΥΠΕΝ) κάλυψε μέρος της απαιτούμενης ίδιας εισφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ στο έργο LifeEUROTURTLES για το 2017.

«Το Κέντρο Διάσωσης Αρχέλων είναι ανοιχτό για το κοινό, υπάρχει συγκεκριμένο κομμάτι ξεναγήσεων και ενημέρωσης. Εκτός από τους επισκέπτες, έρχονται όλο τον χρόνο και σχολεία, ενώ αρχίσαμε και μια σειρά σεμιναρίων στους υπαλλήλους των Λιμεναρχείων ώστε να γνωρίζουν πώς να χειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις, αλλά και σε ανθρώπους σε αλιευτικούς συλλόγους» καταλήγει η κ. Κασιμάτη και προσθέτει ότι όποιος πολίτης θέλει να αναφέρει περιστατικό τραυματισμού μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να την καλέσει στον αριθμό 6941511511.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Οι φωτογραφίες που έχουν επισυναφθεί έχουν παραχωρηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ειρήνη Κασιμάτη

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

28 Νοε 2022

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης με τον μονάκριβο γιο του σε ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο

Ο καρπός του έρωτα του με την Βερένα Γκάουερ, ο μικρός τότε Βάσιας, κληρονόμησε χωρίς αμφιβολία το καθηλωτικό βλέμμα του πατέρα του.

28 Νοε 2022

Britannia: Το πολυτελές βασιλικό γιοτ με την αμφιλεγόμενη ιστορία

Η σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" που της θύμιζε τον εαυτό της.

Περισσότερα από

Stories

27 Νοε 2022

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Βρέθηκε το εξαφανισμένο Dior φόρεμα που φορούσε στα Όσκαρ το 1961

Η εντυπωσιακή δημιουργία παρέμεινε για περισσότερα από πενήντα χρόνια μέσα σε μια βαλίτσα.

27 Νοε 2022

Δημοπρατείται προσωπικό γράμμα της Μέριλιν Μονρόε από τον εξαφανισμένο πατέρα της

Αναμένεται να εκτεθούν επίσης στο φως της δημοσιότητας προσωπικά της αντικείμενα.

26 Νοε 2022

Τζίμι Σάβιλ:Ο χειρότερος παιδόφιλος της Μεγάλης Βρετανίας και οι σχέσεις του με τον Πρίγκιπα Κάρολο

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, "Jimmy Savile: A British Horror Story", αφηγείται την ιστορία του τρομακτικότερου σκανδάλου σεξουαλικών κακοποιήσεων στη Μεγάλη Βρετανία

26 Νοε 2022

"Amber Alert": Η αληθινή υπόθεση δολοφονίας του 14χρονου κοριτσιού πίσω από το παγκόσμιο δίκτυο συναγερμού

Το παγκόσμιο δίκτυο συναγερμού για περιστατικά εξαφάνισης ή απαγωγής ανηλίκων κρύβει μια ιστορία πόνου, που δεν δικαιώθηκε ποτέ.

26 Νοε 2022

Βουγιουκλάκη-Παμαμιχαήλ: Τα πλήθη παραληρούν γύρω τους το 1970 όταν φτάνουν στη Λευκωσία

Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος υποδεχόταν το πιο διάσημο ζευγάρι της εποχής στο αεροδρόμιο ξεπερνάει κάθε φαντασία.

25 Νοε 2022

Τζον Κένεντι Τζούνιορ: Ο αδικοχαμένος "πρίγκιπας" της Αμερικής σε ένα τρυφερό κλικ με την Τζάκι

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1960,δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του Γερουσιαστή τότε πατέρα του στην Προεδρία των ΗΠΑ.

24 Νοε 2022

Οι τελευταίες μέρες του Φρέντι Μέρκιουρι όπως τις θυμήθηκε η παντοτινή αγάπη του Μαίρη Όστιν

Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε δηλώσει για την Όστιν ότι "θα την αγαπάει μέχρι την τελευταία του πνοή". Σήμερα κλείνουν 31 χρόνια χωρίς την θεϊκή του φωνή.

23 Νοε 2022

Όταν Ινδιάνοι "απήγαγαν" την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο απο τα γυρίσματα της ταινίας "Η Λίζα και η άλλη".

23 Νοε 2022

Τζορτζ Λόις: Πέθανε ο ο χρυσός Ελληνας της διαφήμισης στις ΗΠΑ

Ο σπουδαίος George Lois είχε δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα στην ιστορία του Esquire.