ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φως σε ένα μυστήριο δεκαετιών: Λύθηκε ο γρίφος πίσω από το κρυμμένο μήνυμα στην Κραυγή του Μουνκ

Η φράση λέει χαρακτηριστικά «Can only have been painted by a madman» («Μπορούσε να τον έχει ζωγραφίσει μόνο ένας τρελός»).

Φως σε ένα μυστήριο δεκαετιών: Λύθηκε ο γρίφος πίσω από το κρυμμένο μήνυμα στην Κραυγή του Μουνκ

Χωμένη έντεχνα μέσα στα χρώματα ενός από τους πιο διάσημους πίνακες στην ιστορία της μοντέρνας ζωγραφικής, μία αινιγματική, παράξενη φράση αποτελούμενη από 8 λέξεις συνολικά προβλημάτισε τους αναλυτικές και τους ιστορικούς τέχνης για πάνω από έναν ολόκληρο αιώνα, ποτίζοντας με σκοτεινό μυστήριο τον περίφημη «Κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ.

Όλα άρχισαν το 1904 όταν ένας Δανός κριτικός τέχνης χάζευε τον πίνακα και παρατήρησε μία φράση σαν γράφιτι γραμμένη πάνω στα «ρευστά», κόκκινα σύννεφα του σπουδαίου εξπρεσσιονιστικού έργου. Η φράση λέει: «Can only have been painted by a madman» («Μπορούσε να τον έχει ζωγραφίσει μόνο ένας τρελός»). Σύμφωνα με τα άμεσα συμπεράσματα των ειδικών, η συγκεκριμένη φράση τοποθετήθηκε εκεί λίγα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου από τον Μουνκ και μπορεί να γράφτηκε είτε από τον ίδιο τον ζωγράφο, είτε από κάποιον φιλότεχνο της εποχής, ο οποίος σοκαρίστηκε από το περιεχόμενο του έργου. Παρόλα αυτά, πλέον μία λεπτομερής σύγκριση ανάμεσα στον γραφικό χαρακτήρα του καλλιτέχνη και στη μυστηριώδη φράση επιβεβαίωσε πως πράγματι ήταν ο ίδιος ο Μουνκ που έγραψε αυτές τις 8 λέξεις πάνω στα κόκκινα σύννεφα.

Ως κομμάτι της δράσης του στο πλαίσιο του Νορβηγικού Εξπρεσσιονισμού, ο Μουνκ φιλοτέχνησε πολλές διαφορετικές εκδοχές της «Κραυγής» μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Ο πίνακας με το κρυμμένο μήνυμα πάντως είναι σίγουρα ο πρωτότυπος, ένα αριστούργημα το οποίο ολοκληρώθηκε το 1983. Όπως έχει πει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, η έμπνεση του γεννήθηκε μέσα το μία μέρα που περπατούσε στο ηλιοβασίλεμα και είδε μπροστά του μία ανατριχιαστική φιγούρα, σαν οπτασία. Πράγματι, ο τρόμος που ήθελε να εκφράσει ο Μουνκ έγινε αντιληπτός στο κοινό εκείνης της περιόδου, ένα κοινό που αισθάνθηκε αμηχανία και αποστροφή μπροστά στην σοκαριστική, κεντρική μορφή του πίνακα. Αρκετοί, μάλιστα, σχολίασαν πως το έργο είναι αντιπροσωπευτικό της ταραγμένης ψυχικής υγείας του ζωγράφου και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οι ακαδημαϊκοί πίστευαν αρχικά ότι κάποιος τρίτος είχε γράψει την αινιγματική φράση πάνω στον πίνακα.

Φως σε ένα μυστήριο δεκαετιών: Λύθηκε ο γρίφος πίσω από το κρυμμένο μήνυμα στην Κραυγή του Μουνκ
Όπως έχει πει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, η έμπνεση του γεννήθηκε μέσα το μία μέρα που περπατούσε στο ηλιοβασίλεμα και είδε μπροστά του μία ανατριχιαστική φιγούρα, σαν οπτασία. Πράγματι, ο τρόμος που ήθελε να εκφράσει ο Μουνκ έγινε αντιληπτός στο κοινό εκείνης της περιόδου, ένα κοινό που αισθάνθηκε αμηχανία και αποστροφή μπροστά στην σοκαριστική, κεντρική μορφή του πίνακα.

Με την Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο να παραμένει κλειστή για επισκευές, οι υπεύθυνοι του μουσείου βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το μυστήριο του πίνακα πιο ενδελεχώς. Αυτή η έρευνα απέδειξε με κάθε βεβαιότητα ότι τα γράμματα ανήκουν στον ίδιο τον Έντβαρντ Μουνκ, ο οποίο αποκαλούσε τον εαυτό του «τρελό». Γιατί όμως ο ζωγράφος να κρύψει με αυτόν τον τρόπο μία τέτοια φράση πάνω στο ίδιο του το έργο; Είναι γνωστό ότι ο Μουνκ είχε δεχθεί σκληρή κριτική για την ψυχική του κατάσταση τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, καθώς προερχόταν από μία οικογένεια με πολύ βεβαρημένο ιστορικό σε ζητήματα κατάθλιψη και ψυχικών ασθενειών. Οπότε σύμφωνα με τους ειδικούς «Είναι αρκετά πιθανό ο καλλιτέχνης να πρόσθεση την επιγραφή στον πίνακα το 1895, μετά από τις πολλές αρνητικές κριτικές που δέχθηκε για τη δουλειά του».

Ο ίδιος ο Μουνκ έχει παραδεχθεί ότι υπήρξε μία βασανισμένη ψυχή που πάλεψε για χρόνια με τον αλκοολισμό και τις ψυχικές ασθένειες. Κάποτε είχε γράψει: «Η ασθένεια, η τρέλα και ο θάνατος ήταν σαν μαύρους αγγέλους που με συνόδευσαν σε ολόκληρη τη ζωή μου». Ο πιο διάσημος πίνακας του, «Η Κραυγή» ενέπνευσε, ωστόσο, δεκάδες καλλιτέχνες στην προσπάθεια τους να απεικονίσουν στα έργα τους την έννοια του τρόμου και της απόγνωστης και θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα της μοντέρνας τέχνης. Ο Μουνκ πέθανε το 1944 ενώ η Νορβηγία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, αλλά πρόλαβε να χαρεί τους καρπούς του σπουδαίου έργου του, αφού είχε ήδη αναγνωριστεί καλλιτεχνικά και είδε τους πίνακες του να πωλούνται για τεράστια, χρηματικά ποσά.

Η «Κραυγή» θα πάρει και πάλι την καθιερωμένη θέση της στην Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο το 2022, όταν η ανακαίνιση του κτιρίου θα έχει ολοκληρωθεί.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από το MyModernMet

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Ιουν 2023

Η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τον τίτλο "Μις Ευρώπη" και έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους

Η πρώτη Μις Ελλάς με το στέμμα της Μις Ευρώπης σε ηλικία 18 ετών, στις 6 Φεβρουαρίου το 1930, έγινε λαίδη Ράσσελ και πάτησε στο Άγιο Όρος.

04 Ιουν 2023

Αντζελίνα Τζολί: Κλείνει τα 47 με 21 τατουάζ

Η Αντζελίνα Τζολί κλείνει τα 47 της χρόνια και μετράει μέχρι σήμερα 3 διαζύγια, 6 παιδιά και 21 τατουάζ στο κορμί της.

Περισσότερα από

Stories

04 Ιουν 2023

Nτίνος Ηλιόπουλος: Η σπάνια φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1956

Ο Nτίνος Ηλιόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, έφυγε σαν σήμερα.

04 Ιουν 2023

Η πιο μισητή γυναίκα στην Αμερική: Η ινφλουένσερ που επέστρεψε το παιδί που υιοθέτησε

Η ιστορία της Youtuber που υιοθέτησε ένα παιδί, έβγαλε χρήματα από αυτό και μετά το έδωσε σε άλλη οικογένεια.

04 Ιουν 2023

"Δεν υπάρχει χειρότερο από ένα πλήθος που σε κοιτάει": Ο νάνος που έγινε κορυφαίος μπασκετμπολίστας

"Κάποιες στιγμές δεν ήθελα να συνεχίσω να ζω. Αλλά η μαμά μου έλεγε: "Είσαι ξεχωριστός. Η μαμά σου σε αγαπάει. Ο αδερφός σου σε αγαπάει"".

03 Ιουν 2023

Ρομπέρτο Ροσελίνι: Είπε: "βγάζω βόλτα τα σκυλιά" και εγκατέλειψε την Άννα Μανιάνι για την Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Ο χαρισματικός σκηνοθέτης εγκατέλειψε τα πάντα για την "Σουηδή απατεώνισσα", όπως την χαρακτήριζε η Άννα Μανιάνι.

03 Ιουν 2023

Η νύφη Βρετανού δισεκατομμυριούχου κατηγορήθηκε για δολοφονία αστυνομικού και πλήρωσε πρόστιμο 30.000 λίρες

Η 33χρονη Τζασμίν Χάρτιν σκότωσε με το ίδιο του το όπλο τον άτυχο αστυνομικό σε μία αποβάθρα της Μπελίζ.

03 Ιουν 2023

"Ολέθρια σχέση": 36 χρόνια μετά ανακαλύπτουμε τα (ολέθρια) μυστικά του ερωτικού θρίλερ

Η ταινία είχε ένα εντελώς διαφορετικό τέλος από αυτό που είδε το κοινό στις αίθουσες.

02 Ιουν 2023

Νόνικα Γαληνέα - Αλέκος Αλεξανδράκης: Το παρασκήνιο ενός μεγάλου έρωτα

"Δεν υπάρχει έρωτας χωρίς πόνο. Εδώ όμως πρόκειται για πολύ μεγάλο έρωτα και για πολύ μεγάλο πόνο"

01 Ιουν 2023

Έλεν Κέλερ: Η τυφλή και κωφή Αμερικανίδα που έγινε μία από τις κορυφαίες περσόνες του 20ου αιώνα

Η συγκλονιστική ιστορία ζωής της σπουδαίας ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Έλεν Κέλερ. Λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και ήθελε να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.

01 Ιουν 2023

Yves Saint Laurent: "Έχω ζήσει την απατηλή φιλία των ναρκωτικών, τη φυλακή της κατάθλιψης και των ψυχιατρείων"

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες πέθανε σαν σήμερα

01 Ιουν 2023

Η ζωή της Μέριλιν Μονρόε μέσα από 12 σπάνιες φωτογραφίες

Η λαμπερή Μέριλιν έζησε μια συναρπαστική, αλλά και δύσκολη ζωή. Γεννήθηκε σαν σήμερα και πέθανε μόλις 36 ετών.