ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Δώσε μου μια μπουκιά» λέγεται το βιβλίο που αποκαλύπτει τις γαστρονομικές συνήθειες του κόσμου

Τον κόσμο στο πιάτο προσφέρει κυριολεκτικά το δίδυμο Αλεξάντρα Μιζελίνσκα- Ντάνιελ Μιζελίνσκι, γνωστό από το βιβλίο «Χάρτες».

«Δώσε μου μια μπουκιά» λέγεται το βιβλίο που αποκαλύπτει τις γαστρονομικές συνήθειες του κόσμου

«Δώσε μου μια μπουκιά» (εκδ. Πατάκη) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου των συγγραφέων Αλεξάντρα Μιζελίνσκα- Ντάνιελ Μιζελίνσκι. Πρόκειται για έναν διασκεδαστικό γαστρονομικό Άτλαντα, μέσω του οποίου ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο μέσω της γεύσης.

Σε κάθε ενότητά του παρουσιάζεται ο γαστρονομικός πολιτισμός μιας χώρας- τα προϊόντα που παράγει, τα πιάτα που διαμόρφωσε χάρη σε αυτά και τις συνήθειες που υιοθετεί κάθε λαός ως προς τη διατροφή του. Κάθε ενότητα λοιπόν ανοίγει με μία κεντρική εικονογράφηση στην οποία κρύβονται αριθμοί σε επιμέρους λεπτομέρειες, λεπτομέρειες που επεξηγούνται στα κείμενα που ακολουθούν (αν και το να εντοπίσει κανείς το σημείο επεξήγησης δεν είναι πάντα εύκολο). Την κεντρική εικονογράφηση διαδέχεται ένα σύντομο σημείωμα για την ιστορία της χώρας που προσφέρει μια συνολική εικόνα. Η ενότητα εμπλουτίζεται ασφαλώς και με μικρές συνταγές για χαρακτηριστικά εδέσματα του τόπου. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα πραγματικά απολαυστικό παιχνίδι θησαυρού.

«Δώσε μου μια μπουκιά» λέγεται το βιβλίο που αποκαλύπτει τις γαστρονομικές συνήθειες του κόσμου

Για παράδειγμα στην ενότητα του Ιράν μαθαίνουμε για το Ραμαζάνι, όταν οι πιστοί του Ισλάμ δεν επιτρέπεται να φάνε και να πιούν από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου. Πως τα προϊόντα που επιτρέπονται στη διατροφή των μουσουλμάνων λέγονται χαλάλ και τα απαγορευμένα χαράμ. Έπειτα μαθαίνουμε για τα εξαίσια τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται χιλιάδες χρόνια εδώ, με αποτέλεσμα το ροδόνερο να χρησιμοποιείται σε επιδόρπια και σερμπέτια. Ή ότι κάθε τσαμπί με χουρμάδες μπορεί να φτάσει τα 10 κιλά και να δίνει ως και χίλους καρπούς!

Στην Ιαπωνία πάλι γνωρίζουμε τα Νόρι, τα Κόμου και τα Wakame, τα εδώδιμα φύκια, μαθαίνουμε πως η κατανάλωση του κρέατος είναι αντίθετη στις αρχές του βουδισμού και πως ουμάμι είναι εκείνο το στοιχείο (συγκεκριμένα το γλουταμινικό νάτριο) που προσδίδει ιδιαίτερη νοστιμιά στα τρόφιμα.

Έπειτα κάνουμε μια στάση στο Περού για να απολαύσουμε μια «καλαμποκάδα», ρόφημα με βάση το μωβ καλαμπόκι, που αφού το βράσει το συνδυάζουν με ανανά, κυδώνι, ζάχαρη, γαρίφαλα, κύμινο και λάιμ. Μιλώντας για ροφήματα δεν μπορούμε να μην ταξιδέψουμε ως την Αργεντινή και να μάθουμε για το εθνικό της ρόφημα, το «γέρμπα μάτε» που αν επισκεφθείτε τη χώρα, θα δείτε να το απολαμβάνουν ολημερίς, σαν τον καφέ. Προέρχεται από το φυτό «Ίληξ ο Παραγουρινός» και παλιότερα το θεωρούσαν θεραπευτικό.

Τουρσιά, ξινά ζουμιά και σούπες με αυτά ως βάση στην Πολωνία. Πανέμορφα, περίτεχνα ντάμπλινγκ γεμισμένα με κάθε λογής υλικά στη Ρωσία, όπως τα πιο γνωστά «πελμένι» που έχουν γέμιση κρέατος. Στη Ρωσία, μαθαίνουμε, στρώνουν τραπέζι συχνά με «ζακούσκι», διάφορα δηλαδή ορεκτικά (αυγουλάκι, ρέσκες, μαριναρισμένα μανιτάρια, χαβιάρι κ.ά), όπως κάνουμε κι εμείς με τους μεζέδες μας.

Τώρα, αν ο δικός σας ουρανίσκος είναι εξαιρετικά εξευγενισμένος μπορείτε να γυρίσετε το βιβλίο στη σελίδα 82, στη χώρα της υψηλής γαστρονομίας και των αστεριών Μισελέν. Σε αυτές τις σελίδες θα μάθετε πώς μπορείτε να σκαρώσετε στα γρήγορα ένα croque monsieur ή ένα mille feuille. Kαι αν αναρωτιέστε τι αποκαλύπτει το βιβλίο για την… Ελλάδα, εκτός από αναφορές στην αρχαιοελληνική κουζίνα, να τι περιλαμβάνει το μενού: κοτόσουπα αυγολέμονο και μελομακάρονα!

Ο κόσμος είναι τόσο, μα τόσο πλούσιος. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει επίσης ένα πολύ χρήσιμο Χρονολόγιο στο οποίο μπορούμε να δούμε πώς εξελίχθηκαν οι καλλιέργειες αλλά και οι γαστρονομικές συνήθειες των ανθρώπων ανά τους αιώνες.

Κεντρική εικόνα: παραχώρηση εκδόσεων Πατάκη

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.