ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αφγανιστάν: Oι Ταλιμπάν κλείνουν σήμερα όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια για τα κορίτσια

Την πρώτη μέρα της επιστροφής τους στα θρανία, οι Ταλιμπάν κλείνουν και πάλι τα σχολεία για τα κορίτσια.

Αφγανιστάν: Oι Ταλιμπάν κλείνουν σήμερα όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια για τα κορίτσια

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια θηλέων στο Αφγανιστάν, μόλις λίγες ώρες αφού αυτά επαναλειτούργησαν, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος.

«Ναι, είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ιναμουλάχ Σαμανγκάνι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ζητήθηκε από τα κορίτσια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μια ομάδα του AFP τραβούσε βίντεο σήμερα το πρωί το μάθημα σε λύκειο θηλέων της Καμπούλ, όταν ένας καθηγητής μπήκε στην τάξη και ζήτησε από τα κορίτσια να επιστρέψουν σπίτι τους.

Τα κορίτσια, που είχαν χαρεί ιδιαίτερα για την επιστροφή τους στο σχολείο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, μάζεψαν τα πράγματά τους και έφυγαν από τις τάξεις τους κλαίγοντας.

«Είδα τις μαθήτριές μου να κλαίνε και να διστάζουν να φύγουν από το μάθημα. Είναι πολύ επώδυνο να βλέπεις τις μαθήτριές σου να κλαίνε», δήλωσε η Παλουάσα, μια εκπαιδευτικός σε σχολείο θηλέων στην Καμπούλ.

Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ντέμπορα Λάιονς χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πληροφορίες για το κλείσιμο των σχολείων θηλέων.

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η διασφάλιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν και την αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σήμερα θα ξεκινούσαν και πάλι τα μαθήματα στα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση όσα βρίσκονται στην Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν, όπου θα ξεκινούσαν τον επόμενο μήνα.

«Δεν θα επαναλειτουργήσουμε τα σχολεία για να ικανοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα ούτε για να κερδίσουμε την αναγνώριση», είχε τονίσει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Αζίζ Άχμαντ Ραγιάν.

«Θα το κάνουμε στο πλαίσιο της ευθύνης μας να προσφέρουμε εκπαίδευση και εκπαιδευτικές δομές στους μαθητές μας», είχε προσθέσει.

Οι Ταλιμπάν είχαν επισημάνει ότι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα κορίτσια ηλικίας 12 με 19 ετών θα φοιτούν σε σχολεία χωριστά από τα αγόρια και ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν με βάση τις ισλαμικές αρχές.

Πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των Ταλιμπάν σήμερα το πρωί, τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δήλωναν «χαρούμενα» που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Περίπου στις 07:00 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας) πολλές εκατοντάδες μαθήτριες εμφανίστηκαν στο λύκειο θηλέων Ζαργκόνα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Καμπούλ.

Ντυμένες με αμπάγια (ένα μακρύ ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα), μαύρες ή πολύχρωμες, ή μακριά παλτό και ένα μαντίλι στο κεφάλι, αλλά και μάσκα προστασίας οι έφηβες περνούσαν τη μεγάλη, μπλε πύλη του σχολείου.

«Όταν έφτασα, είδα ανοικτή την πύλη του σχολείου και όλες τις μαθήτριες να έρχονται και χάρηκα πολύ», δήλωσε η Σαντάφ, μια 16χρονη μαθήτρια.

«Πιστεύαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να προοδεύσουμε. Αυτούς τους οκτώ μήνες μέναμε στο σπίτι και προσπαθούσαμε να διαβάσουμε τα βιβλία μας», πρόσθεσε η κοπέλα που θέλει να γίνει γιατρός.

Σήμερα το πρωί είχαν ανοίξει τα σχολεία και σε άλλες επαρχίες, όπως η Πανσίρ, η Κουντούζ και η Χεράτ, προτού ξανακλείσουν.

«Επηρεασμένοι ψυχολογικά»

«Πέρυσι όλοι οι μαθητές είχαν επηρεαστεί ψυχολογικά, δεν θέλαμε πραγματικά να ξανασυμβεί αυτό», σχολίασε ένα κορίτσι.

Οι μαθήτριες του δημοτικού είχαν επιστρέψει στις τάξεις τους δύο μήνες αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, ενώ τα αγόρια πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο.

Ωστόσο λόγω της φτώχειας και των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, οι μαθητές συχνά χάνουν μεγάλο μέρος της σχολικής χρονιάς, με κάποιους να τελειώνουν το σχολείο γύρω στα 20.

Στη διάρκεια των επτά μηνών που βρίσκονται στην εξουσία οι ισλαμιστές έχουν επιβάλει πολλούς περιορισμούς στις γυναίκες: τις έχουν αποκλείσει από πολλές θέσεις στον δημόσιο τομέα, ελέγχουν τον τρόπο που ντύνονται, τους απαγορεύουν να ταξιδεύουν μόνες εκτός του τόπου διαμονής τους.

Οι ισλαμιστές έχουν επίσης συλλάβει και κρατούν πολλές ακτιβίστριες οι οποίες διαδήλωσαν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πληροφορίες- Κεντρική εικόνα: ΑΠΕ

Read Next

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

Περισσότερα από

Stories

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.

16 Οκτ 2025

Όταν η Κατίνα Παξινού συνάντησε τον Αλέν Ντελόν - μια ιστορική στιγμή στη Βενετία του 1960

Μια φωτογραφία, δύο μύθοι, κι ένα βλέμμα που ένωσε δύο εποχές.

15 Οκτ 2025

Reese Witherspoon | Υπογράφει το πρώτο της μυθιστόρημα μαζί με τον "βασιλιά" των θρίλερ

Για το πρώτο της μυθιστόρημα, η διάσημη ηθοποιός ζήτησε τη βοήθεια ενός μετρ του είδους, του Harlan Coben.