ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Επί Σημίτη έγινε και αυτό

Ένας δημοσιογράφος της ΕΡΤ θυμάται μία ιστορία λογοκρισίας.

Επί Σημίτη έγινε και αυτό

Γράφει ο Γιώργος Τούλας

Εργάζομαι στην ΕΡΤ 23 χρόνια. Μια και μόνη φορά δέχτηκα λογοκρισία ή παρέμβαση στη δουλειά μου και μάλιστα από ψηλά. Ήταν την εποχή που η Μαλβίνα Κάραλη διώκονταν ανελέητα από παντού, λόγω της έντονης κριτικής που έκανε μέχρι τη στιγμή που απομακρύνθηκε από το Mega, με το φοβερό ΙΕΚ Τάπερμαν.

Η κριτική αφορούσε για όσους δεν θυμούνται ή δεν το πρόλαβαν με τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σημίτη. Η Μαλβίνα ήταν απολαυστικότατη κάθε βράδυ αλλά η αποκαθήλωση των όσων συνέβαιναν και κυρίως της εικόνας του πρωθυπουργού ήταν τόσο έντονη που ξεκίνησε έναν αγώνα εξαφάνισης της, από παντού.

Το χειμώνα του 2000 λοιπόν έκανα ένα ζωντανό μαγκαζίνο κάθε βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 που λέγονταν Viewmaster με καλεσμένα διάφορα πρόσωπα. Μια τέτοια νύχτα λοιπόν είχα καλέσει τη Μαλβίνα που θα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για μια παρουσίαση των συνταγών μαγειρικής της και θεώρησα καλό να την έχω στου στούντιο. Είχαμε κανονίσει τα πάντα από μέρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, λίγες ώρες πριν έρθει στο στούντιο, η εκπομπή ξεκινούσε στις 9 το βράδυ, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τους προϊσταμένους μου που μου μετέφεραν την εντολή ”άνωθεν”, και όταν λέμε άνωθεν εννοώ την τότε διοίκηση της ΕΡΤ και το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, που έλεγε πως η Μαλβίνα δεν έπρεπε να φιλοξενηθεί στην εκπομπή.

Τους εξήγησα ότι η καλεσμένη ήταν στο δρόμο και ερχόταν στην εκπομπή και κείνη μου είπαν ότι αν έρθει δεν θα βγει στον αέρα. Ήταν τέτοια η λύσσα του πρωθυπουργού εναντίον της που η εντολή ήταν ρητή και δεν σήκωνε κανενός είδους διαπραγμάτευση.

Της τηλεφώνησα και της εξήγησα, μου είπε καταλαβαίνω καλά τι μου λες, μη νοιώθεις άσχημα, παντού το ίδιο συμβαίνει τελευταία, δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, είμαι κομμένη από παντού.

Η Μαλβίνα ”έφυγε” δυο χρόνια αργότερα, άγρια διωγμένη από ένα πρόσωπο που σήμερα επιχειρείται η αγιοποίηση του με τη βοήθεια πρόθυμων αγιογράφων.

Αφιερωμένο σε όσους γράφουν στάτους εξαγνισμού τις τελευταίες ώρες μετά την ”πρώτη” συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ.

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.