ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Δώσε μου μια μπουκιά» λέγεται το βιβλίο που αποκαλύπτει τις γαστρονομικές συνήθειες του κόσμου

Τον κόσμο στο πιάτο προσφέρει κυριολεκτικά το δίδυμο Αλεξάντρα Μιζελίνσκα- Ντάνιελ Μιζελίνσκι, γνωστό από το βιβλίο «Χάρτες».

«Δώσε μου μια μπουκιά» λέγεται το βιβλίο που αποκαλύπτει τις γαστρονομικές συνήθειες του κόσμου

«Δώσε μου μια μπουκιά» (εκδ. Πατάκη) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου των συγγραφέων Αλεξάντρα Μιζελίνσκα- Ντάνιελ Μιζελίνσκι. Πρόκειται για έναν διασκεδαστικό γαστρονομικό Άτλαντα, μέσω του οποίου ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο μέσω της γεύσης.

Σε κάθε ενότητά του παρουσιάζεται ο γαστρονομικός πολιτισμός μιας χώρας- τα προϊόντα που παράγει, τα πιάτα που διαμόρφωσε χάρη σε αυτά και τις συνήθειες που υιοθετεί κάθε λαός ως προς τη διατροφή του. Κάθε ενότητα λοιπόν ανοίγει με μία κεντρική εικονογράφηση στην οποία κρύβονται αριθμοί σε επιμέρους λεπτομέρειες, λεπτομέρειες που επεξηγούνται στα κείμενα που ακολουθούν (αν και το να εντοπίσει κανείς το σημείο επεξήγησης δεν είναι πάντα εύκολο). Την κεντρική εικονογράφηση διαδέχεται ένα σύντομο σημείωμα για την ιστορία της χώρας που προσφέρει μια συνολική εικόνα. Η ενότητα εμπλουτίζεται ασφαλώς και με μικρές συνταγές για χαρακτηριστικά εδέσματα του τόπου. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα πραγματικά απολαυστικό παιχνίδι θησαυρού.

«Δώσε μου μια μπουκιά» λέγεται το βιβλίο που αποκαλύπτει τις γαστρονομικές συνήθειες του κόσμου

Για παράδειγμα στην ενότητα του Ιράν μαθαίνουμε για το Ραμαζάνι, όταν οι πιστοί του Ισλάμ δεν επιτρέπεται να φάνε και να πιούν από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου. Πως τα προϊόντα που επιτρέπονται στη διατροφή των μουσουλμάνων λέγονται χαλάλ και τα απαγορευμένα χαράμ. Έπειτα μαθαίνουμε για τα εξαίσια τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται χιλιάδες χρόνια εδώ, με αποτέλεσμα το ροδόνερο να χρησιμοποιείται σε επιδόρπια και σερμπέτια. Ή ότι κάθε τσαμπί με χουρμάδες μπορεί να φτάσει τα 10 κιλά και να δίνει ως και χίλους καρπούς!

Στην Ιαπωνία πάλι γνωρίζουμε τα Νόρι, τα Κόμου και τα Wakame, τα εδώδιμα φύκια, μαθαίνουμε πως η κατανάλωση του κρέατος είναι αντίθετη στις αρχές του βουδισμού και πως ουμάμι είναι εκείνο το στοιχείο (συγκεκριμένα το γλουταμινικό νάτριο) που προσδίδει ιδιαίτερη νοστιμιά στα τρόφιμα.

Έπειτα κάνουμε μια στάση στο Περού για να απολαύσουμε μια «καλαμποκάδα», ρόφημα με βάση το μωβ καλαμπόκι, που αφού το βράσει το συνδυάζουν με ανανά, κυδώνι, ζάχαρη, γαρίφαλα, κύμινο και λάιμ. Μιλώντας για ροφήματα δεν μπορούμε να μην ταξιδέψουμε ως την Αργεντινή και να μάθουμε για το εθνικό της ρόφημα, το «γέρμπα μάτε» που αν επισκεφθείτε τη χώρα, θα δείτε να το απολαμβάνουν ολημερίς, σαν τον καφέ. Προέρχεται από το φυτό «Ίληξ ο Παραγουρινός» και παλιότερα το θεωρούσαν θεραπευτικό.

Τουρσιά, ξινά ζουμιά και σούπες με αυτά ως βάση στην Πολωνία. Πανέμορφα, περίτεχνα ντάμπλινγκ γεμισμένα με κάθε λογής υλικά στη Ρωσία, όπως τα πιο γνωστά «πελμένι» που έχουν γέμιση κρέατος. Στη Ρωσία, μαθαίνουμε, στρώνουν τραπέζι συχνά με «ζακούσκι», διάφορα δηλαδή ορεκτικά (αυγουλάκι, ρέσκες, μαριναρισμένα μανιτάρια, χαβιάρι κ.ά), όπως κάνουμε κι εμείς με τους μεζέδες μας.

Τώρα, αν ο δικός σας ουρανίσκος είναι εξαιρετικά εξευγενισμένος μπορείτε να γυρίσετε το βιβλίο στη σελίδα 82, στη χώρα της υψηλής γαστρονομίας και των αστεριών Μισελέν. Σε αυτές τις σελίδες θα μάθετε πώς μπορείτε να σκαρώσετε στα γρήγορα ένα croque monsieur ή ένα mille feuille. Kαι αν αναρωτιέστε τι αποκαλύπτει το βιβλίο για την… Ελλάδα, εκτός από αναφορές στην αρχαιοελληνική κουζίνα, να τι περιλαμβάνει το μενού: κοτόσουπα αυγολέμονο και μελομακάρονα!

Ο κόσμος είναι τόσο, μα τόσο πλούσιος. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει επίσης ένα πολύ χρήσιμο Χρονολόγιο στο οποίο μπορούμε να δούμε πώς εξελίχθηκαν οι καλλιέργειες αλλά και οι γαστρονομικές συνήθειες των ανθρώπων ανά τους αιώνες.

Κεντρική εικόνα: παραχώρηση εκδόσεων Πατάκη

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

Περισσότερα από

Stories

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.

16 Οκτ 2025

Όταν η Κατίνα Παξινού συνάντησε τον Αλέν Ντελόν - μια ιστορική στιγμή στη Βενετία του 1960

Μια φωτογραφία, δύο μύθοι, κι ένα βλέμμα που ένωσε δύο εποχές.

15 Οκτ 2025

Reese Witherspoon | Υπογράφει το πρώτο της μυθιστόρημα μαζί με τον "βασιλιά" των θρίλερ

Για το πρώτο της μυθιστόρημα, η διάσημη ηθοποιός ζήτησε τη βοήθεια ενός μετρ του είδους, του Harlan Coben.

14 Οκτ 2025

Τζοκόντα | Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το αριστούργημα του Αμίλκαρε Πονκιέλλι θα παρουσιαστεί σε περιορισμένο αριθμό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.