ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα βήμα πριν τα 60 γίνεται μαθήτρια της Β' Γυμνασίου και μέλος μαθητικής επιχείρησης

«Ήθελα να κάνω κάτι μόνο για μένα», τονίζει η κ. Ζερβάκη που είχε την πλήρη στήριξη των δύο κορών της σ' αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη γνώση που επέλεξε.

Ένα βήμα πριν τα 60 γίνεται μαθήτρια της Β' Γυμνασίου και μέλος μαθητικής επιχείρησης

Στις 15 Φλεβάρη μπαίνει στα 59 αλλά η φωνή της μαρτυρά τον νεανικό ενθουσιασμό της ψυχής της αφού η Μαρία Ζερβάκη, από το Ηράκλειο Κρήτης, δεν δίστασε όχι μόνο να επιστρέψει στα θρανία ένα βήμα προτού περάσει το κατώφλι της έκτης δεκαετίας της ζωής της αλλά και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο... μαθητικό επιχειρείν συμμετέχοντας με το σχολείο της στο πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Μαθήτρια της δευτέρας τάξης του Εσπερινού Γυμνασίου Κρήτης, η Μαρία Ζερβάκη δούλεψε επί σειρά ετών ως μαγείρισσα/ξενοδοχοϋπάλληλος κι έχοντας καταθέσει πλέον τα χαρτιά της για σύνταξη δεν έβλεπε την ώρα να ξανακαθίσει στο θρανίο και να τελειώσει το σχολείο, κάτι που, όπως εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τής έλειπε πολύ. «Ήταν κάτι που μού έλειπε, όσο κι αν σας φανεί παράξενο. Έλεγα πως όλοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον το γυμνάσιο, γιατί όχι κι εγώ!», λέει η δραστήρια Κρητικιά που πλέον δεν θέλει να χάνει ούτε ώρα από τα μαθήματά της.

«Ήθελα να κάνω κάτι μόνο για μένα», τονίζει η κ. Ζερβάκη που είχε την πλήρη στήριξη των δύο κορών της σ' αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη γνώση που επέλεξε. Μάλιστα είναι τέτοια η «δίψα» της για μάθηση που παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία σχέση με την τεχνολογία, με την πολύτιμη βοήθεια των καθηγητών της κατάφερε να προσαρμοστεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αν και, όπως λέει, ανυπομονεί να ξανανοίξουν τα σχολεία. «Μού έλειψε πολύ το σχολείο. Η επαφή με τους συμμαθητές μου αλλά και με τους καθηγητές, οι οποίοι είναι πολύ θετικοί και κατανοούν ότι έχουμε οικογένειες και υποχρεώσεις και μας βοηθούν πολύ», σημειώνει.

Αγαπημένο της μάθημα είναι τα μαθηματικά κι αν τελικά πάρει τη μεγάλη απόφαση να δώσει πανελλαδικές, θα επιλέξει τη Γεωπονική καθώς τής αρέσει πολύ η ενασχόληση με τη γη. «Είναι ένα πολύ ζωντανό κομμάτι αυτό. Κάθε μέρα, το ίδιο χωράφι το βλέπεις με μαι διαφορετική ματιά. Κάθε μέρα έχει άλλες ανάγκες», εξηγεί.

Από τις χαριζομπουκιές και τον ΚΡΗΤ-Ίκαρο στο... εσπερινόμελο

Έξι συνεχόμενες χρονιές συμμετέχει το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου στο πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης του ΣΕΝ/JA Greece και είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός των μαθητών, που ακόμη και η πανδημία του κορονοϊού δεν τους σταμάτησε από το να κάνουν σχέδια και φέτος, μεσούσης της πανδημίας Covid-19.

Πέρυσι, το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψε στην Εμπορική Μαθητική Έκθεση του ΣΕΝ/JA Greece στη Θεσσαλονίκη με δύο προϊόντα στις αποσκευές των μαθητών: τις ιδιαίτερες κρητικές χαριζομπουκιές και το κρητικό σαρίκι με την επωνυμία ΚΡΗΤ-Ίκαρος, που έπλεξαν με φροντίδα μαθήτριες του σχολείου -μεταξύ αυτών και η κ. Ζερβάκη- προβάλλοντας με μοναδικό τρόπο το κρουσσάτο παραδοσιακό μαντήλι του τόπου τους.

Παντρεύοντας την παράδοση με την καινοτομία και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, η Μαρία Ζερβάκη και οι συμμαθητές της είναι έτοιμοι και φέτος, επιστρέφοντας στο σχολείο, να ξεκινήσουν τους πειραματισμούς για το πιο ωραίο, νόστιμο, γλυκό και αρωματικό πετιμέζι, το «Εσπερινόμελο», όπως «βάφτισαν» το φετινό προϊόν τους. «Προσπαθούμε να συνδυάσουμε την παράδοση με την καινοτομία», εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι καθηγητές του σχολείου και μεταξύ των πρωτεργατών του όλου εγχειρήματος, Παρασκευή Παπαδάκη, Νίκος Ακουμιανάκης και Νίκος Σκαρπαθιωτάκης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τον σύγχρονο κόσμο κοινωνό των αξιών και του πολιτισμού μας, όχι μόνο του υλικού αλλά και του άυλου», τονίζει η κ. Παπαδάκη, με τον συνάδελφό της κ. Ακουμιανάκη να επισημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια συμμετοχής στο πρόγραμμα σχεδιάζονται επιχειρήσεις που είναι κοντά στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου.

Αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τον λιγοστό χρόνο των μαθητών τους -αφού οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι- οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου κατάφεραν «ν' αγκαλιάσει όλο το σχολείο το πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης», όπως χαρακτηριστικά λένε. «Πριν από έξι χρόνια κανείς μας δεν ήξερε τι ήταν το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων αλλά πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε γιατί μας "κυνηγάνε" οι ίδιοι οι μαθητές», παραδέχεται η κ. Παπαδάκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακουμιανάκης υπογραμμίζει την έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη της συνεργασίας ενώ αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή του προγράμματος που έχει να κάνει με τη δυνατότητα που δίνεται στους μαθητές, μέσω της συμμετοχής τους στις μαθητικές εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο, να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν νέους τόπους και ανθρώπους απ' όλη την Ελλάδα. «Έδωσε (το πρόγραμμα) τη δυνατότητα σε κάποιους που δεν είχαν βγει από το νησί τους να ταξιδέψουν και να παρουσιάσουν αυτό που έχουν κάνει», επισημαίνει ο καθηγητής.

Το πρόγραμμα ανοίγει ορίζοντες και στους αλλοδαπούς μαθητές του σχολείου αφού, όπως εξηγεί η κ. Παπαδάκη, είναι ένας τρόπος να γνωρίσουν την παράδοση του τόπου, ενώ είναι και «μία διέξοδος για μαθητές που δεν έχουν όρεξη για ακαδημαϊκή μάθηση να εκφράσουν τα ενδιαφέροντά τους».

Και παρά το γεγονός ότι οι δύο καθηγητές και οι υποστηρικτές των δράσεων που αναπτύσσει το σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος είναι, όπως λέει η κ. Ζερβάκη, οι στυλοβάτες της όλης προσπάθειας, τόσο η κ. Παπαδάκη όσο και ο κ. Ακουμιανάκης βάζουν σε πρώτο πλάνο τους ίδιους τους μαθητές τους. «Εμείς από ένα σημείο και μετά είμαστε ουραγοί. Εκείνοι έχουν την ιδέα, εκείνοι τρέχουν», λένε με μια φωνή.

Το σχολείο διατηρεί, μάλιστα, και τη δική του σελίδα στο φέισμπουκ (Ομάδα ΣΕΝ Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου), όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πλούσια δράση του στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σ. Παπαδοπούλου

*Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ζερβάκη

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Αυγ 2022

Όταν η Nelly's φωτογράφιζε γυμνό στην Ακρόπολη η λέξη πρωτοπορία έβρισκε το πραγματικό νόημά της

Η Πρώτη Ελληνίδα φωτογράφος που άνοιξε νέους δρόμους και κατέκτησε ολόκληρο τον πλανήτη.

16 Αυγ 2022

Τα ελληνικά νησιά είναι no1 προορισμός διακοπών για τους A-list stars

Διεθνείς προσωπικότητες της showbiz ποζάρουν με φόντο το ελληνικό τοπίο.

Περισσότερα από

Stories

16 Αυγ 2022

Ντέιβιντ Μπάουι: Ανακηρύχθηκε ως ο πιο επιδραστικός Βρετανός καλλιτέχνης των τελευταίων 50 ετών

Η λίστα με τους καταξιωμένους μουσικούς περιλαμβάνει επίσης τον Έλτον Τζον, τον Stormzy, τα Spice Girls κ.α.

15 Αυγ 2022

Τήνος: Έρωτας και θαύματα το δεκαπενταύγουστο σε 25 εικόνες

Το νησί στο οποίο μπορείς ακόμη να ελπίζεις για θαύματα.

15 Αυγ 2022

Η ιστορία της μακροβιότερης βασίλισσας στον κόσμο δεν ήταν μόνο παραμυθένια

Η Ελισάβετ της Αγγλίας έμελλε να μπει από πολύ νωρίς στα βάσανα της βασιλείας.

15 Αυγ 2022

"Ρεμβασμός του Δεκαπενταυγούστου": To υπέροχο διήγημα του Παπαδιαμάντη

Συγκίνηση, νοσταλγία και το βάρος του θέρους με φόντο ένα εκκλησάκι στη Σκιάθο.

15 Αυγ 2022

Ένα επιβλητικό αρχοντικό γεμάτο ιστορία, αισθητική και γευστικές εκπλήξεις

Ένας πολυτελής, αυθεντικός και μοναδικός διασωθείς εκπρόσωπος της νησιώτικης ενδοχώρας.

14 Αυγ 2022

Παντελίτσα Φρίξου: η μόνη μαμά που πάντρεψε τον γιο της με άντρα και του έδωσε και την ευχή της

Η ιστορία της 75χρονης Παντελίτσας Φρίξου που έδωσε στον γιο της την ευχή της να παντρευτεί με άντρα.

14 Αυγ 2022

Το 1967 η Ζωή Λάσκαρη με το μπικίνι της φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο βελγικού περιοδικού

Τότε ο διεθνής Τύπος έκανε λόγο για το "πιο λαμπρό αστέρι του ελληνικού σινεμά".

14 Αυγ 2022

Μπέρτολτ Μπρέχτ: "Η ανθρώπινη βλακεία είναι ακατανίκητη, κυριολεκτικά"

Μια ελεγεία πάνω στην ανθρώπινη βλακεία, απόν τον σπουδαίο Γερμανό δραματουργό που απεβίωσε σαν σημερα το 1956.

14 Αυγ 2022

"Μα, χρυσή μου πώς παίζεις τη μάνα της Ζωΐτσας;"

Όταν η Τζένη Καρέζη "μάλωσε" τη Μαίρη Χρονοπούλου για τον ρόλο της στην ταινία "Δάκρυα για την Ηλέκτρα".

14 Αυγ 2022

Πέντε celebrities που άλλαξαν το επώνυμο τους αφού παντρεύτηκαν

Και επωμίστηκαν εκείνο του συζύγου τους.