ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Εργάτες της αγάπης»: Η Κυριακή και οι εθελοντές της μαγειρεύουν για 60 αστέγους της Θεσσαλονίκης

Η πρόεδρος της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων και συγγραφέας μάς περιγράφει πώς το σωματείο της μετατρέπει το χριστιανικό πνεύμα σε τρόπο ζωής.

«Εργάτες της αγάπης»: Η Κυριακή και οι εθελοντές της μαγειρεύουν για 60 αστέγους της Θεσσαλονίκης

«Για έκτη χρονιά, μαγειρεύουμε για 60 άστεγους και τούς μοιράζουμε γεύματα. Βοηθάμε δώδεκα μητροπόλεις, τέσσερα ορφανοτροφεία, τέσσερα γηροκομεία, τις Φυλακές Διαβατών και Κασσάνδρας, το Παιδογκολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, το Ιεραποστολικό Κέντρο Αρούσας και Τανζανίας, ιερές μονές εντός και εκτός Αγίου Όρους»: Έτσι μάς συστήνει την Εθελοντική Διακονία Αστέγων η πρόεδρός της Κυριακή Φράγκου, επισημαίνοντας ότι «αν και δεν αποτελεί ΜΚΟ παρά μόνο αναγνωρισμένο σύλλογο, έχουμε καταφέρει ένα πολυσχιδές έργο».

Η Κυριακή αποφάσισε να ιδρύσει τη Διακονία τον χειμώνα του 2015, όταν είδε έναν «καθ’ όλα καθωσπρέπει» κύριο να ανοίγει τον κάδο των σκουπιδιών και να αναζητά τροφή. Στη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιείται, οι άστεγοι υπολογίζονται γύρω στα 350 άτομα: «Ενδιαφέρομαι απόλυτα για τη σίτισή τους, για τις συνθήκες της ζωής τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται και νέοι που έμειναν άνεργοι, που έχασαν τον προσανατολισμό τους. Πέρα από το φαγητό χρειάζονται και ηθική υποστήριξη: “Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος” [Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί]» λέει χαρακτηριστικά.

«Ανάμεσα στους αστέγους βρίσκονται και νέοι που έμειναν άνεργοι, που έχασαν τον προσανατολισμό τους. Πέρα από το φαγητό χρειάζονται και ηθική υποστήριξη»

Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων αυτή τη στιγμή μετρά 40 ενεργά μέλη και ακόμα 20 που εναλλάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες της, συνολικά γύρω στους 60 εθελοντές. Κάθε ίδρυμα που βοηθούν επιλέγεται μετά από το αίτημα που τους καταθέτει, αλλά και από τις προσωπικές εντυπώσεις που αποκομίζουν σε επισκέψεις τους. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά; Η έλλειψη βοηθητικών χώρων, εργαλείων και μέσων μεταφοράς, οι οικονομικές δυσκολίες, οι καιρικές συνθήκες και πολλά ακόμα απρόοπτα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Όμως, η Κυριακή και οι εθελοντές της δεν το βάζουν κάτω.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά; Η έλλειψη βοηθητικών χώρων, εργαλείων και μέσων μεταφοράς, οι οικονομικές δυσκολίες, οι καιρικές συνθήκες και πολλά ακόμα απρόοπτα

«Εργάτες της αγάπης»: Η Κυριακή και οι εθελοντές της μαγειρεύουν για 60 αστέγους της Θεσσαλονίκης
«Για έκτη χρονιά, μαγειρεύουμε για 60 άστεγους και τούς μοιράζουμε γεύματα» λέει η Κυριακή Φράγκου, πρόεδρος της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων.

Τι απολαμβάνετε περισσότερο στο έργο σας;

«Γινόμαστε εργάτες της αγάπης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της συνδρομής προς τον συνάνθρωπο κι αυτό δίνει νόημα σε μια καθημερινότητα που στερείται συλλογικότητας, που τη διακρίνει ο ατομοκεντρισμός. Μετατρέπουμε το χριστιανικό πνεύμα σε τρόπο ζωής, τον ευαγγελικό λόγο σε βίωμα».

Κάθε άνθρωπος που έχει γνωρίσει στη διαδρομή της με την Εθελοντική Διακονία Αστέγων έχει μια μοναδική ιστορία, αλλά κάποιες της έχουν αποτυπωθεί πιο έντονα στη μνήμη. «Ο κ. Θεόδωρος, ας πούμε. Είχε δύο παιδιά, που τού ζήτησαν το σπίτι για αντιπαροχή. Στην πολυκατοικία που χτίστηκε κάθε παιδί και η οικογένειά του πήραν από ένα μεγάλο, διαμπερές διαμέρισμα. Ο παππούς βρέθηκε στο παγκάκι, να μαζεύει χαρτόνια. Με τα χρήματα που έβγαζε, γύρω στα 130 €, πήγαινε στο ξενοδοχείο να κάνει μπάνιο, έδινε τα ρούχα του στο καθαριστήριο και τα υπόλοιπα τα έδινε στα εγγόνια του, τα οποία επισκεπτόταν μία ώρα τον μήνα. Και μετά, επέστρεφε στο παγκάκι. Αυτή η ιστορία με αναστάτωσε. Η άσκεπη ζωή χειμώνα καλοκαίρι έγινε αφορμή να μείνω πολλά βράδια ξύπνια».

«Με τα χρήματα που έβγαζε, γύρω στα 130 €, πήγαινε στο ξενοδοχείο να κάνει μπάνιο, έδινε τα ρούχα του στο καθαριστήριο και τα υπόλοιπα τα έδινε στα εγγόνια του, τα οποία επισκεπτόταν μία ώρα τον μήνα».

«Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων ήταν παρούσα σε όλη την πανδημία με ζεστά ρούχα, κλινοσκεπάσματα, ζεστό φαγητό, μάσκες και ό,τι άλλο είχαν ανάγκη οι άστεγοι».

Πώς επηρέασαν η πανδημία και το lockdown το πρόβλημα της αστεγίας στη Θεσσαλονίκη;

«Η πανδημία γέμισε τον άνθρωπο με φόβο και επιφύλαξη, τα προβλήματα επιδεινώθηκαν, οι άστεγοι έμειναν χωρίς υποστήριξη, τα συσσίτια έκλεισαν, ο συνωστισμός απαγορεύτηκε. Δεν είμαστε δοτικοί όταν κινδυνεύουμε, δεν είμαστε φιλάνθρωποι όταν απειλείται η υγεία μας. Αυτό βέβαια είναι δικαιολογημένο σε έναν βαθμό, γιατί και οι υγειονομικές δεσμεύσεις επέβαλαν την απομόνωση. Αλλά ο χειμώνας ταλαιπώρησε τον κόσμο που ήταν εκτεθειμένος και στον ιό και στις καιρικές συνθήκες. Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων ήταν παρούσα σε όλη την πανδημία με ζεστά ρούχα, κλινοσκεπάσματα, ζεστό φαγητό, μάσκες και ό,τι άλλο είχαν ανάγκη οι άστεγοι. Αξίζει να αναφερθεί και η μεγάλη φροντίδα και ξεχωριστή πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, να ανοίξει ένα υποτυπώδες κατάλυμα, μια προσωρινή δομή αστέγων, κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να φιλοξενήσει ένα μέρος τους».

Info
Περισσότερες πληροφορίες για την Εθελοντική Διακονία Αστέγων θα βρείτε στη σελίδα της στο Facebook. Η Κυριακή Φράγκου έχει γράψει και ένα βιβλίο για τη δράση της, «Όρεξη να ‘χεις για Θεό» (Ελληνοεκδοτική).

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτογραφίες: Εθελοντική Διακονία Αστέγων / Facebook

Read Next

12 Ιουν 2024

Μαρίκα Κρεβατά-Γιώργος Γαβριηλίδης: Ο κρυφός έρωτας που κράτησε 40 χρόνια

Μια αληθινή ιστορία αγάπης που κράτησε σχεδόν σαράντα χρόνια.

11 Ιουν 2024

Ζακ-Υβ Κουστώ: "Η γυναίκα του πέθαινε από καρκίνο και εκείνος δεν είχε ιδέα"

Ο βασιλιάς της θάλασσας Ζακ - Υβ Κουστώ, που γεννήθηκε σαν σήμερα ήταν ένας θρύλος, αλλά όχι υπόδειγμα πατέρα και συζύγου.

Περισσότερα από

Stories

10 Ιουν 2024

H Τζούντι Γκάρλαντ είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης σε σκηνή πασίγνωστης ταινίας

Η Φράνσις Έθελ Γκαμ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1922 και πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία τριών χρόνων. Από τότε δεν έπαψε παίζει, να τραγουδάει και να χορεύει.

09 Ιουν 2024

Ζωρζ Σαρή: "Aπό την ώρα που άρχισα να γράφω για παιδιά συνέχισα να είμαι νέα"

Η σπουδαία συγγραφέας Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε από Γαλλίδα μητέρα και πέθανε πέθανε σαν σήμερα, εκπληρώνοντας μια τελευταία επιθυμία της: Να "την πάρει ο Θεός" πριν από την αγαπημένη της φίλη Άλκη Ζέη.

09 Ιουν 2024

Μιμή Ντενίση - Νίκος Γαλανός σε ένα σπάνιο ρετρό κλικ

Από την τηλεοπτική σειρά "Το ταξίδι" το 1977.

08 Ιουν 2024

"Με πήρε τηλέφωνο μία Λάσκαρη. Ξέρεις ποια είναι;"

Ο Ανδρέας Βουτσινάς μεγαλούργησε στο εξωτερικό και υπήρξε δάσκαλος της Μέριλιν Μονρόε, του Μάρλον Μπράντο και του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, πέθανε σαν σήμερα.

08 Ιουν 2024
07 Ιουν 2024

Κάτια Δανδουλάκη, Μιμή Ντενίση, Ξένια Καλογεροπούλου, Τζένη Καρέζη...σε μια επική κοινή φωτογράφιση

Ξένια Καλογεροπούλου, Τζένη Καρέζη, Μαργαρίτα Παπανδρέου, Κάτια Δανδουλάκη, Καλλιόπη Μπουρδάρα και Μιμή Ντενίση, είναι όλες τους υπέροχες.

07 Ιουν 2024

Λίαμ Νίσον: Όταν βρήκε την σύζυγό του "κλινικά νεκρή".

Έχει προταθεί για Όσκαρ, για το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και για Χρυσή Σφαίρα. Αλλά η ζωή του ηθοποιού που σήμερα κλείνει τα 72 δεν υπήρξε πολύ γενναιόδωρη μαζί του.

07 Ιουν 2024

Φρανζουάζ Ζιλό: H μούσα του Πικάσο, ήταν και η μόνη γυναίκα που τον εγκατέλειψε

"Νομίζεις ότι ο κόσμος θα ενδιαφεθεί για εσένα; Δεν θα ενδιαφερθούν ποτέ πραγματικά για εσένα. Θα είναι μόνο περιέργοι για εσένα επειδή άγγιξες τη δική μου ζωή" της είχε πει ο Πικάσο όταν τον εγκατέλειψε. .

07 Ιουν 2024

Ντίνο Ρίζι: Ο πατέρας της κωμωδίας αλά ιταλικά

Ο μεγάλος σκηνοθέτης που έκανε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο να αγαπήσουν την Ιταλία και την "ντόλτσε βίτα", έφυγε σαν σήμερα