ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Εδώ δεν είναι Αγγλία», μου φώναξε ένας αγενής οδηγός, θυμίζοντας μου ότι εδώ είναι Ελλάδα

Όταν η καφρίλα κατηγορεί για ξενομανία την κοινή λογική.

«Εδώ δεν είναι Αγγλία», μου φώναξε ένας αγενής οδηγός, θυμίζοντας μου ότι εδώ είναι Ελλάδα

Βροχερό απόγευμα στη βόρεια πλευρά της Αθήνας. Ο κόσμος βγαίνει πολύ βιαστικός από το μετρό, κατευθύνεται προς τη μποτιλιαρισμένη λεωφόρο Μεσογείων, στριμώχνεται στις στάσεις των λεωφορείων και στις διαβάσεις των πεζών. Ψάχνω κι εγώ έναν τρόπο να προφυλαχθώ από τη βροχή που πέφτει ψιλή και πολύ ενοχλητική πάνω μου, ενώ στέκομαι πίσω από μία μαμά που περιμένει το πράσινο φανάρι για να διασχίσει τον δρόμο με το μωρό της στο καροτσάκι του. Το φανάρι ανάβει και προλαβαίνουμε να κάνουμε μόλις δύο-τρία βήματα πριν ένα λευκό Skoda πατήσει γκάζι και περάσει σύριζα δίπλα μας. Ελάχιστα χιλιοστά από τις δύο σακούλες που κρατούσα στα χέρια μου, αλλά, κυρίως, ελάχιστα χιλιοστά από το μικρό αγοράκι που καθόταν αναπαυτικά στο καρότσι του, στριφογυρίζοντας στα χέρια του έναν πολύχρωμο κύβο-κουδουνίστρα.

Ο κόσμος παγώνει ακαριαία, χέρια υψώνονται στον αέρα, μα καμία χυδαία και υποτιμητική χειρονομία δεν είναι αρκετή για να ξορκίσει την τρομάρα που, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μας κυρίευσε, τον πανικό στα μάτια της μαμάς που τώρα είχε οπισθοχωρήσει προς το πεζοδρόμιο, τρέμοντας από τον φόβο της. Μέσα στον χαμό από φωνές και διαμαρτυρίες ο οδηγός του Skoda πατάει για μία στιγμή το φρένο, τόσο ώστε να προλάβω να τον κοιτάξω αστραπιαία στα μάτια και να πω κάπως χαμένη: «Είσαι εντελώς ηλίθιος;», για να πάρω την στα όρια του τρομακτικού απάντηση «Εδώ δεν είναι Αγγλία, μωρή», πριν πατήσει πάλι το γκάζι, περάσει ακόμα ένα φανάρι με πορτοκαλί και χαθεί για πάντα.

Έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, συμπτωματικά στην Αγγλία, για να ξέρω ότι η ξενομανία δεν πρόκειται να μας βοηθήσει ποτέ σε τίποτα. Όταν μένεις μόνιμα σε ένα μέρος τα προβλήματα είναι πάντα εκεί, περίπου τα ίδια, γιατί είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας με διαφορετική, ανάλογα με τις συνθήκες, μορφή. Και οι Βρετανοί έχουν σίγουρα αμέτρητα στραβά, όντας ένας βαθιά καταπιεσμένος λαός. Το αντιλαμβάνεσαι κυρίως όταν εστιάσεις στον τρόπο κατά τον οποίο αφήνονται στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα τους και στο πώς διαχειρίζονται τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Όταν όμως βρίσκονται έξω και στην τσέπη τους υπάρχει ένα τόσο δα μικρούλι κομματάκι χαρτί που τους σπάει τα νεύρα και θέλουν επειγόντως να το ξεφορτωθούν, κάνουν υπομονή και το κρατάνε στωικά επάνω τους μέχρι να βρουν έναν κάδο (ιδανικά έναν κάδο ανακύκλωσης) για να το πετάξουν. Και όταν τρώνε σε ένα πολυσύχναστο εστιατόριο και θέλουν να κάνουν ένα τσιγάρο γιατί είναι καπνιστές και τους αρέσει το κάπνισμα παίρνουν το κρασί τους, φοράνε το παλτό τους και βγαίνουν στο πεζοδρόμιο, στους 2 βαθμούς κελσίου, γιατί δεν υπάρχει καν στον δικό τους ορίζοντα ως μηδαμινή, απειροελάχιστη πιθανότητα το ενδεχόμενο του να καπνίσουν μέσα σε έναν κλειστό χώρο όπου κάθονται και διασκεδάζουν δεκάδες άλλοι άνθρωποι που δεν βάζουν τσιγάρο στο στόμα τους. Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα διεκδίκησης ή ανοικτής συζήτησης, αλλά ένα βαθύ ζήτημα Διαφωτισμού και σεβασμού γι’ αυτόν που βρίσκεται απέναντι σου. Και όταν τύχει να πέσουν σε μποτιλιάσμα, ενώ έχουν αργήσει στη δουλειά τους (πράγμα που στο Λονδίνο συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα) συνεχίζουν να έχουν τα μάτια τους ανοικτά για τις διαβάσεις των πεζών προκειμένου να κοκαλώσουν τελείως τα αυτοκίνητα τους, λες και τα χτύπησε ξόρκι, γιατί απλούστατα αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που στους δρόμους υπάρχουνε διαβάσεις.

Πρέπει να είναι ένα πραγματικά πολύ γλυκό όνειρο το να περνάς μία ολόκληρη ζωή πιστεύοντας ότι ζεις στην ωραιότερη χώρα του σύμπαντος και ότι είσαι εσύ ο καλύτερος και εξυπνότερος τυπάς στον κόσμο, ο οποίος ακριβώς επειδή είναι τόσο καλός και έξυπνος δικαιούται να κάνει το οτιδήποτε εις βάρους οποιουδήποτε, χωρίς συγγνώμες και εξηγήσεις. Ωστόσο που και που καλό είναι να συνέρχεσαι από την ουτοπία για να κοιτάξεις γύρω σου και να συνειδητοποιήσεις ποιος στα αλήθεια είσαι και που βρίσκεσαι. Ίσως έτσι αύριο το πρωί να ξυπνήσεις λίγο λιγότερο βολεμένος κάφρος απ΄όσο ξύπνησες σήμερα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.