ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Από την Τζόρτζια Ο' Κίφι στη Λουίζ Μπουρζουά και στην Κάντι Νόλαντ

Λουίζ Μπουρζουά και Ταμάρα Λέμπιτσκα βρίσκονται ανάμεσα στις δέκα γυναίκες που τα έργα τους έπιασαν το 2015 στις δημοπρασίες τις υψηλότερες τιμές.

Από την Τζόρτζια Ο' Κίφι στη Λουίζ Μπουρζουά και στην Κάντι Νόλαντ

Η Τζόρτζια Ο’ Κίφι είναι αναμφισβήτητα το πιο ακριβό γυναικείο όνομα στην τέχνη. Όχι μόνο το 2015, αλλά και σε όλη τη δεκαετία που πέρασε. Το 2014, το Λευκό Λουλούδι του 1932, "έπιασε" το ποσό των 44 εκατομμυρίων δολαρίων. Η λίστα είναι εντυπωσιακή, καθώς δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια και τα ονόματα των δέκα καλλιτεχνών καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα τεχνοτροπιών και ύφους. Σε διάρκεια δέκα ετών υπάρχει και μια άλλη λίστα καθώς έχουν πουληθεί 3.323 έργα της Κουσάμα, 804 της Σίντι Σέρμαν που δεν υπάρχει στη λίστα των πιο ακριβών έργων και 407 της Τζόαν Μίτσελ.

Η Τζόρτζια Ο’ Κίφι με τη χαρακτηριστική της τεχνοτροπία και τους μεγάλης κλίμακας καμβάδες της, μετασχημάτισε το καλλιτεχνικό τοπίο του καιρού της, και έγινε μια από τους πρωτεργάτες της σύγχρονης τέχνης.


Γνωστή για τα μνημειακά τοπία της και τα έργα με τα λουλούδια και την έρημο, που είναι σαν να τα κοιτάς με μεγεθυντικό φακό, η ιδιαίτερη και μοναδικά ιδιοσυγκρασιακή ζωγραφική ματιά της Ο’Κιφ δεν μπορεί να ενταχθεί σε κινήματα και τάσεις. Το έργο της White Calla Lily (1927), πουλήθηκε στους Σόθμπις για 9 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά.

Από την Τζόρτζια Ο' Κίφι στη Λουίζ Μπουρζουά και στην Κάντι Νόλαντ
Tζόαν Μίτσελ / Untitled

Η Τζόαν Μίτσελ και τα αφηρημένου εξπρεσιονισμού έργα της βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το έργο της Untitled (1960), πουλήθηκε για 12 εκατομμύρια δολάρια. H Μίτσελ ανήκε στη δεύτερη γενιά των αφηρημένων εξπρεσιονιστών και είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες ζωγράφους της εποχής της που κέρδισε την αναγνώριση των κριτικών. Πίνακές της και εκτυπώσεις μπορεί να δει κανείς σε μεγάλα μουσεία και συλλογές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Μπερθ Μοριζό / Apres le dejeuner

Το έργο της Μπερθ Μοριζό Το έργο της «Après le déjeuner» (1881) πουλήθηκε από τους Christie's του Λονδίνου, για 10.933.245 δολάρια. Ήταν σύγχρονη των Ντεγκά, Σεζάν, Μονέ. Εξέθεσε πολλές φορές τη δουλειά της στο Salon De Paris. Θεωρείται μια από τις τρεις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού μαζί με την Μέρι Kασάτ και την Μαρί Μπρακμόντ. Ήταν από τις λίγες γυναίκες που έγινε δεκτή ισότιμα στον κύκλο των ιμπρεσιονιστών.

Ναταλία Σεγρέεβνα Γκοντσάροβα / Les Fleurs

To έργο της Ναταλία Σεγρέεβνα Γκοντσάροβα, Les Fleurs (1912) πουλήθηκε στους Κρίστις για 10.860.833. δολάρια. H Γκοντσάροβα αγωνίστηκε προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η ανεξάρτητη σχολή σύγχρονης ρώσικης τέχνης και θεωρήθηκε πρωτοπόρος εκπρόσωπος των φουτουριστών της Μόσχας. Ήταν εικονογράφος, ζωγράφος σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Το 1921 μετακόμισε στο Παρίσι όπου έκανε πολλές σκηνογραφίες για τα Ballets Russes του Ντιαγκίλεφ.

Η αράχνη της Λουίζ Μπουρζουά

Η Αράχνη της Λουίζ Μπουρζουά, ένα από τα διασημότερα έργα της πουλήθηκε για 10,7 εκατομμύρια δολάρια στους Κρίστις στη Νέα Υόρκη. Θρυλική μορφή στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης, η Μπουρζουά επιδόθηκε στην ανανέωση των εκφραστικών της μέσων ερευνώντας όλο και βαθύτερα το χώρο του ασυνείδητου. Στο έργο της επανέρχονται διαρκώς θέματα όπως η παιδική ηλικία, η δύσκολη ενηλικίωση, η σεξουαλικότητα ή ο φόβος της φθοράς και του θανάτου.

Ταμάρα Λέμπιτσκα, Le rêve

Το έργο της Ταμάρα Λέμπιτσκα, Le rêve του 1927, πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Οίκο Sotheby 8.482.500 δολάρια. Η Λέμπιτσκα ήταν μια γυναίκα αδέσμευτη, διάσημη στην εποχή της, φεμινίστρια με έξοχα αισθητικούς πίνακες και ανατρεπτικά θέματα. Ήταν μια σταρ του Μεσοπολέμου και οι πίνακές της πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές.

Καμίλ Κλοντέλ / το Βαλς

Το έργο της Καμίλ Κλοντέλ, το Βαλς, πουλήθηκε 8.000.000 ευρώ από τον οίκο Sotheby στο Λονδίνο. Μαθήτρια και ερωμένη του Ροντέν, αδερφή του Πολ Κλοντέλ, η Κλοντέλ, έζησε στη σκιά δυο ισχυρών ανδρών. Παρόλο που σήμερα το έργο της θεωρείται σπουδαίο και βρίσκεται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, στη διάρκεια της ζωής της η ίδια κατέστρεψε μεγάλο μέρος του έργου της. Πέρασε 30 χρόνια ως έγκλειστη σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Γιαγόι Κουσάμα / Λευκό Νο 28

Η Γιαγόι Κουσάμα με το έργο της Λευκό Νο 28 (1960) που πουλήθηκε στους κρίτσις της Νέας Υόρκης, για 7.109.000 κατέχει και φέτος μια θέση στις δέκα ακριβότερες γυναίκες εικαστικούς. Τα έργα του Κουσάμα είναι τα πιο δημοφιλή όλων στις δημοπρασίες. Η γιαπωνέζα Κουσάμα είναι σήμερα 86 ετών έχει χιλιάδες φόλοουερς στο ίνσταγκραμ και θεωρείται μια σημαντική φωνή της πρωτοπορίας και πρόδρομος της ποπ αρτ.

Τοπίο / Μπάρμπαρα Χέπγουερθ

Το Τοπίο της Μπάρμπαρα Χέπγουερθ πουλήθηκε στους Κρίστις του Λονδίνου στην τιμή ρεκόρ των 7.000.000 δολαρίων. Η Βρετανίδα γλύπτρια ήταν μια από τις λίγες γυναίκες που έχαιρε διεθνούς προβολής. Το έργο της αποτελεί παράδειγμα του μοντερνισμού και της μοντέρνας γλυπτικής. Η Χέπγουερθ ήταν ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας των καλλιτεχνών που κατοικούσαν στο Σεντ Άιβς κατά τη διάρκεια του Δεύτερου παγκοσμίου Πολέμου.

Κάντι Νόλαντ / Bluewald

Το Bluewald (1989) της Κάντι Νόλαντ πουλήθηκε για 9,8 εκατομμύρια δολάρια. H Νόλαντ εξερευνά με το έργο της αυτό που αποκαλεί «αμερικανικό εφιάλτη» της αμερικανικής κουλτούρας που θεωρεί τοξικό όπως είναι η κοινωνική αναρρίχηση, η αίγλη, η διασημότητα, η βία και ο θάνατος. Η Νόλαντ έχει ασχοληθεί στο έργο της με τα θέματα των περιορισμών, σωματικών και ψυχικών όσο και με το θέμα της ταπείνωσης.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".