ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ανοίγει ξανά η θρυλική «Αλάσκα», το καφέ που έγινε φόντο για τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες

Από την «Ψεύτρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη μέχρι τα «Κορίτσια για Φίλημα» και το «Μερικοί το Προτιμούν κρύο».

Ανοίγει ξανά η θρυλική «Αλάσκα», το καφέ που έγινε φόντο για τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες

Στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Πλατείας Κεφαλαρίου ξαναζωντανεύει η θρυλική «Αλάσκα», μετά και την έκδοση της οικοδομικής άδειας (15703/4-2-2019). Οι εργασίες των τεχνικών συνεργείων έχουν ξεκινήσει και θα επαναλειτουργήσει εντός του έτους. Το εμβληματικό καφέ το οποίο είχε αποτελέσει το φόντο στα γυρίσματα υπέροχων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, ανάμεσα τους η «Ψεύτρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το «Κορίτσια Για Φίλημα» και το «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο». Στις κόκκινες καρέκλες του, στον προαύλιο χώρο, ανάμεσα σε ποτήρια παγωμένου φραπέ και δροσερών αναψυκτικών εξελίχθηκαν οι πιο διασκεδαστικές ιστορίες του εγχώριου σινεμά αλλά και μερικές από τις πιο κεφάτες στιγμές της ελληνικής κοινωνίας την δεκαετία του '60.

Σχεδόν είκοσι χρόνια δεν είχε προχώρησε καμία εργασία για την αποκατάσταση του χώρου, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε τόπο εναπόθεσης απορριμμάτων, αισθητικής ρύπανσης και υγειονομικής υποβάθμισης της περιοχής. Η Διοίκηση του Δήμου Κηφισιάς και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος έχουν προτεραιότητα την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας. Το έπραξαν με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα σε δημοτικά κτήρια όπως ο Νάρκισσος και η Αλάσκα. Μετά τη διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου στην Εκάλη τακτοποιήθηκε και το ακίνητο στο Κεφαλάρι, η «Αλάσκα» που απαιτούσε πιο περίπλοκες και χρονοβόρες ενέργειες.

Ανοίγει ξανά η θρυλική «Αλάσκα», το καφέ που έγινε φόντο για τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες
Σκηνή από την Ψεύτρα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στο πλάνο φαίνονται και οι χαρακτηριστικές καρέκλες της Αλάσκας.

Ακολουθήθηκαν διαδικασίες όπως: τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, αρχιτεκτονική προμελέτη, φάκελο δημοπράτησης κ.α. προκειμένου να καταστεί δυνατή η
διαδικασία δημοπράτησης της μίσθωσης του κτηρίου. Επιλέχθηκε η πιο γρήγορη λύση υλοποίησης του έργου με την οποία ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι και δεν επιβαρύνθηκαν οι δημότες της Κηφισιάς ούτε ένα ευρώ.

Το νέο κτήριο της «Αλάσκα» σύμφωνα με τη μελέτη θα είναι εναρμονισμένο με το άμεσο αλλά και ευρύτερο δομημένο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται μέσα στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς αλλά και σε σημείο με σημαντικές τουριστικές υποδομές και υψηλή εμπορική κίνηση.

Μερικοί το προτιμούν κρύο. Με Μάρθα Καραγιάννη, Κώστα Βουτσά και Ανδρέας Ντούζο.

Η μορφή της νέας «Αλάσκα» διατηρεί τα χαρακτηριστικά της μελέτης (1960) του σημαντικού αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Παπαγεωργίου- Βενετά, στο κτίσμα, εναρμονισμένα με τα σύγχρονα στοιχεία της περιοχής. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, το ισόγειο κτίσμα διατηρεί την λιθοδομή στην τοιχοποιία του και μάλιστα στις ίδιες θέσεις με το αρχικό κτίσμα της Αλάσκα του 1960. Επιπλέον στον όροφο και τα περιφερειακά κτίσματα κυριαρχούν μεγάλα ανοίγματα και επιφάνειες χωρίς έντονη αρχιτεκτονική μορφολογία ώστε να αναδεικνύεται το αρχικό κτίσμα.

Η μακέτα της νέας «Αλάσκας».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.