ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Δώσε μου μια μπουκιά» λέγεται το βιβλίο που αποκαλύπτει τις γαστρονομικές συνήθειες του κόσμου

Τον κόσμο στο πιάτο προσφέρει κυριολεκτικά το δίδυμο Αλεξάντρα Μιζελίνσκα- Ντάνιελ Μιζελίνσκι, γνωστό από το βιβλίο «Χάρτες».

«Δώσε μου μια μπουκιά» λέγεται το βιβλίο που αποκαλύπτει τις γαστρονομικές συνήθειες του κόσμου

«Δώσε μου μια μπουκιά» (εκδ. Πατάκη) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου των συγγραφέων Αλεξάντρα Μιζελίνσκα- Ντάνιελ Μιζελίνσκι. Πρόκειται για έναν διασκεδαστικό γαστρονομικό Άτλαντα, μέσω του οποίου ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο μέσω της γεύσης.

Σε κάθε ενότητά του παρουσιάζεται ο γαστρονομικός πολιτισμός μιας χώρας- τα προϊόντα που παράγει, τα πιάτα που διαμόρφωσε χάρη σε αυτά και τις συνήθειες που υιοθετεί κάθε λαός ως προς τη διατροφή του. Κάθε ενότητα λοιπόν ανοίγει με μία κεντρική εικονογράφηση στην οποία κρύβονται αριθμοί σε επιμέρους λεπτομέρειες, λεπτομέρειες που επεξηγούνται στα κείμενα που ακολουθούν (αν και το να εντοπίσει κανείς το σημείο επεξήγησης δεν είναι πάντα εύκολο). Την κεντρική εικονογράφηση διαδέχεται ένα σύντομο σημείωμα για την ιστορία της χώρας που προσφέρει μια συνολική εικόνα. Η ενότητα εμπλουτίζεται ασφαλώς και με μικρές συνταγές για χαρακτηριστικά εδέσματα του τόπου. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα πραγματικά απολαυστικό παιχνίδι θησαυρού.

«Δώσε μου μια μπουκιά» λέγεται το βιβλίο που αποκαλύπτει τις γαστρονομικές συνήθειες του κόσμου

Για παράδειγμα στην ενότητα του Ιράν μαθαίνουμε για το Ραμαζάνι, όταν οι πιστοί του Ισλάμ δεν επιτρέπεται να φάνε και να πιούν από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου. Πως τα προϊόντα που επιτρέπονται στη διατροφή των μουσουλμάνων λέγονται χαλάλ και τα απαγορευμένα χαράμ. Έπειτα μαθαίνουμε για τα εξαίσια τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται χιλιάδες χρόνια εδώ, με αποτέλεσμα το ροδόνερο να χρησιμοποιείται σε επιδόρπια και σερμπέτια. Ή ότι κάθε τσαμπί με χουρμάδες μπορεί να φτάσει τα 10 κιλά και να δίνει ως και χίλους καρπούς!

Στην Ιαπωνία πάλι γνωρίζουμε τα Νόρι, τα Κόμου και τα Wakame, τα εδώδιμα φύκια, μαθαίνουμε πως η κατανάλωση του κρέατος είναι αντίθετη στις αρχές του βουδισμού και πως ουμάμι είναι εκείνο το στοιχείο (συγκεκριμένα το γλουταμινικό νάτριο) που προσδίδει ιδιαίτερη νοστιμιά στα τρόφιμα.

Έπειτα κάνουμε μια στάση στο Περού για να απολαύσουμε μια «καλαμποκάδα», ρόφημα με βάση το μωβ καλαμπόκι, που αφού το βράσει το συνδυάζουν με ανανά, κυδώνι, ζάχαρη, γαρίφαλα, κύμινο και λάιμ. Μιλώντας για ροφήματα δεν μπορούμε να μην ταξιδέψουμε ως την Αργεντινή και να μάθουμε για το εθνικό της ρόφημα, το «γέρμπα μάτε» που αν επισκεφθείτε τη χώρα, θα δείτε να το απολαμβάνουν ολημερίς, σαν τον καφέ. Προέρχεται από το φυτό «Ίληξ ο Παραγουρινός» και παλιότερα το θεωρούσαν θεραπευτικό.

Τουρσιά, ξινά ζουμιά και σούπες με αυτά ως βάση στην Πολωνία. Πανέμορφα, περίτεχνα ντάμπλινγκ γεμισμένα με κάθε λογής υλικά στη Ρωσία, όπως τα πιο γνωστά «πελμένι» που έχουν γέμιση κρέατος. Στη Ρωσία, μαθαίνουμε, στρώνουν τραπέζι συχνά με «ζακούσκι», διάφορα δηλαδή ορεκτικά (αυγουλάκι, ρέσκες, μαριναρισμένα μανιτάρια, χαβιάρι κ.ά), όπως κάνουμε κι εμείς με τους μεζέδες μας.

Τώρα, αν ο δικός σας ουρανίσκος είναι εξαιρετικά εξευγενισμένος μπορείτε να γυρίσετε το βιβλίο στη σελίδα 82, στη χώρα της υψηλής γαστρονομίας και των αστεριών Μισελέν. Σε αυτές τις σελίδες θα μάθετε πώς μπορείτε να σκαρώσετε στα γρήγορα ένα croque monsieur ή ένα mille feuille. Kαι αν αναρωτιέστε τι αποκαλύπτει το βιβλίο για την… Ελλάδα, εκτός από αναφορές στην αρχαιοελληνική κουζίνα, να τι περιλαμβάνει το μενού: κοτόσουπα αυγολέμονο και μελομακάρονα!

Ο κόσμος είναι τόσο, μα τόσο πλούσιος. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει επίσης ένα πολύ χρήσιμο Χρονολόγιο στο οποίο μπορούμε να δούμε πώς εξελίχθηκαν οι καλλιέργειες αλλά και οι γαστρονομικές συνήθειες των ανθρώπων ανά τους αιώνες.

Κεντρική εικόνα: παραχώρηση εκδόσεων Πατάκη

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025