ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα βήμα πριν τα 60 γίνεται μαθήτρια της Β' Γυμνασίου και μέλος μαθητικής επιχείρησης

«Ήθελα να κάνω κάτι μόνο για μένα», τονίζει η κ. Ζερβάκη που είχε την πλήρη στήριξη των δύο κορών της σ' αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη γνώση που επέλεξε.

Ένα βήμα πριν τα 60 γίνεται μαθήτρια της Β' Γυμνασίου και μέλος μαθητικής επιχείρησης

Στις 15 Φλεβάρη μπαίνει στα 59 αλλά η φωνή της μαρτυρά τον νεανικό ενθουσιασμό της ψυχής της αφού η Μαρία Ζερβάκη, από το Ηράκλειο Κρήτης, δεν δίστασε όχι μόνο να επιστρέψει στα θρανία ένα βήμα προτού περάσει το κατώφλι της έκτης δεκαετίας της ζωής της αλλά και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο... μαθητικό επιχειρείν συμμετέχοντας με το σχολείο της στο πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Μαθήτρια της δευτέρας τάξης του Εσπερινού Γυμνασίου Κρήτης, η Μαρία Ζερβάκη δούλεψε επί σειρά ετών ως μαγείρισσα/ξενοδοχοϋπάλληλος κι έχοντας καταθέσει πλέον τα χαρτιά της για σύνταξη δεν έβλεπε την ώρα να ξανακαθίσει στο θρανίο και να τελειώσει το σχολείο, κάτι που, όπως εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τής έλειπε πολύ. «Ήταν κάτι που μού έλειπε, όσο κι αν σας φανεί παράξενο. Έλεγα πως όλοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον το γυμνάσιο, γιατί όχι κι εγώ!», λέει η δραστήρια Κρητικιά που πλέον δεν θέλει να χάνει ούτε ώρα από τα μαθήματά της.

«Ήθελα να κάνω κάτι μόνο για μένα», τονίζει η κ. Ζερβάκη που είχε την πλήρη στήριξη των δύο κορών της σ' αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη γνώση που επέλεξε. Μάλιστα είναι τέτοια η «δίψα» της για μάθηση που παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία σχέση με την τεχνολογία, με την πολύτιμη βοήθεια των καθηγητών της κατάφερε να προσαρμοστεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αν και, όπως λέει, ανυπομονεί να ξανανοίξουν τα σχολεία. «Μού έλειψε πολύ το σχολείο. Η επαφή με τους συμμαθητές μου αλλά και με τους καθηγητές, οι οποίοι είναι πολύ θετικοί και κατανοούν ότι έχουμε οικογένειες και υποχρεώσεις και μας βοηθούν πολύ», σημειώνει.

Αγαπημένο της μάθημα είναι τα μαθηματικά κι αν τελικά πάρει τη μεγάλη απόφαση να δώσει πανελλαδικές, θα επιλέξει τη Γεωπονική καθώς τής αρέσει πολύ η ενασχόληση με τη γη. «Είναι ένα πολύ ζωντανό κομμάτι αυτό. Κάθε μέρα, το ίδιο χωράφι το βλέπεις με μαι διαφορετική ματιά. Κάθε μέρα έχει άλλες ανάγκες», εξηγεί.

Από τις χαριζομπουκιές και τον ΚΡΗΤ-Ίκαρο στο... εσπερινόμελο

Έξι συνεχόμενες χρονιές συμμετέχει το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου στο πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης του ΣΕΝ/JA Greece και είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός των μαθητών, που ακόμη και η πανδημία του κορονοϊού δεν τους σταμάτησε από το να κάνουν σχέδια και φέτος, μεσούσης της πανδημίας Covid-19.

Πέρυσι, το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψε στην Εμπορική Μαθητική Έκθεση του ΣΕΝ/JA Greece στη Θεσσαλονίκη με δύο προϊόντα στις αποσκευές των μαθητών: τις ιδιαίτερες κρητικές χαριζομπουκιές και το κρητικό σαρίκι με την επωνυμία ΚΡΗΤ-Ίκαρος, που έπλεξαν με φροντίδα μαθήτριες του σχολείου -μεταξύ αυτών και η κ. Ζερβάκη- προβάλλοντας με μοναδικό τρόπο το κρουσσάτο παραδοσιακό μαντήλι του τόπου τους.

Παντρεύοντας την παράδοση με την καινοτομία και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, η Μαρία Ζερβάκη και οι συμμαθητές της είναι έτοιμοι και φέτος, επιστρέφοντας στο σχολείο, να ξεκινήσουν τους πειραματισμούς για το πιο ωραίο, νόστιμο, γλυκό και αρωματικό πετιμέζι, το «Εσπερινόμελο», όπως «βάφτισαν» το φετινό προϊόν τους. «Προσπαθούμε να συνδυάσουμε την παράδοση με την καινοτομία», εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι καθηγητές του σχολείου και μεταξύ των πρωτεργατών του όλου εγχειρήματος, Παρασκευή Παπαδάκη, Νίκος Ακουμιανάκης και Νίκος Σκαρπαθιωτάκης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τον σύγχρονο κόσμο κοινωνό των αξιών και του πολιτισμού μας, όχι μόνο του υλικού αλλά και του άυλου», τονίζει η κ. Παπαδάκη, με τον συνάδελφό της κ. Ακουμιανάκη να επισημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια συμμετοχής στο πρόγραμμα σχεδιάζονται επιχειρήσεις που είναι κοντά στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου.

Αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τον λιγοστό χρόνο των μαθητών τους -αφού οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι- οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου κατάφεραν «ν' αγκαλιάσει όλο το σχολείο το πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης», όπως χαρακτηριστικά λένε. «Πριν από έξι χρόνια κανείς μας δεν ήξερε τι ήταν το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων αλλά πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε γιατί μας "κυνηγάνε" οι ίδιοι οι μαθητές», παραδέχεται η κ. Παπαδάκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακουμιανάκης υπογραμμίζει την έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη της συνεργασίας ενώ αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή του προγράμματος που έχει να κάνει με τη δυνατότητα που δίνεται στους μαθητές, μέσω της συμμετοχής τους στις μαθητικές εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο, να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν νέους τόπους και ανθρώπους απ' όλη την Ελλάδα. «Έδωσε (το πρόγραμμα) τη δυνατότητα σε κάποιους που δεν είχαν βγει από το νησί τους να ταξιδέψουν και να παρουσιάσουν αυτό που έχουν κάνει», επισημαίνει ο καθηγητής.

Το πρόγραμμα ανοίγει ορίζοντες και στους αλλοδαπούς μαθητές του σχολείου αφού, όπως εξηγεί η κ. Παπαδάκη, είναι ένας τρόπος να γνωρίσουν την παράδοση του τόπου, ενώ είναι και «μία διέξοδος για μαθητές που δεν έχουν όρεξη για ακαδημαϊκή μάθηση να εκφράσουν τα ενδιαφέροντά τους».

Και παρά το γεγονός ότι οι δύο καθηγητές και οι υποστηρικτές των δράσεων που αναπτύσσει το σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος είναι, όπως λέει η κ. Ζερβάκη, οι στυλοβάτες της όλης προσπάθειας, τόσο η κ. Παπαδάκη όσο και ο κ. Ακουμιανάκης βάζουν σε πρώτο πλάνο τους ίδιους τους μαθητές τους. «Εμείς από ένα σημείο και μετά είμαστε ουραγοί. Εκείνοι έχουν την ιδέα, εκείνοι τρέχουν», λένε με μια φωνή.

Το σχολείο διατηρεί, μάλιστα, και τη δική του σελίδα στο φέισμπουκ (Ομάδα ΣΕΝ Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου), όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πλούσια δράση του στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σ. Παπαδοπούλου

*Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ζερβάκη

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

25 Μαϊ 2024

Υπόθεση Ασούντα: Η αληθινή ιστορία της δωδεκάχρονης Ασούντα, που δολοφονήθηκε από τους θετούς γονείς της

Η νέα τηλεοπτική σειρά θρίλερ "The Asunta Case" του Netflix αποκαλύπτει ένα από τα πιο συγκλονιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ισπανία και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη το 2013.

Περισσότερα από

Stories

24 Μαϊ 2024

Η τραγική ζωή της Τίνα Τέρνερ: Η κακοποίηση του Άικ, η αυτοκτονία του γιου της, οι δικοί της φόβοι

Η βασίλισσα της ροκ με την ατίθαση κόμη και την μοναδική ενέργεια έφυγε σαν σήμερα, σε ηλικία 83 ετών.

23 Μαϊ 2024

Ζωρζ Σαρή: "Aπό την ώρα που άρχισα να γράφω για παιδιά συνέχισα να είμαι νέα"

Η σπουδαία συγγραφέας Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε σαν σήμερα στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και πέθανε εκπληρώνοντας μια τελευταία επιθυμία της: να "την πάρει ο Θεός" πριν από την αγαπημένη της φίλη Άλκη Ζέη.

23 Μαϊ 2024

Τζέιμς Μποντ: Όταν οι μοναχοί στα Μετέωρα απείλησαν να κάψουν τον Ρότζερ Μουρ

Μια απολαυστική ιστορία για τον υπέροχο Ρότζερ Μουρ που απεβίωσε σαν σήμερα.

22 Μαϊ 2024

Παρασκευή Κουτσαΐδη: Η ιστορία της τυφλής μαθήτριας που αρίστευσε στις Πανελλήνιες

Πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού πρέπει να αποτελεί για όλους μας, η Παρασκευή Κουτσαΐδη.

22 Μαϊ 2024

Σαρλ Αζναβούρ: O Γαλλοαρμένιος τραγουδιστής που αρνήθηκε να υπογράψει για την αποφυλάκιση Θεοδωράκη από την Χούντα

Ο Σαχνούρ Βαχινάγκ Αζναβουριάν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε πριν ακριβώς 100 χρόνια στο Παρίσι και λάτρευ την Ελλάδα

21 Μαϊ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

25 χρόνια χωρίς τον αγαπημένο μας Φρέντυ Γερμανό, τον δηµοσιογράφο και συγγραφέα που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο:Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

20 Μαϊ 2024

Σορίν Ματέι: Η δολοφονία (σε live μετάδοση) που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

26 χρόνια πριν, όλο το πανελλήνιο παροκολουθούσε με κομμένη την ανάσα όσα διαδραματίστηκαν στην οδό Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια.

20 Μαϊ 2024

Μαρινέλλα -Στέλιος Καζαντζίδης: Η σπάνια φωτογραφία ως νεόνυμφοι 60 χρόνια πριν

Το σπάνιο στιγμιότυπο του ζευγαριού 60 χρόνια πριν. Χθες η σπουδαία ερμηνέυτρια έγινε 86 ετών.

18 Μαϊ 2024

Bίκυ Φλέσσα | "Οι γυναίκες είμαστε το κέντρο του κόσμου"

Συναντηθήκαμε σε καφέ της γειτονιάς της και μιλήσαμε για τη νέα της υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά άγνωστες λεπτομέρειες από την προσωπική διαδρομή της.