ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έλληνας καθηγητής στο Λονδίνο: «Η Ελλάδα μέσα στις 2-3 χώρες της Ευρώπης που τα πηγαίνει καλύτερα»

O καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί του λόγους που η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Έλληνας καθηγητής στο Λονδίνο: «Η Ελλάδα μέσα στις 2-3 χώρες της Ευρώπης που τα πηγαίνει καλύτερα»

Ένα αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα μας σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού δίνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υποστηρίζει σε εκτενή συνέντευξη του πως η Ελλάδα έχει δράσει έγκαιρα και σωστά έτσι ώστε να καταφέρει να περιορίσει σημαντικά την έκταση του ιού μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, σε δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στο οποίο κάνουν προβλέψεις, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που φαίνεται πως θα πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. «Ανήκει στις 2-3 καλύτερες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

«Επίδοση» πάντως που αποδίδεται στο ότι στην Ελλάδα πήραμε μέτρα νωρίς, υπογράμμισε ο καθηγητής. Και μπορεί να είμαστε η 5η ή 6η χώρα, που παίρνει αυστηρούς περιορισμούς, όμως είχαμε πάρει νωρίτερα άλλα μέτρα, π.χ. σε σχολεία, επιχειρήσεις κλπ. Η Ισπανία δεν είχε κάνει κάτι και πήγε κατευθείαν στα δρακόντεια μέτρα, όπως επίσης και η Δανία, επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Σκάι.

Τι μας συμβουλεύει για την συμπεριφορά μας μέσα στο σπίτι

Ένα εξόχως σημαντικό κεφάλαιο είναι η ζωή, τώρα, με τα περιοριστικά μέτρα: πρέπει να ακολουθούμε οδηγίες συνύπαρξης, είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε μικρή απόσταση και μέσα στο σπίτι, ει δυνατόν τις επόμενες δυο εβδομάδες. Ακόμη και το ζευγάρι ας κρατήσει μια απόσταση, πρότεινε θυμίζοντας ότι στην Γουχάν η μεγάλη διασπορά έγινε μέσα στα σπίτια.

Ειδικά αν κάποιος διαγνωσθεί με κορωνοϊό, επέμεινε, αυτός πρέπει να μείνει σε δικό του δωμάτιο και με δική του τουαλέτα, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αλλιώς πρέπει να γίνεται συστηματικός καθαρισμός της τουαλέτας μετά από τον πάσχοντα. Σε καμία περίπτωση κοινά σκεύη, συνύπαρξη στην κουζίνα ή οπουδήποτε αλλού. Καλύτερα να του αφήνουν το φαγητό στην πόρτα, πρότεινε εξάλλου.

Όσο πιο πολύ φροντίσουμε αυτήν την απόσταση όταν υπάρχει κρούσμα, τόσο περισσότερο θα μειώσουμε τη διασπορά, ήταν η φράση - κλειδί του καθηγητή, που μίλησε με θάρρος και για την προσωπική, οικογενειακή του ζωή: ως ζευγάρι κράτησαν αποστάσεις, πήραν περισσότερες προφυλάξεις -και αυτό γιατί η σύζυγός του έχει κάνει μεταμόσχευση.

Άλλες πρακτικές οδηγίες: βγάζουμε τα ρούχα στην είσοδο του σπιτιού, επίσης καθαρίζουμε με αντισηπτικό τα τρόφιμα ιδίως αν υπάρχει άτομο ευπαθούς ομάδας στην οικογένειά μας. Πάντως για να μην φοβηθούν οι πολίτες, είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθεί ο ιός από τρόφιμα και σακούλες, γιατί στην περίπτωση αυτή θα είχαμε εκατομμύρια κρούσματα, διευκρίνισε. Πειραματικές μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι ο ιός επιβιώνει στο χαρτόνι για μία ημέρα και στο πλαστικό για τρεις- τέσσερις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επαρκής ποσότητα για να κολλήσουμε.

Μπορεί ένα άτομο που έχει κολλήσει τον ιό να ξανακολλήσει;

«Το ίδιο άτομο κολλάει;» είναι το επόμενο απολύτως εύλογο ερώτημα και ο καθηγητής απάντησε: Δεν ξέρουμε αν αυτός ο ιός κάνει πλήρη ανοσία και για πόσο χρονικό διάστημα, ή αν κάνει μερική ανοσία, οπότε αυτό σημαίνει ότι τη δεύτερη φορά θα το περάσει κανείς με λιγότερα προβλήματα και ένταση ή αν δεν κάνει ανοσία.

Αυτό θα το ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες, ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα του να γίνεται πλήρης ανοσία, συνεπώς δεν θα το μεταδίδουν μετά, δεν θα υπάρχει αγωνία στις οικογένειές τους και άρα θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αν αντιθέτως δεν πάμε στο αισιόδοξο σενάριο (εποχική γρίπη) και συνεχίζει να χτυπάει ο ιός, τότε θα μπουν πολλά ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά διλήμματα στις χώρες, προειδοποίησε. Δεν μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να πει ότι θα είναι εποχικός ο ιός, άρα θα υποχωρήσει το καλοκαίρι, θα έχουμε ενδείξεις, το Μάιο, συμπλήρωσε.

Πότε θα συμβεί η έξαρση της πανδημίας; Iσχύει το ίδιο για όλους τις χώρες;

Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει η έξαρση αυτής της πανδημίας, υπάρχουν χώρες σε διαφορετικές φάσεις π.χ. στην Αγγλία, όπου ζει, περιμένουν στα μέσα Απριλίου. Για την Ελλάδα παρέπεμψε στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που έχουν τα δεδομένα. Αν είχαμε περισσότερα τεστ, θα ξέραμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πότε θα μας έλθει το μεγαλύτερο κύμα, δήλωσε ο κ. Μόσιαλος, πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι μάλλον προς τον Απρίλιο θα είναι η κορύφωση στην Ελλάδα.

Ρομπότ στην αντιμετώπιση του ιού

Η συνέντευξη του Ηλ. Μόσιαλου ξεκίνησε από εκεί που ήταν και η αφετηρία του κορωνοϊού, την Κίνα, εκεί όπου σήμερα χρησιμοποιούνται ήδη ρομπότ -και είναι πολύ κοντά στην τελειοποίησή τους στο Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής στη Σαγκάη- με σκοπό να μπορούν να βοηθούν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο έργο τους. Δεν θα υποκαθιστούν τον άνθρωπο, έχουν όμως το πλεονέκτημα ότι δεν κολλάνε τον ιό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας ο νέος ιός έπιασε τη διεθνή κοινότητα κάπως απροετοίμαστη, διερωτήθηκε δε, αν από τα τέλη Δεκεμβρίου που έγινε και η σχετική πρώτη ανακοίνωση, είδαμε να γίνεται κάποια τηλεδιάσκεψη των G-7 ή των G-20.

Παράλληλα μίλησε και για τους λαούς της Ασίας, τους Ιάπωνες σε μικρότερο βαθμό, τους Κορεάτες, τους Σιγκαπουριανούς που το ήλεγξαν αμέσως, ίσως επειδή είναι κοντά στην Κίνα και τρόμαξαν. Έκαναν πολλά περισσότερα αλλά έχουν και τη διαθεσιμότητα να τα κάνουν π.χ. εγχώριες βιομηχανίες, παρατήρησε ο Ηλ. Μόσιαλος, ενώ εμείς, στην Ελλάδα εν πολλοίς εξαρτόμαστε από τη διεθνή αγορά για να βρούμε υλικά.

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.