ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Είσαι γυναίκα, τι ξέρεις από μπάλα;»: Η Μαρία Ζαφειράτου δίνει την πιο σωστή απάντηση χρόνια τώρα

Μια αθλητικογράφος με γνώσεις και επαγγελματισμό παίζει σε ανδροκρατούμενο γήπεδο και αλλάζει τις ισορροπίες.

«Είσαι γυναίκα, τι ξέρεις από μπάλα;»: Η Μαρία Ζαφειράτου δίνει την πιο σωστή απάντηση χρόνια τώρα

Οκέι, δεν είναι το πιο σύνηθες να βλέπεις μια γυναίκα να «ξέρει από μπάλα», αυτό είναι αλήθεια. «Ότι τι; Η μπάλα είναι κάτι που μόνο ο ανδρικός εγκέφαλος μπορεί να συλλάβει; Ο άντρας μπορεί να διακρίνει το πέναλτι και η γυναίκα όχι;» λέει η Μαρία Ζαφειράτου και βάζει το χιούμορ, την ευστροφία και τη χάρη στην κορυφή των υπερόπλων, απέναντι σε όλες τις προκαταλήψεις.

-Πότε άρχισες να παρακολουθείς και να ενδιαφέρεσαι για το ποδόσφαιρο;
«Από την ηλικία των 7-8 ετών. Ούσα η κατά 6 χρόνια μικρότερη αδερφή ενός ποδοσφαιρόφιλου, άρχισα να παρακολουθώ και να "αντιγράφω" αυτά που έκανε εκείνος. Έτσι λοιπόν μαζί με την τρέλα του για τη μουσική μου κόλλησε και εκείνη για την μπάλα. Βέβαια, ο αδερφός μου έγινε ηχολήπτης, εγώ "παραστράτησα" και έγινα αθλητικογράφος».

-Πώς πέρασες από την λαϊφστάιλ δημοσιογραφία στην αθλητική;
«Από την αρχή ήμουν ταγμένη στην αθλητική δημοσιογραφία. Με το που τελείωσα το Λύκειο πήγα σε σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας. Η ζωή και οι συγκυρίες με πήγαν για τρία χρόνια στα περιοδικά του ΔΟΛ και κυρίως στο BHMA Gourmet. Δεν με... χάλασε καθόλου βέβαια, καθώς εκτός από το γεγονός ότι γνώρισα και συνεργάστηκα σχεδόν με όλους τους κορυφαίους σεφ της Ελλάδας, έμαθα να μαγειρεύω. Άλλωστε η φράση "δεν πας να φτιάξεις κανά παστίτσιο που θα μιλήσεις και για μπάλα" ήταν πολύ συνηθισμένη στα αυτιά μου, οπότε, άδραξα την ευκαιρία και έμαθα να φτιάχνω και παστίτσιο και μουσακά και σούσι και φρικασέ και μπουργκινιόν...».

-Πώς ήταν στην αρχή τα πράγματα για σένα μιας και δεν πρόκειται για ένα περιβάλλον που «συχνάζουν» γυναίκες;
«Όταν ξεκίνησα ήμασταν σαφώς λιγότερες στον συγκεκριμένο χώρο απ' ό,τι τώρα. Νομίζω πως τότε άρχιζε μια νέα εποχή για τον συγκεκριμένο χώρο η οποία ακόμα εξελίσσεται. Εγώ υπήρξα ιδιαίτερα τυχερή καθώς η πρώτη μου δουλειά ήταν στο αθλητικό περιοδικό Active του οποίου επικεφαλής ήταν μια γυναίκα! Η Σοφία Κιντή ήταν (είναι και θα είναι) η μέντοράς μου, με εμπιστεύτηκε, με άφηνε να κάνω θέματα και συνεντεύξεις που δεν πίστευα ότι θα κάνω στην ηλικία των 20 ετών. Παράλληλα έκανα ήδη ραδιόφωνο στον ΣΠΟΡ FM. Μπορώ να πω ότι μπήκα με φόρα και ο ενθουσιασμός δεν με άφηνε να ενοχληθώ από τα κλισέ τύπου "τι ξέρει αυτή από μπάλα"».

«Είσαι γυναίκα, τι ξέρεις από μπάλα;»: Η Μαρία Ζαφειράτου δίνει την πιο σωστή απάντηση χρόνια τώρα
«Γιατί είναι τουλάχιστον αστείο να σου λένε "είσαι γυναίκα, τι ξέρεις από μπάλα;". Ότι τι; Η μπάλα είναι κάτι που μόνο ο ανδρικός εγκέφαλος μπορεί να συλλάβει;»

-Έχεις νιώσει ότι αμφισβητείσαι ποτέ λόγω του φύλου σου και μόνο; Πώς το χειρίστηκες;
«Πολλές φορές. Μετά από τόσα χρόνια στον χώρο, πλέον έχω την άνεση να γελάω με αυτό. Γιατί είναι τουλάχιστον αστείο να σου λένε "είσαι γυναίκα, τι ξέρεις από μπάλα;". Ότι τι; Η μπάλα είναι κάτι που μόνο ο ανδρικός εγκέφαλος μπορεί να συλλάβει; Ο άντρας μπορεί να διακρίνει το πέναλτι και η γυναίκα όχι; Πάντως, όποτε -στα σοβαρά- έχω αμφισβητηθεί, πρέπει να πω ότι με έχουν υπερασπιστεί οι ίδιοι οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοί μου. Και ακόμα όταν πέφτει διαδικτυακό "bulling" την απάντηση δίνουν εκείνοι που με ξέρουν και με παρακολουθούν -ορισμένοι από αυτούς πάνω από 20 χρόνια τώρα».

-Έχεις κάποια «προνόμια» επειδή ακριβώς είσαι γυναίκα; Σε προσέχουν ίσως περισσότερο ή σου απευθύνουν το λόγο με πιο γλυκό τρόπο οι άντρες συνάδελφοί σου;
«Επειδή με τους περισσότερους γνωριζόμαστε από το ξεκίνημα της πορείας μας, έχουν εξαλειφθεί οι μεταξύ μας "καλοί τρόποι" και οι τυπικότητες. Έχει πλάκα όταν, μιλάμε για κάποιον αγώνα και κάποιος πετάξει κανα "γαλλικό" γυρνάει προς το μέρος μου και λέει: "Συγνώμη Μαρία!". Πάντα θα βρεθεί άλλος και θα πει "από τη Μαρία ζητάς συγνώμη ρε; αυτή είναι δικιά μας!"».

-Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλες γυναίκες, οι οποίες «δε βλέπουν μπάλα»;
«Με λίγο θαυμασμό, με λίγο απορία, με λίγο περιέργεια, με λίγο "πώς το βλέπεις αυτό το πράγμα;".Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ μία μαμά συμμαθητή του γιου μου, όταν την πρωτογνώρισα σε πάρτι. Πάω να της συστηθώ και μου απαντά κάπως απότομα: "Ξέρω ποια είσαι και σε μισώ!". Ώπα λέω, τι έχει γίνει εδω; Τελικά λύθηκε το μυστήριο και φυσικά αστειευόταν η γυναίκα, αλλά ομολογώ με ψάρωσε! Η Ε. ήθελε να γίνει και εκείνη αθλητικογράφος, δεν ακολούθησε το όνειρό της και της έμεινε απωθημένο. Ε, και τώρα κάθε φορά που με βλέπει της θυμίζω την πρώτη μας γνωριμία και γελάμε»

Πώς είναι η καθημερινότητα μιας επαγγελματίας, συζύγου και μαμάς δύο παιδιών το 2020; Η Μαρία μπορεί να σου πει.

-Πιστεύεις ότι υπάρχει ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών στον επαγγελματικό χώρο;
«Σε καμία περίπτωση. Απ' όπου κι αν το πιάσουμε. Ως προς την αριθμητική αναλογία, ως προς τις αμοιβές, ως προς τις ευκαιρίες. Και πιστεύω ότι σε κανέναν εργασιακό χώρο δεν υπάρχει ισότητα. Όταν σε συνεντεύξεις σε ρωτούν "έχετε σκοπό να κάνετε οικογένεια; σκοπεύετε να κάνετε κι άλλα παιδιά;" η ισότητα είναι κάτι που έχει ήδη πηδήξει από το παράθυρο. Γιατί ακόμα και αν πεις "Όχι, δεν έχω σκοπό να κάνω οικογένεια και παιδιά", πάλι θα υπάρχει μία καχυποψία και ένα περίεργο βλέμμα επάνω σου. Όταν είδα το βίντεο της Cynthia Nixon "Be a Lady They Said", συγκλονίστηκα με το πόσο αληθινά τραγικό είναι. Είναι ένα μάθημα, το οποίο πρέπει να διδαχθεί τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια, μήπως έχουμε καμιά ελπίδα για το μέλλον. Ξέρεις, όσο μεγαλώνω διαπιστώνω πώς και πόσο ο σεξισμός έχει περάσει ως κάτι φυσιολογικό στην καθημερινότητά μας, στον λόγο μας, στα αστεία μας. Κι εγώ έχω πιάσει τον εαυτό μου να προσέχει πλέον και δύο τρεις φορές περισσότερο τι θα ξεστομίσω, τι θα γράψω, πώς θα κρίνω κάτι. Ίσως να έχει να κάνει με την ηλικία, με το ότι έγινα μαμά δεν ξέρω. Αλλά αισθάνομαι ότι τα "φίλτρα" της γλώσσας και του μυαλού μου, όσο περνάει ο καιρός από δίχτυα για φάλαινες έχουν γίνει δίχτυα για μαρίδες... ».

-Πώς είναι η καθημερινότητα μιας επαγγελματίας, συζύγου και μαμάς δύο παιδιών το 2020;
«Ξύπνημα στις 6, πρωινό για όλη την οικογένεια, αναχώρηση στις 7 για το ραδιόφωνο, εκπομπή. Μετά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ανάλογα την ημέρα. Τρεις φορές την εβδομάδα προπόνηση στον Κάλλιστο (αυτό ειναι το δικό μου ντοπάρισμα, σωματικό και ψυχολογικό), γύρισμα για την εκπομπή του Youtube, λαϊκή, σουπερμάρκετ, ψώνια για το σπίτι, γενικώς εξωτερικές δουλειές, γενικώς ένα κράμα επαγγελματίας/μαμά. Όλα αυτά, μέχρι τις 3 που έρχονται τα παιδιά από το σχολείο.
Γιατί από τις 3 και μετά, εμφανίζεται μόνο η μαμά με μαγείρεμα, εξωσχολικές δραστηριότητες των μικρών, διάβασματα, παιχνίδι. Μέχρι τις 21.00, όπου -αν όλα έχουν πάει καλά- επέρχεται η ηρεμία (και το Netflix) ξανά στο σπίτι».

*Η Μαρία Ζαφειράτου και ο Αλέξανδρος Τσουβέλας είναι το απολαυστικό δίδυμο της εκπομπής «Οι από δω, τους από κει», κάθε πρωί στον ΣΠΟΡ FM 94,6 τους οποίους κάθε Παρασκευή μπορούμε να δούμε ζωντανά στις 13:00 και στο κανάλι της Kingbet στο Youtube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.