ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αφγανιστάν: Oι Ταλιμπάν κλείνουν σήμερα όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια για τα κορίτσια

Την πρώτη μέρα της επιστροφής τους στα θρανία, οι Ταλιμπάν κλείνουν και πάλι τα σχολεία για τα κορίτσια.

Αφγανιστάν: Oι Ταλιμπάν κλείνουν σήμερα όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια για τα κορίτσια

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια θηλέων στο Αφγανιστάν, μόλις λίγες ώρες αφού αυτά επαναλειτούργησαν, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος.

«Ναι, είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ιναμουλάχ Σαμανγκάνι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ζητήθηκε από τα κορίτσια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μια ομάδα του AFP τραβούσε βίντεο σήμερα το πρωί το μάθημα σε λύκειο θηλέων της Καμπούλ, όταν ένας καθηγητής μπήκε στην τάξη και ζήτησε από τα κορίτσια να επιστρέψουν σπίτι τους.

Τα κορίτσια, που είχαν χαρεί ιδιαίτερα για την επιστροφή τους στο σχολείο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, μάζεψαν τα πράγματά τους και έφυγαν από τις τάξεις τους κλαίγοντας.

«Είδα τις μαθήτριές μου να κλαίνε και να διστάζουν να φύγουν από το μάθημα. Είναι πολύ επώδυνο να βλέπεις τις μαθήτριές σου να κλαίνε», δήλωσε η Παλουάσα, μια εκπαιδευτικός σε σχολείο θηλέων στην Καμπούλ.

Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ντέμπορα Λάιονς χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πληροφορίες για το κλείσιμο των σχολείων θηλέων.

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η διασφάλιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν και την αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σήμερα θα ξεκινούσαν και πάλι τα μαθήματα στα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση όσα βρίσκονται στην Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν, όπου θα ξεκινούσαν τον επόμενο μήνα.

«Δεν θα επαναλειτουργήσουμε τα σχολεία για να ικανοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα ούτε για να κερδίσουμε την αναγνώριση», είχε τονίσει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Αζίζ Άχμαντ Ραγιάν.

«Θα το κάνουμε στο πλαίσιο της ευθύνης μας να προσφέρουμε εκπαίδευση και εκπαιδευτικές δομές στους μαθητές μας», είχε προσθέσει.

Οι Ταλιμπάν είχαν επισημάνει ότι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα κορίτσια ηλικίας 12 με 19 ετών θα φοιτούν σε σχολεία χωριστά από τα αγόρια και ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν με βάση τις ισλαμικές αρχές.

Πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των Ταλιμπάν σήμερα το πρωί, τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δήλωναν «χαρούμενα» που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Περίπου στις 07:00 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας) πολλές εκατοντάδες μαθήτριες εμφανίστηκαν στο λύκειο θηλέων Ζαργκόνα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Καμπούλ.

Ντυμένες με αμπάγια (ένα μακρύ ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα), μαύρες ή πολύχρωμες, ή μακριά παλτό και ένα μαντίλι στο κεφάλι, αλλά και μάσκα προστασίας οι έφηβες περνούσαν τη μεγάλη, μπλε πύλη του σχολείου.

«Όταν έφτασα, είδα ανοικτή την πύλη του σχολείου και όλες τις μαθήτριες να έρχονται και χάρηκα πολύ», δήλωσε η Σαντάφ, μια 16χρονη μαθήτρια.

«Πιστεύαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να προοδεύσουμε. Αυτούς τους οκτώ μήνες μέναμε στο σπίτι και προσπαθούσαμε να διαβάσουμε τα βιβλία μας», πρόσθεσε η κοπέλα που θέλει να γίνει γιατρός.

Σήμερα το πρωί είχαν ανοίξει τα σχολεία και σε άλλες επαρχίες, όπως η Πανσίρ, η Κουντούζ και η Χεράτ, προτού ξανακλείσουν.

«Επηρεασμένοι ψυχολογικά»

«Πέρυσι όλοι οι μαθητές είχαν επηρεαστεί ψυχολογικά, δεν θέλαμε πραγματικά να ξανασυμβεί αυτό», σχολίασε ένα κορίτσι.

Οι μαθήτριες του δημοτικού είχαν επιστρέψει στις τάξεις τους δύο μήνες αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, ενώ τα αγόρια πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο.

Ωστόσο λόγω της φτώχειας και των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, οι μαθητές συχνά χάνουν μεγάλο μέρος της σχολικής χρονιάς, με κάποιους να τελειώνουν το σχολείο γύρω στα 20.

Στη διάρκεια των επτά μηνών που βρίσκονται στην εξουσία οι ισλαμιστές έχουν επιβάλει πολλούς περιορισμούς στις γυναίκες: τις έχουν αποκλείσει από πολλές θέσεις στον δημόσιο τομέα, ελέγχουν τον τρόπο που ντύνονται, τους απαγορεύουν να ταξιδεύουν μόνες εκτός του τόπου διαμονής τους.

Οι ισλαμιστές έχουν επίσης συλλάβει και κρατούν πολλές ακτιβίστριες οι οποίες διαδήλωσαν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πληροφορίες- Κεντρική εικόνα: ΑΠΕ

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.