ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ελληνικός θρίαμβος: Ο Βασίλης Κεκάτος κέρδισε Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στις Κάννες

Ο σκηνοθέτης από την Κεφαλονιά απέσπασε τη μεγάλη διάκριση για την ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Δείτε όλους τους χτεσινούς νικητές.

Ελληνικός θρίαμβος: Ο Βασίλης Κεκάτος κέρδισε Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στις Κάννες

Μια ακόμα μεγάλη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο χτες στις Κάννες. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, από την Κεφαλονιά, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους για την ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας δημιουργός κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο. Λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει και το Queer Palm καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, «για την ευαίσθητή του προσέγγιση στην επιθυμία, τις συναρπαστικές ερμηνείες και την ικανότητα στη σκηνοθεσία». Τις δημόσιες σχέσεις της ταινίας για τα ΜΜΕ τις έκανε η Άντα Ηλιοπούλου (Méphistophélès productions).

Δεν είναι η πρώτη διεθνής διάκριση για τον Κεκάτο. Στο παρελθόν μια ακόμα μικρού μήκους ταινία του, «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» είχε διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους, έχοντας διαγράψει επιτυχημένη πορεία στα Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σάντανς. Το νέο φιλμ του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.420 ταινίες από όλο τον κόσμο.

Οι άλλοι νικητές του 72ου Φεστιβάλ είναι οι εξής:

Το οικογενειακό δράμα «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, που παρουσιάζει τη βία των κοινωνικών ανισοτήτων, τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία «Atlantique» της Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιόπ, που αφηγείται μια ιστορία για τους μετανάστες και τη νεολαία στο Ντακάρ. Είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους.

Με τα βραβεία ερμηνείας τιμήθηκαν ο Αντόνιο Μπαντέρας, για την ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και η ανερχόμενη Έμιλι Μπίτσαμ για την ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ.

Αναλυτικά:

Χρυσός Φοίνικας: Μπονγκ Τζουν-Χο για την ταινία «Parasite»

Μεγάλο Βραβείο: Ματί Ντιόπ για το «Atlantique»

Βραβείο της Επιτροπής: «Les Miserables» του Λατζ Λι και «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες (εξ ημισείας)

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν για την ταινία «Ο νεαρός Αχμέντ»

Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για τον ρόλο του στην ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Καλύτερη Ηθοποιός: Έμιλι Μπίτσαμ για τον ρόλο της στην ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ

Βραβείο Σεναρίου: Σελίν Σιαμά για την ταινία «Portrait de la jeune fille en feu»

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση αναμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

Ειδική Μνεία: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν

Χρυσή Κάμερα: Σεζάρ Ντίας για το «Nuestras Madres»

Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν

Δείτε το τρέιλερ της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα ταινίας «Parasite».

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντρική φωτό: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.