
Η πολική νύχτα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται κάθε χειμώνα, όταν η ανατολή του ηλίου δεν φαίνεται σε αρκτικές περιοχές, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η νύχτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην κλίση του άξονα της Γης πράγμα που σημαίνει ότι ο ήλιος είναι κάτω από τον ορίζοντα και δεν εμφανίζεται.
Το φαινόμενο διαρκεί συνολικά 66 ημέρες και μπορεί για εμάς να μοιάζει αληθινά εξώκοσμο, έως και τρομακτικό, για τους κατοίκους της Αλάσκας είναι κάτι με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι μία φορά τον χρόνο.
Goodnight Utqiaġvik!
— BLM Alaska (@BLMAlaska) November 18, 2020
Utqiaġvik (formerly known as Barrow) the northernmost town in Alaska and the U.S. had its last glimpse of the today. Tomorrow, 66 days of Polar Night begins for this Arctic community.#GeographyAwarenessWeek pic.twitter.com/6Xm51ztApQ
Ήδη για φέτος, στην πόλη Utqiagvik ή αλλιώς ''Barrow'', δηλαδή «Οχυρό», ο ήλιος έδυσε για τελευταία φορά μέσα στο 2020 και θα ανατείλει ξανά μετά από περισσότερους από δύο μήνες, καθώς ξεκίνησε η περίοδος του περίφημου «polar night», απλώνοντας ένα μυστικιστικό σκοτάδι πάνω από τη βορειότερη πολιτεία των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο ήλιος έδυσε για τελευταία φορά στο Utqiagvik την περασμένη Τετάρτη (18/11), με τους 4.000, περίπου, κατοίκους της πόλης να πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου του 2021 για να τον ξαναδούν. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Fairbanks, ωστόσο, για κάποιες ώρες της ημέρας θα υπάρχει περιορισμένο φως.
annnnd it's gone. The sun has set in Utqiaġvik. It will rise again at 1:17 p.m. on January 22, 2021. Good night. @AlaskaWx pic.twitter.com/V7tH8bgpKt
— Brian Brettschneider (@Climatologist49) November 18, 2020
Κεντρική φωτογραφία: Wikipedia