ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αντί για το φαγητό πληρώνεις την ώρα: Η Ιταλία βρήκε τον τρόπο να «σώσει» τα εστιατόρια της

Ίσως και να είναι αυτό το μέλλον της εστίασης εν μέσω πανδημίας.

Αντί για το φαγητό πληρώνεις την ώρα: Η Ιταλία βρήκε τον τρόπο να «σώσει» τα εστιατόρια της

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη και χιλιάδες κρούσματα να σημειώνονται καθημερινά σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι επιχειρηματίες αναζητούν συνέχεια τρόπους ώστε να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοικτά σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες.

Στην Ιταλία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υπέφερε από τον κορονοϊό και μέτρησα χιλιάδες νεκρούς, κάποιοι ιδιοκτήτες εστιατορίων είχαν μία πολύ έξυπνη ιδέα προκειμένου να αυξήσουν την πελατεία τους και να ανεβάσουν τα έσοδα τους σε μία εποχή που τα εστιατόρια κλείνουν καθημερινά αρκετά νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Όπως μεταδίδει ρεπορτάζ του BBC σε ένα παραδοσιακό εστιατόρια της Μπολόνια οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν έναν νέο, εφευρετικό τρόπο προκειμένου να σώσουν την επιχείρηση τους τώρα που ο καιρός αρχίζει να κρυώνει και δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τα τραπεζάκια στον δρόμο. Έτσι σκοπεύουν από δω και στο εξής να μη χρεώνουν τα πιάτα που επιλέγουν οι πελάτες του αλλά τον χρόνο παραμονής τους στο εστιατόριο.

«Έπρεπε να βρούμε μια νέα φόρμουλα, διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τα Χριστούγεννα», λέει η Antonella De Sanctis, η οποία σερβίρει το φαγητό που μαγειρεύει ο σύζυγός της, Mirco Carati. Με αυτόν τον τρόπο το τραπέζι κοστίζει πλέον 18 ευρώ ανά άτομο για μία ώρα και 26 για δύο ώρες. Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνονται κρασί, ποτά και καφές.

«Μια ώρα είναι για τους πεινασμένους ανθρώπους που βιάζονται, δύο ώρες είναι ένα κανονικό δείπνο», λέει ο Mirco Carati. Το ζευγάρι εμπνεύστηκε από ιστορίες που είχε ακούσει ο μάγειρας του μαγαζιού ως παιδί σχετικά με ένα εστιατόριο μετά τον πόλεμο της Μπολόνιας, όπου οι φτωχοί άνθρωποι μπορούσαν να παραγγείλουν «10 λεπτά ζυμαρικών και φασολιών».

Κατά τους εστιάτορες, ο κανόνας του όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύετε, τόσο λιγότερο πληρώνετε, είναι ένας τρόπος ικανοποίησης και εξυπηρέτησης πολλών ανθρώπων. Με υποχρεωτικά μέτρα απόστασης, το εστιατόριό έχει φτάσει να εξυπηρετεί από 25-30 άτομα που σε κάθε γέμισμα, μόλις 15-16. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Antonella, τα έξοδα όπως το ενοίκιο και οι λογαριασμοί είναι το ίδια ψηλά. «Δεν θέλαμε να διπλασιάσουμε τις τιμές μας γιατί δεν θα ήταν δίκαιο για τους πελάτες μας να βρουν ξαφνικά το ίδιο πιάτο σε διπλάσια τιμή επειδή είχαμε μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των καθισμάτων. Έτσι βρήκαμε μια ιδέα που θα επέτρεπε στην επιχείρησή μας να παραμείνει ανοιχτή». Μέχρι στιγμής, η ιδέα δείχνει να δουλεύει. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας καθώς οι κρατήσεις επέστρεψαν στα επίπεδα πριν την έξαρση της πανδημίας.

Ενώ οι τελευταίοι κανόνες εξακολουθούν να επιτρέπουν στα εστιατόρια να προσφέρουν υπηρεσίες takeaway και delivery, πολλά σε κέντρα πόλεων και επιχειρηματικές περιοχές έχουν χάσει μεγάλο μέρος της κανονικής πελατείας τους. Οι αριθμοί πελατών μειώθηκαν από 50 έως 80% για τα περισσότερα εστιατόρια και πολλές επιχειρήσεις είναι προς πώληση. Η Μπολόνια μπορεί να αγωνίζεται, αλλά η Βενετία και η Φλωρεντία έχουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις εστιατορίων συντηρούνται από τον τουρισμό.

Kεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025