ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Δεν ήμουν γυμνή, απλά δεν είχα ρούχα πάνω μου": Η Ζοζεφίν Μπέικερ έσπασε τους κανόνες της showbiz

Η αμφιφυλόφιλη ντίβα που τα έβαλε με τον ρατσισμό.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ ήταν αμερικανίδα τραγουδίστρια και χορεύτρια. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του μιούζικ-χολ, με μεγάλη καριέρα στο Παρίσι, γνωστή με τα προσωνύμια "Μαύρο Μαργαριτάρι" και "Κλεοπάτρα της Τζαζ".

Γεννήθηκε ως Φρίντα Τζόζεφιν ΜακΝτόναλντ στις 3 Ιουνίου 1906 στο Σεντ Λούις της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και βρήκε αποκούμπι στο χορό. Το 1925, σε ηλικία 19 ετών, σάλπαρε για το Παρίσι προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Είχε προλάβει να κάνει δύο βραχύβιους γάμους, έναν σε ηλικία 13 ετών και τον δεύτερο σε ηλικία 15 ετών, με τον Γουίλι Μπέικερ, το επώνυμο του οποίου κράτησε έκτοτε.

Σχεδόν αμέσως γνώρισε επιτυχία στο Παρίσι, με την παράσταση "Νέγρικη Επιθεώρηση", όπου ξεχώρισε για τον λάγνο χορό της και τις ημίγυμνες εμφανίσεις της, που καθήλωναν το ανδρικό κοινό. Στη συνέχεια έγινε πρωταγωνίστρια του θρυλικού καμπαρέ "Φολί Μπερζέρ" και του μιούζικ-χολ "Καζινό ντε Παρί", όπου τραγούδησε για πρώτη φορά τη μεγάλη επιτυχία της "J' ai deux amours" ("Έχω δύο αγάπες"), που έγραψε ειδικά γι’ αυτήν ο γάλλος συνθέτης Βενσάν Σκοτό.



Η Ζοζεφίν Μπέικερ γνώρισε επιτυχία και στον κινηματογράφο κι έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη μαύρη ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε ταινία και συγκεκριμένα στη "Ζουζού" του Μαρκ Αλεγκρέ. Το 1937 έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα, όταν παντρεύτηκε, για τρίτη φορά, με τον γάλλο βιομήχανο Ζαν Λιόν. Ο γάμος τους κράτησε ένα χρόνο.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ λέγεται πως έχει λάβει περισσότερες από 1.500 προτάσεις γάμου ενώ σε ηλικία μόλις 20 ετών η διάσημη χορεύτρια κέρδιζε περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο κονφερανσιέ στην Ευρώπη. Στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Μαδρίτη, καλλιτέχνες και συγγραφείς όπως ο Πικάσο και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ καθώς και ηθοποιοί και άνθρωποι του θεάτρου όπως ο Ζαν Γκαμπέν και ο Μαξ Ράινχαρντ ήταν κυριολεκτικά στα πόδια της. Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ζαν Κοκτώ ανέκραζε γεμάτος ευφορία: "Αυτό το όμορφο είδωλο από καφέ ατσάλι, ειρωνεία και χρυσό".

"Δεν ήμουν γυμνή, απλά δεν είχα ρούχα πάνω μου": Η Ζοζεφίν Μπέικερ έσπασε τους κανόνες της showbiz
Κατατάχθηκε στη γαλλική αεροπορία και προσέφερε αρχικά τις υπηρεσίες της στην υπηρεσία αντικατασκοπίας και μετά την κατάρρευση της Γαλλίας, υπήρξε δραστήριο μέλος της γαλλικής αντίστασης.
"Η ομορφιά είναι χάρισμα. Εγώ έχω δύο όμορφα πόδια. Κατά τα άλλα, θα έλεγα ότι είμαι διασκεδαστική".

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στη γαλλική αεροπορία και προσέφερε αρχικά τις υπηρεσίες της στην υπηρεσία αντικατασκοπίας και μετά την κατάρρευση της Γαλλίας, υπήρξε δραστήριο μέλος της γαλλικής αντίστασης.

Μετά το τέλος τού πολέμου, συνεχίζοντας πάντοτε να τραγουδά και να σκηνοθετεί τις επιθεωρήσεις της, δραστηριοποιήθηκε σε κινήματα εναντίον του ρατσισμού και υιοθέτησε με τον τέταρτο άντρα της, τον συνθέτη Ζο Μπουγιόν, δώδεκα παιδιά από διαφορετικές φυλές και χώρες.

Στις 3 Ιουλίου 1966 διέσωσε την τελευταία στιγμή από πλειστηριασμό την έπαυλή της στην περιοχή Ντορντόν της Γαλλίας. Η Μπέικερ αδυνατούσε να εξοφλήσει τα χρέη της λόγω της ανατροφής των 12 παιδιών της, αλλά χάρη στις γνωριμίες της με πρόσωπα κύρους, όπως ο πάπας, η Μπριζίτ Μπαρντό, η πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι του Μονακό και ο βασιλιάς Χασάν του Μαρόκου, κατόρθωνε να συγκεντρώνει χρήματα από εράνους.

Μετά το τέλος τού πολέμου, συνεχίζοντας πάντοτε να τραγουδά και να σκηνοθετεί τις επιθεωρήσεις της, δραστηριοποιήθηκε σε κινήματα εναντίον του ρατσισμού

Η Ζοζεφίν Μπέικερ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στις 12 Απριλίου 1975, στο Παρίσι, σε ηλικία 68 ετών.

Δείτε ένα βίντεο με την Ζοζεφίν να χορεύει το αυθεντικό τσάρλεστον:

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.