ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»: Μια νέα έκθεση για την άγνωστη Φρίντα Κάλο

«Μια μοναδική συλλογή έργων βαθιά συνδεδεμένη με την προσωπική της αφήγηση»: Έτσι περιέγραψε το σπουδαίο εικαστικό γεγονός ο επιμελητής του.

«Τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»: Μια νέα έκθεση για την άγνωστη Φρίντα Κάλο

Το φοβερό της ατύχημα, η μακροχρόνια και θυελλώδης σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, αλλά και η επαφή της με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής της. Πώς θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε το έργο της Φρίντα Κάλο χωρίς τις προσωπικές ιστορίες της; Σε αυτές θα επιχειρήσει να μυήσει τους επισκέπτες της μια μεγάλη έκθεση που ανοίγει το καλοκαίρι του 2020 στο μουσείο Cleve Carney Museum στο Σικάγο, με τίτλο «Frida Kahlo 2020», μια από τις πολυαναμενόμενες στις ΗΠΑ.

Όσοι τυχεροί βρεθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 26 αυθεντικά έργα της Φρίντα, που σηματοδοτούν τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της, μαζί με αναπαραγωγές των ρούχων της, οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή της, ακόμα και μια εγκατάσταση που σχεδιάστηκε ειδικά για τη ρετροσπεκτίβα και αποκαλείται «ποιητικός κήπος». «Αυτή η μοναδική συλλογή έργων είναι βαθιά συνδεδεμένη με την προσωπική αφήγηση της Φρίντα Κάλο» σχολίασε ο επιμελητής της έκθεσης και art director του μουσείου, Justin Witte, προσθέτοντας: «Είναι μια πλήρης καμπύλη που καλύπτει και το ατύχημά της, όταν άρχισε να ζωγραφίσει αυτοπορτρέτα».

«Τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»: Μια νέα έκθεση για την άγνωστη Φρίντα Κάλο
Όσοι τυχεροί βρεθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 26 αυθεντικά έργα της Φρίντα, που σηματοδοτούν τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της, μαζί με αναπαραγωγές των ρούχων της και οπτικοακουστικό υλικό. Photo: Frida on White Bench. Photo by Nickolas Muray; © Nickolas Muray Photo Archives, via CCMA

Την έκθεση θα προλογίσουν δύο ακόμα θεματικές εκδηλώσεις στο Σικάγο, μια χορευτική παράσταση τον Φεβρουάριο από τον θίασο Ballet Folclórico de Mexico, αφιερωμένη στη μεξικανική κουλτούρα, και μια συναυλία τον Απρίλιο «A New Philharmonic, A Salute to Frida»-φόρο τιμής στη μεγάλη ζωγράφο με μελωδίες από το Μεξικό.

Όπως έχει πει και η Φρίντα: «Τα πάντα αλλάζουν, τα πάντα κινούνται, τα πάντα εξελίσσονται, τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά». Η μεγάλη έκθεση που έρχεται στο Σικάγο θα επιχειρήσει να χαράξει από την αρχή την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή μιας από τις μεγαλύτερες ζωγράφους του εικοστού αιώνα, το αποτύπωμα ωστόσο της οποίας υπήρξε κάθε άλλο παρά φευγαλέο.

Η μεγάλη έκθεση που έρχεται στο Σικάγο θα επιχειρήσει να χαράξει από την αρχή την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή μιας από τις μεγαλύτερες ζωγράφους του εικοστού αιώνα, το αποτύπωμα ωστόσο της οποίας υπήρξε κάθε άλλο παρά φευγαλέο. Photo: Thoughtful Frida, Photo by Hulton Archive and Getty Images, via CCMA

Δείτε παρακάτω άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή της Φρίντα, που την καθόρισαν:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Frida Kahlo, Self-Portrait with Small Monkey, 1945 (Oil on masonite). Collection Museo Dolores Olmedo, Xochimilco, Mexico. © 2019 Banco de México, Diego Rivera and Frida Kahlo Museums Trust, Mexico City, Mexico, via CCMA

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.