ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Έχω απελπιστεί να διαβάζω αντιεπιστημικές παπάντζες για τις μάσκες»: Η ανάρτηση μιας οδοντιάτρου

«Αν ίσχυαν αυτά εγώ θα έπρεπε να έχω πεθάνει».

«Έχω απελπιστεί να διαβάζω αντιεπιστημικές παπάντζες για τις μάσκες»: Η ανάρτηση μιας οδοντιάτρου

Ενώ η μάσκα έγινε υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, στο διαδίκτυο συνεχίζουν να κυκλοφορούν θεωρίες για τους υποτιθέμενους κινδύνους της. Τη δική της απάντηση δίνει μια έμπειρη οδοντίατρος, που φοράει μάσκα καθημερινά, για πολλές ώρες, εδώ και δεκαετίες. Η ανάρτηση της Elena Milioti στο Facebook έγινε viral και αξίζει να τη διαβάσουμε:

«Έχω απελπιστεί πραγματικά να διαβάζω ανυπόστατες, βλακώδεις αντιεπιστημονικές παπάντζες για τις μάσκες.

»Όπως πολλοί γνωρίζετε είμαι οδοντίατρος. Μάχιμη οδοντίατρος για 25 χρόνια τώρα. Πάει να πει φορώ καθημερινά μάσκα χειρουργική για αρκετές ώρες (τουλάχιστον 45 λεπτά ανά συνεδρία για αρκετά ραντεβού καθημερινά.)

»Τους τελευταίους 5 μήνες φορώ, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί μου παγκοσμίως, δύο μάσκες, μια υψηλής αναπνευστικής προστασίας από κάτω, και μια χειρουργική από πάνω για πάρα πολλές ώρες την ημέρα. Έχει τύχει μέρες να φοράω και 10 ώρες συνεχόμενα τις μάσκες (με διάλειμμα μισής ώρας μόνο για φαγητό και νερό) γιατί οι οδηγίες είναι να μη βγάζουμε τις μάσκες στα ιατρεία μας, ούτε ανάμεσα στα ραντεβού, λόγω του αερολύμματος που παράγεται στη δουλειά μας.

»Έχω άσθμα από φοιτήτρια ακόμη και είμαι σε ανοσοκαταστολή τα τελευταία χρόνια λόγω άλλου ζητήματος υγείας που προέκυψε.

»Δεν είχα ποτέ μου δύσπνοια φορώντας τη/τις μάσκες μου.

»Δεν παθαίνω συχνά λοιμώξεις αναπνευστικού (2 φορές τα τελευταία 25 χρόνια). Ίσα ίσα που η μάσκα (respirator) με προστατεύει ακριβώς γιατί είμαι σε ανοσοκαταστολή.

»Δεν έχω υποξία όταν φορώ μάσκα (έχω οξύμετρο λόγω του άσθματος και το έχω ελέγξει).

»Η μάσκα δεν ρίχνει το οξυγόνο στο αίμα, η μάσκα δεν προκαλεί δύσπνοια, η μάσκα δεν ρίχνει το ανοσοποιητικό. Αν ίσχυαν αυτά εγώ θα έπρεπε να έχω πεθάνει. Αφήστε που θα απαγορευόταν να φορώ μάσκα και να εργάζομαι.

«Η μάσκα δεν ρίχνει το οξυγόνο στο αίμα, η μάσκα δεν προκαλεί δύσπνοια, η μάσκα δεν ρίχνει το ανοσοποιητικό».

»Η μάσκα φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε. Δηλαδή αναπνέεις καθαρότερο αέρα αν φοράς μάσκα.

»Υπάρχουν και μάσκες σωματιδίων ως γνωστόν. Δηλαδή που φιλτράρουν τον αέρα από σωματίδια.

»Μην ακούς και μην παρασύρεσαι από ανόητες θεωρίες και συνωμοσιολόγους.

»Η μάσκα αυτή τη στιγμή μπορεί να σώσει τη ζωή σου και των δικών σου ανθρώπων.

»Φορέστε μάσκες. Διαφυλάξτε την υγεία σας. Και των γύρω σας.

»Είναι απολύτως ασφαλές και είναι και απολύτως αναγκαίο».

Δείτε την ανάρτηση:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Mika Baumeister on Unsplash

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.