ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα φωτεινό διάλειμμα στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Ελλάδας με την πιο θετική ομάδα της Αθήνας

Είπαμε το «ναι» στην πρόταση των Say Yes για μια κυριακάτικη ανοιξιάτικη ξενάγηση και ανταμειφθήκαμε με λιακάδα, καλή παρέα, πράσινο και άπειρα λουλούδια.

Ένα φωτεινό διάλειμμα στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Ελλάδας με την πιο θετική ομάδα της Αθήνας

Αν όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος είναι ένας κήπος και βιβλία, η κυριακάτικη ξενάγηση που διοργάνωσε η ομάδα Say Yes στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι μας πρόσφερε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε. Έναν περίπατο σε μια τεράστια, καταπράσινη και ολάνθιστη έκταση που μοιάζει να απέχει έτη φωτός από την Αθήνα, με έναν άνθρωπο-εγκυκλοπαίδεια σε ρόλο ξεναγού, με πλούτο γνώσεων και μεταδοτικότητα, τον περιβαλλοντολόγο-δασολόγο Παύλο Χριστακόπουλο. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιβεβαίωση της φιλοσοφίας των Say Yes, πως όταν λες το «ναι» σε μια πρόταση συνήθως συμβαίνουν όμορφα πράγματα.

Ήταν ένα πρωί Κυριακής μέσα σε ένα απελπιστικά βροχερό ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, που τα σύννεφα άνοιξαν σαν αυλαία αποκαλύπτοντας τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, τον μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, κι εμείς τρυπώσαμε μέσα από εκείνο το παράθυρο ευκαιρίας και βρεθήκαμε στο λουσμένο από τον ήλιο αναψυκτήριο στην είσοδό του, σημείο ραντεβού για την ξενάγηση. Ανάμεσα σε ζευγάρια, παρέες κάθε ηλικίας και οικογένειες με μικρά παιδιά βρίσκεται και η γυναίκα που δημιούργησε τη Say Yes, Βάσω Σκόπα.

Η κ. Σκόπα ανέκαθεν απολάμβανε να οργανώνει τις βόλτες της παρέας της, που μεγάλωνε διαρκώς. Μεγάλωνε και ο γιος της, φοιτητής σήμερα, αφήνοντάς τη με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ενέργεια, που τελικά αποφάσισε να διοχετεύσει, μαζί με το οργανωτικό πνεύμα και την ανάγκη της για νέες φιλίες και ενδιαφέροντα, στη δημιουργία της Say Yes.

Ένα φωτεινό διάλειμμα στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Ελλάδας με την πιο θετική ομάδα της Αθήνας
Ήταν ένα πρωί Κυριακής μέσα σε ένα απελπιστικά βροχερό ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, που τα σύννεφα άνοιξαν σαν αυλαία αποκαλύπτοντας τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, τον μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Οι δράσεις τους, μας εξηγεί η κ. Σκόπα, δεν περιορίζονται σε ένα αντικείμενο αλλά περιλαμβάνουν προτάσεις για όλους, από μαγειρική και face yoga μέχρι ξεναγήσεις σε εκθέσεις και αξιοθέατα. Κοινό σημείο τους το κλίμα παρέας, που εμπνέει όλους όσοι παίρνουν μέρος σε μια διοργάνωση να επιστρέφουν ξανά και ξανά, και το γεγονός ότι όλες οι δράσεις είναι προηγουμένως δοκιμασμένες, όπως μας διαβεβαιώνει. Η άψογη από κάθε άποψη εμπειρία μας από την ξενάγηση δεν μάς αφήνει λόγο να αμφιβάλλουμε.

Ο περιβαλλοντολόγος-δασολόγος μάς μυεί αρχικά στην ιστορία του κήπου, που ιδρύθηκε το 1951 με βάση το κληροδότημα του Αλέξανδρου Διομήδους (ο οποίος υπήρξε, μεταξύ άλλων, υπουργός Εξωτερικών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας) και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1975, μετά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσής του, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθώς διασχίζουμε τα 1.860 στρέμματα όπου σήμερα συνυπάρχουν περίπου 4.000 είδη φυτών, μια εντυπωσιακά περιποιημένη για τα ελληνικά δεδομένα όαση, περνάμε πλάι από ξύλινα υπαίθρια παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας. Μπαίνουμε μέσα στο πευκοδάσος αλλά και σε έναν βραχόκηπο όπου κόβει βόλτες νωχελικά μια χελώνα. Μαθαίνουμε για αυτοφυή είδη, όπως την ιδιαίτερα ανθεκτική στο ελληνικό ξηρό κλίμα χαλέπιο πεύκη και το υποτιμημένο πουρνάρι, που προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Ξαφνιαζόμαστε από τη μικρογραφία δάσους μπαμπού που συναντάμε στη διαδρομή. Μελαγχολούμε μπροστά στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Εθνικής Αντίστασης από τους Γερμανούς το 1944. Φωτογραφίζουμε ασταμάτητα τον γεμάτο χρώματα ανθώνα. Ψάχνουμε για ψάρια στη μικρή λίμνη.

Καθώς διασχίζουμε τα 1.860 στρέμματα όπου σήμερα συνυπάρχουν περίπου 4.000 είδη φυτών, μια εντυπωσιακά περιποιημένη για τα ελληνικά δεδομένα όαση, περνάμε πλάι από ξύλινα υπαίθρια παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Στο μεταξύ η ξενάγηση απλώνεται πέρα από τη χλωρίδα και την πανίδα του κήπου, αλλά με έναν τρόπο που την κάνει πιο συναρπαστική χωρίς ποτέ να πλατειάζει. Ο ειδικός μάς λέει για μια εξημερωμένη αλεπού, που τα βράδια του καλοκαιριού κατεβαίνει στο αναψυκτήριο και τρώει σχεδόν μέσα από τα χέρια των ανθρώπων, αλλά και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η περιγραφή της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι και των παραγόντων που της έδωσαν τέτοιες διαστάσεις -οι άνεμοι που φυσούσαν εκείνη τη μέρα έστελναν τις φλόγες ένα χιλιόμετρο μακριά, εξηγεί ο περιβαλλοντολόγος- έρχεται σε αντίθεση προς εκείνο το φωτεινό, ανοιξιάτικο πρωινό στο δάσος. Αλλά λειτουργεί και σαν μια δυνατή υπενθύμιση του τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον. Το θέμα κλείνει όσο πιο αισιόδοξα θα μπορούσε, με μια περιγραφή των μηχανισμών αναγέννησης της φύσης μετά τη φωτιά.

Τα βράδια του καλοκαιριού μια εξημερωμένη αλεπού κατεβαίνει στο αναψυκτήριο και τρώει σχεδόν μέσα από τα χέρια των ανθρώπων

Αυτή την εποχή η αναγέννηση της φύσης γίνεται αισθητή σε κάθε γωνιά του Βοτανικού Κήπου Διομήδους. Ιδιαίτερα στον ανθώνα, όπου οι επισκέπτες στρέφουν μαζικά το κεφάλι τους προς τις ανθισμένες, φούξια κουτσουπιές, οι γονείς παίζουν με τα παιδιά στο γρασίδι και τα ζευγάρια αγκαλιάζονται δημιουργώντας εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από ρομαντικές καρτ ποστάλ του παλιού καιρού.

Στον ανθώνα, όπου οι επισκέπτες στρέφουν μαζικά το κεφάλι τους προς τις ανθισμένες, φούξια κουτσουπιές.

Ο περίπατος ολοκληρώνεται με έναν καφέ στο αναψυκτήριο, κάτω από τα δέντρα και τον ήλιο, όπου η ομάδα ανταλλάσσει αστεία και αναμνήσεις από προηγούμενες δράσεις - για τους περισσότερους, όπως καταλαβαίνουμε, ο βοτανικός κήπος δεν ήταν η πρώτη επαφή με τη Say Yes. Η κ. Σκόπα μάς λέει για μια αφιέρωση που ξετρύπωσε πρόσφατα σε ένα παλιό βιβλίο ψυχολογίας στη βιβλιοθήκη της: «Στη Βάσω, που χαμογελάει ακόμα και στον ύπνο της». Μάλλον δεν υπάρχει καλύτερη φράση να περιγράψει τη διάθεση της Say Yes. Μια δράση της αρκεί για να μας εφοδιάσει με χαμόγελα που θα επιστρατεύσουμε και στο φως και το σκοτάδι.

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τη Say Yes και τις επόμενες δράσεις της θα βρείτε εδώ: sayyes.gr. Η ιστοσελίδα του Βοτανικού Κήπου Διομήδους είναι www.diomedes-bg.uoa.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025