ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Αν δεν της δώσεις τη σοκολάτα, μπορεί να πεθάνει»: Μια συγκλονιστική ιστορία από το Ολοκαύτωμα

Η Francine Christophe αφηγείται μια μικρή χειρονομία γενναιοδωρίας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τεράστια αποτελέσματα.

«Αν δεν της δώσεις τη σοκολάτα, μπορεί να πεθάνει»: Μια συγκλονιστική ιστορία από το Ολοκαύτωμα

Μια Γαλλίδα εβραϊκής καταγωγής, η Francine Christophe, το 1944, σε ηλικία οκτώ ετών, βρέθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen μαζί με τη μητέρα της και ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, που της είχε επιτραπεί να πάρει μαζί της από την πατρίδα.

«Η μητέρα μου είπε, θα την κρατήσουμε για κάποια μέρα που θα έχεις καταρρεύσει εντελώς και θα χρειάζεσαι βοήθεια», αφηγείται σήμερα η Francine, σε ένα από τα κλιπ που απαρτίζουν το ντοκιμαντέρ «Human» του φωτογράφου και κινηματογραφιστή Yahn Arthus-Bertrand (με υλικό συνεντεύξεων από περισσότερους από 2.000 ανθρώπους από 60 χώρες).

Ανάμεσα στις συγκρατούμενές τους ήταν μια έγκυος, η Helene, αν και δεν της φαινόταν, τόσο κοκαλιάρα που ήταν. Ήρθε, ωστόσο, η μέρα του τοκετού, και η μητέρα της Francine της πρότεινε να δώσουν σε εκείνη τη γυναίκα τη σοκολάτα, για να τη βοηθήσει να κρατηθεί στη ζωή. Η Helene έφαγε τη σοκολάτα και όχι απλώς επέζησε, αλλά γέννησε και ένα κοριτσάκι, μικροσκοπικό και εύθραυστο, που δεν έκλαψε ποτέ. Όταν έξι μήνες αργότερα απελευθερώθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης, ξετύλιξαν τα κουρέλια από το μωρό και τότε για πρώτη φορά έβαλε τα κλάματα. «Τότε είχε γεννηθεί» σχολιάζει η Francine.

Μερικά χρόνια μετά, η κόρη της Francine τής είπε: «Μαμά, αν υπήρχαν ψυχολόγοι για τους επιζήσαντες τα πράγματα δεν θα ήταν ευκολότερα για εσάς;». Αυτό έδωσε στη Francine την ιδέα μιας διάλεξης, που πήρε τον τίτλο «Αν οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος είχαν ψυχολογική υποστήριξη το 1945, τι θα είχε συμβεί». Ανάμεσα στους ειδικούς ψυχικής υγείας που βρέθηκαν στο κοινό ήταν και μια ψυχίατρος από τη Μασσαλία που πήρε τον λόγο. «Έχω κάτι για τη Francine Christophe» είπε, και έβγαλε από την τσέπη της μια σοκολάτα. «Είμαι το μωρό».

Δείτε παρακάτω τη συγκλονιστική αφήγηση της Francine:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

08 Σεπ 2025

Η Πριγκίπισσα Diana και το στίγμα που άφησε στη μόδα μέσα από 5 εμβληματικές εμφανίσεις

Η διαχρονική κομψότητα της πριγκίπισσας συνεχίζει να εμπνέει γενιές.

Περισσότερα από

Stories

06 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ανέκδοτη φωτογραφία από τα τελευταία της Χριστούγεννα στο σπίτι της στη Στησιχόρου

Το σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στον προσωπικό της χώρο.

05 Σεπ 2025

5 ταινίες που έντυσε ο Giorgio Armani

Ο Ιταλός σχεδιαστής δεν άφησε το στίγμα του μόνο στο χώρο της μόδας, αλλά και στη μεγάλη οθόνη.

05 Σεπ 2025

Μελίνα Μερκούρη: Κομψή εμφάνιση εν πλω με navy blue σακάκι πριν από 65 χρόνια

Η εμφάνιση που είχε κάνει η Μελίνα Μερκούρη στα 60s κλέβοντας τις εντυπώσεις.

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;