ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

6 συμβουλές για να γράφεις καλύτερα

O Steven Pinker, καθηγητής και ερευνητής της Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard έχει συνάψει την εμπειρία του γύρω από το γράψιμο σε έξι βασικά tips.

6 συμβουλές για να γράφεις καλύτερα

O Steven Pinker, καθηγητής και ερευνητής της Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard έχει συνάψει την εμπειρία του γύρω από τη συγγραφή σε έξι βασικά tips. Και τα μοιράζεται με όλους, γραφιάδες και μη, συγγραφείς και λάτρεις των έξυπνων ποστ. Ιδού:

Ποτέ μην πατάμε «αποστολή» πριν διαβάσετε το κείμενο σας δύο και τρεις φορές.

1. Μιλήστε με εικόνες και με αναλυτικές λεπτομέρειες. Χρώματα, αρώματα και αισθήσεις. Κάντε τον αναγνώστη να αισθάνεται ότι μιλάτε μαζί του. Να σταματήσει να διαβάζει και σκεφτεί αυτό που λέτε, έστω για λίγο.

2. Να είσαστε προσεκτικοί με την«κατάρα της γνώσης». Το γεγονός ότι εσείς γνωρίζετε κάποια πράγματα δε σημαίνει ότι θα τα γνωρίζει και ο αναγνώστης.

3. Μην μπερδεύετε τη χρονική αλληλουχία. Η σαφήνεια και η καθαρότητα της εξιστόρησης είναι ανώτερη από το σασπένς. Αν ο αναγνώστης δεν μπορεί να σας ακολουθήσει, θα σας αφήσει.

4. Δεν χρειάζεται να θυσιάσετε την κλασσική δομή ενός μυθιστορήματος ή μιας διήγησης για χάρη της πρωτοτυπίας. 99% κερδίσει η κλασσική δομή. Αν το κατακτήσετε αυτό, τότε μπορείτε να κάνετε και κάτι εξτρίμ ή «ανορθόδοξο».

5. Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Το βάθος της γλώσσα δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσει ευχάριστα. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να πούμε το ίδιο πράγμα. Αυτό να έχετε πάντα στο μυαλό σας.

6. Καλό γράψιμο σημαίνει επανεξέταση. Ποτέ μην πατάμε «αποστολή» πριν διαβάσετε το κείμενο σας δύο και τρεις φορές. Πριν αλλάξετε, αναδιατυπώσετε ή σβήσετε ολόκληρες παραγράφους.

Κανόνες, κανόνες κανόνες. Πέρα και πάνω από αυτούς υπάρχει η δύναμη της γλώσσας που είναι αδάμαστη, ζωντανή και εξελίσσεται λεπτό προς λεπτό. Κι όπως λέει και ο Όσκαρ Ουάιλντ: «Συγγραφέας είναι αυτός που έχει εκπαιδεύσει το μυαλό του να φέρεται ανάρμοστα».

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.