ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

14 παραστάσεις σε μια μεγάλη καλλιτεχνική σύμπραξη που θα αφήσει εποχή

Με σταθερή προσήλωση και κοινή επιδίωξη το ποιοτικό θέατρο, ο Δημήτρης Οικονομίδης και ο Γιώργος Χατζηνικολάου,ανακοίνωσαν και «επισήμως» το ξεκίνημα της συνεργασίας

14 παραστάσεις σε μια μεγάλη καλλιτεχνική σύμπραξη που θα αφήσει εποχή

Mε 14 παραστάσεις «αξιοποιούν τις συμπληρωματικές τους δυνατότητες το «Σύγχρονο Θέατρο» και το «Θέατρο Επί Κολωνώ». Με σταθερή προσήλωση και κοινή επιδίωξη το ποιοτικό θέατρο, ο Δημήτρης Οικονομίδης και ο Γιώργος Χατζηνικολάου,ανακοίνωσαν και «επισήμως» το ξεκίνημα της συνεργασίας τους.

Μια συνεργασία που «καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει μονιμότερη διάρκεια» και στο πλαίσιό της η Ομάδα Νάμα ανηφορίζει από την οδό Ναυπλίου, του Κολωνού, στην έδρα του Σύγχρονου Θεάτρου στην Ευμολπιδών, στο Γκάζι, με δύο προτάσεις, για πρώτη φορά, κλασικού ρεπερτορίου -το πολυαναμενόμενο «Λεωφορείο ο Πόθος», που κάνει πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου 2016 και το, όχι ιδιαίτερα γνωστό στο αθηναϊκό κοινό, θεατρικό έργο «Η δύναμη του Σκότους» του Λέοντα Τολστόι, που ανεβαίνει στη σκηνή, στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

14 παραστάσεις σε μια μεγάλη καλλιτεχνική σύμπραξη που θα αφήσει εποχή
Αθηνά Χατζηεσμέρ, Ετών 17

«Πάντα τα έργα μας είχαν ένα κοινωνικό υπόβαθρο, τόνισε μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου η σκηνοθέτις της Ομάδας Νάμα, Ελένη Σκότη, η οποία έχοντας μελετήσει, με την ομάδα της, για 20 χρόνια τώρα, τον ρεαλισμό στο θέατρο, αποφάσισε να εφαρμόσει τις ιδέες της και την εμπειρία της στα δύο αυτά έργα: «το ένα από την πατρίδα του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας, του Στανισλάφσκι, και του Aντον Τσέχοφ και το άλλο από τη χώρα του Ακτορ Στούντιο, του Hλία Καζάν, του Αρθουρ Μίλερ και του Τένεσι Ουίλιαμς. Από τις δύο δηλαδή ιστορικές στιγμές και τους δύο γεωγραφικούς τόπους που το θεατρικό γίγνεσθαι μας εμπνέει για μελέτη, εμβάθυνση και κυρίως για εξέλιξη στις σημερινές συνθήκες».

Εβδομήντα χρόνια αφότου «πρωτοείδε» το φως της σκηνής στο Εθελ Μπάριμορ Θίατερ της Νέας Υόρκης, το «Λεωφορείο ο Πόθος» εξακολουθεί να μιλά στο κοινό, καθώς, σύμφωνα με την Ελένη Σκότη «τα θέματα που απασχολούσαν τον Τένεσι Ουίλιαμς τότε, συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα. Μιλά για όλα…Φόβος, Έρωτας, Πόθος, Προδοσία. Εμείς, θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε όλα τα θέματα με ένα βασικό άξονα. Τον ευάλωτο, διαφορετικό άνθρωπο και την αντιμετώπιση που έχει από έναν περίγυρο που δεν μπορεί να τον αφομοιώσει, καθώς οι συνθήκες καθιστούν κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο».

Το τσίμπημα της σφήκας

Η Κόρα Καρβούνη θα ερμηνεύσει σ’ αυτή την παράσταση την πιο εύθραυστη, ίσως, ηρωίδα, του σύγχρονου θεάτρου. Θα έχει δίπλα της επί σκηνής τονΓιάννη Τσορτέκη στον ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι, την Στέλλα που θα ερμηνεύσει η Ηλιάνα Μαυρομάτη και τον Μιτς που θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Δάμπασης. Μαζί τους οι Μιχαήλ Γιαννικάκης, Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Κωστής Χαραμουντάνης, Χριστίνα Δημητριάδη.

Μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών (Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αθανασία Κουρκάκη, Χρήστος Σαπουντζή, Θανάσης Χαλκιά, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Μαρία Προϊστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου, Αθηνά Αλεξοπούλου και Τατιάνα Καλαντζή) κάνει πρόβες αυτή την εποχή για τη δεύτερη συμπαραγωγή των δύο θεάτρων τη «Δύναμη του Σκότους», που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017.

Μηχανή Αμλετ

Πέρα από τις δύο πρεμιέρες των εμβληματικών αυτών έργων η Ομάδα Νάμαθα επαναλάβει στο θέατρο Επί Κολωνώ τις πετυχημένες παραστάσεις «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόσκα για για τρίτη χρονιά και «Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου για δεύτερη.

Παράλληλα, στη σκηνή Black Box του θεάτρου συνεχίζεται η εξαιρετική «Αθηνά Χατζηεσμέρ, Ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, με τηνΗλιάννα Μαυρομάτη και τον Ισίδωρο Πάτερο, ενώ ετοιμάζονται να ανέβουν μέσα στον Οκτώβριο του 2016 το «Τσίμπημα της Σφήκας» της Ισμήνης Πρωίου και το «Στη Σιωπή» του Πέτρου Αποστολόπουλου.

Ριχάρδος ΙΙΙ

Στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου θα δούμε φέτος τον «Βασιλιά Ύπνο» της Μαριάννας Καμπούρογλου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, αλλά και την «Μηχανή Αμλετ» του Χάινερ Μίλερ, από τον ίδιο σκηνοθέτη.

Επαναλαμβάνεται, στο Σύγχρονο Θέατρο, αυτή τη φορά, η περυσινή επιτυχία «Ριχάρδος ΙΙΙ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από τον Τάκη Τζαμαριά με την Καίτη Κωνσταντίνου στον ομώνυμο ρόλο. Η Ματθίδλη Μαγγίρα, μέσα από το κείμενο του Γιώργου Χριστοδούλου και σκηνοθετημένη από τον Κώστα Παπαϊωάννου, θα μας συστήσει εκ νέου την Ξανθίππη, τη σύντροφο του Σωκράτη και την εποχή της.

Τέλος, τον Απρίλιο του 2017, στην σκηνή ανεβαίνει το «Das Capital», μια διαφορετική ανάγνωση στο κείμενο του Μαρξ, από τον Ντίνο Νικολάου, και το «Γουρούνι στο Σακί» του Ζορζ Φεϊντό, σκηνοθετημένο από τον Νίκο Χατζηπαππά.

Read Next

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

Περισσότερα από

Stories

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.

16 Οκτ 2025

Όταν η Κατίνα Παξινού συνάντησε τον Αλέν Ντελόν - μια ιστορική στιγμή στη Βενετία του 1960

Μια φωτογραφία, δύο μύθοι, κι ένα βλέμμα που ένωσε δύο εποχές.

15 Οκτ 2025

Reese Witherspoon | Υπογράφει το πρώτο της μυθιστόρημα μαζί με τον "βασιλιά" των θρίλερ

Για το πρώτο της μυθιστόρημα, η διάσημη ηθοποιός ζήτησε τη βοήθεια ενός μετρ του είδους, του Harlan Coben.