ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Δεν γίνεται να έρθω σπίτι σας χωρίς τον άντρα μου». Το υπέροχο «αντίο» των εκδόσεων Ίκαρος

Ο επί 22 έτη εκδοτικός οίκος της σπουδαίας Κικής Δημουλά την αποχαιρετά με μία συγκινητική ανάρτηση, αποκαλύπτοντας κάτι μοναδικό για την σχέση της με τον σύζυγό της

«Δεν γίνεται να έρθω σπίτι σας χωρίς τον άντρα μου». Το υπέροχο «αντίο» των εκδόσεων Ίκαρος

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε χθες στον χώρο των ελληνικών γραμμάτων η είδηση πως η πιο πολυδιαβασμένη και πολυσυζητημένη Ελληνίδα ποιήτρια της γενιάς της, η σπουδαία Κική Δημουλά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών μετά από σύντομη νοσηλεία.

Άφησε πίσω της 17 ποιητικές συλλογές και 3 πεζά, ενώ είχε βραβευτεί με σπουδαίες λογοτεχνικές διακρίσεις, ανάμεσα τους το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας ( (Prix Européen de Littérature), το οποίο της απονεμήθηκε το 2009 για το σύνολο του σημαντικού έργου της.

Οι εκδόσεις Ίκαρος, που υπήρξαν ο εκδοτικός οίκος της Δημουλά από το 1998 μέχρι το τέλος της ζωής της, την αποχαιρέτησαν εχθές με μία συγκινητική ανάρτηση στο facebook, κάνοντας λόγο και για τον όρο που τους έβαλε η σπουδαία ποιήτρια από την αρχή κι όλας της συμφωνίας τους.

«Με βαθιά θλίψη οι εκδόσεις Ίκαρος αποχαιρετούν την Κική Δημουλά.

Η συνεργασία της Κικής Δημουλά με τον Ίκαρο ξεκίνησε το 1998. Η μεταξύ μας συμφωνία είχε από την πλευρά της έναν όρο: να εκδώσουμε και τα ποιήματα του Άθω Δημουλα. «Δεν μπορείτε να με καλέσετε σπίτι σας χωρίς τον άνδρα μου», είχε πει.

Τον Σεπτέμβριο εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή στον Ίκαρο, με τον τίτλο «Ενός λεπτού μαζί» και αμέσως μετά το σύνολο των ποιητικών συλλογών που είχε εκδώσει μέχρι τότε σε έναν τόμο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, εκδόθηκαν άλλες έξι συλλογές, ένας τόμος με τα πεζά κείμενα που είχε γράψει νεότερη, οι ομιλίες της και η εκτενής ανθολογία ποιημάτων σε εικονογράφηση του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Κάθε νέο βιβλίο ερχόταν πάντα μέσα σε ένα ντοσιέ. Τα πρώτα χρόνια τα ποιήματα γραμμένα στη γραφομηχανή, και μετέπειτα στον υπολογιστή. «Γυρίζω από τον Πλάτανο με ντοσιέ» έλεγε, και ξέραμε. Ακολουθούσε μια υπέροχη διαδικασία. Ήξερε πάντα ποιά ποιήματα ήταν πιο δυνατά, αλλά ήθελε και τη δική μας γνώμη. Με συνοδεία τυρόπιτες από την Στοά, ή σοκολάτες από το Αριστοκρατικόν και αμέτρητα, αμέτρητα τσιγάρα, κουβεντιάζαμε κάθε στίχο στο πατάρι του Ίκαρου. Ύστερα περνούσανε στα χέρια της Γεωργίας Παπαγεωργίου, που επιμελήθηκε όλα της τα βιβλία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια της επιμέλειας ερχόντουσαν νέα ποιήματα και έμπαιναν στη συλλογή. Σαν όλη αυτή η διαδικασία να μην την άφηνε να ησυχάσει, και να γεννιόντουσαν διαρκώς νέοι στίχοι. Η έκδοση κάθε βιβλίου είχε στοιχεία μαγείας.

Η Κική Δημουλά μας τίμησε με την εμπιστοσύνη της με έναν τρόπο μεγαλειώδη και γενναιόδωρο. Με τον καιρό η σχέση μας έπαψε να είναι η σχέση εκδότη- δημιουργού και μεταλλάχθηκε σε μια βαθιά φιλία. Ήξερε λεπτομέρειες από την προσωπική μας ζωή, μας μιλούσε κι εκείνη ανοιχτά για τις χαρές και τις αγωνίες της, μοιραζόμασταν μυστικά. Με μεγάλη αγάπη.
Για χρόνια προσπαθούσε να μας πείσει να της μιλάμε στον ενικό. Αλλά το «κυρία Δημουλά μας» είχε μέσα τόση τρυφερότητα όσο σεβασμό είχε και η σχέση.

Αντίο κυρία Δημουλά μας. Αφήνετε δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια του Ίκαρου».

Η ανάρτηση των Εκδόσεων Ίκαρος στο Facebook.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

11 Δεκ 2025

Αλέκος Αλεξανδράκης: Σε ένα σπάνιο τρυφερό στιγμιότυπο με τον μονάκριβο γιο του

Ο ζεν πρεμιέ που σημάδεψε μια εποχή μέσα από τους έρωτες, την τέχνη και την πατρική του τρυφερότητα.

10 Δεκ 2025

Η Τάμτα επιστρέφει στο Smut Athens για την τελευταία της φετινή εμφάνιση στο underground techno club

Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για αυτή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα από

Stories

10 Δεκ 2025

Τζένη Καρέζη & Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας που γεννήθηκε μέσα από μία παρτίδα τάβλι

Βρήκαν τον πραγματικό έρωτα, μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

09 Δεκ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο από το στολισμένο καμαρίνι της στο θέατρο Μουσούρη πριν από 67 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε άκρως γιορτινή διάθεση στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο καμαρίνι της, πριν από 67 χρόνια.

08 Δεκ 2025

Οι Υποψηφιότητες των 83ων Golden Globes: Η πιο τολμηρή, διεθνής και απρόβλεπτη χρονιά του θεσμού!

Ο L.A. Correspondent, George Satsidis, γράφει για τις υποψηφιότητες των Golden Globes

08 Δεκ 2025

Έλενα Ναθαναήλ: Με ανδρόγυνο look στις Κάννες πριν από 58 χρόνια

Η Έλενα Ναθαναήλ έκανε μια κομψή επιλογή που αναδείκνυε την καλίγραμμη σιλουέτα της.

07 Δεκ 2025

#theaftertaste | Η πιο ιδιαίτερη έκθεση αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, μία γαστρονομική εμπειρία στην καρδιά της πόλης και ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

04 Δεκ 2025

Η Patti Smith έρχεται στην Αθήνα για μία μόνο βραδιά

Η πολυδιάστατη καλλιτέχνις δίνει το δικό της ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό. συμπληρώνοντας μία λίστα εντυπωσιακών ονομάτων και αφίξεων στη χώρα μας.

04 Δεκ 2025

Emily in Paris | Το νέο teaser της σειράς μας κάνει να ανυπομονούμε για την πρεμιέρα

Η Emily επιστρέφει στην μικρή οθόνη κι εμείς ήδη μετράμε αντίστροφα

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.