Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δεν υπήρξε απλώς ένας σπουδαίος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν μια προσωπικότητα που κατάφερε να ταυτιστεί με ολόκληρη εποχή. Με την αριστοκρατική του παρουσία, το ακαταμάχητο χιούμορ, τη σπάνια φινέτσα και τη χαρακτηριστική φωνή του, δημιούργησε έναν μύθο που παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα. Από τους ρόλους του ως αυστηρός αλλά γοητευτικός πατέρας μέχρι τις εμβληματικές κωμωδίες που άφησαν ιστορία, ο Κωνσταντάρας κατάφερε να γίνει σύμβολο της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά. Κάθε φωτογραφία του κουβαλά κάτι από τη λάμψη μιας άλλης Αθήνας, πιο κοσμοπολίτικης, πιο ρομαντικής και γεμάτης κινηματογραφική γοητεία.
Ένα τέτοιο σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο μάς μεταφέρει στο 1971, στο Παγκράτι, στον δεύτερο γάμο του σπουδαίου ηθοποιού με τη Φιλιώ Κεκάτου. Η εικόνα αποπνέει αέρα άλλης εποχής, γεμάτη κομψότητα και διακριτική πολυτέλεια, θυμίζοντας σκηνή από παλιά ελληνική ταινία. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ήδη ένας από τους πιο αγαπητούς και επιτυχημένους πρωταγωνιστές της χώρας, παντρεύεται τη γυναίκα που στάθηκε δίπλα του μέχρι το τέλος της ζωής του.
Η γνωριμία τους είχε γίνει δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1961. Εκείνος βρισκόταν ήδη στην κορυφή της καλλιτεχνικής του διαδρομής, ενώ εκείνη ήταν μόλις 23 ετών. Η σχέση τους επισφραγίστηκε με τον γάμο τους το 1971 και οι δυο τους έμειναν μαζί αγαπημένοι μέχρι το καλοκαίρι του 1985, όταν ο αξέχαστος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή.
Η Φιλιώ Κεκάτου υπήρξε για τον Κωνσταντάρα κάτι περισσότερο από σύντροφος. Στάθηκε δίπλα του σαν βράχος, τόσο στις λαμπερές στιγμές της μεγάλης επιτυχίας όσο και στα δύσκολα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Με διακριτικότητα, αφοσίωση και αγάπη, παρέμεινε στο πλευρό του μέχρι το τέλος, προστατεύοντας την προσωπική τους ζωή μακριά από τα φώτα της υπερβολικής δημοσιότητας.
Κουμπάρος στον γάμο τους ήταν ο Σάββας Κωνσταντόπουλος, σύζυγος της αδελφής του Λάμπρου Κωνσταντάρα, της Σάσας. Γνωστός αρθρογράφος και διευθυντής της εφημερίδας "Απογευματινή", ενώ αργότερα υπήρξε και εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερος Κόσμος", αποτελούσε μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του δημοσιογραφικού χώρου της εποχής.
Ο πρώτος γάμος του Λάμπρου Κωνσταντάρα
Πριν από τη Φιλιώ Κεκάτου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είχε ζήσει έναν ακόμη μεγάλο έρωτα. Ο πρώτος του γάμος έγινε με τη γοητευτική ηθοποιό Γιούλη Γεωργοπούλου. Η γνωριμία τους ξεκίνησε το 1941 στο θέατρο "Βρετάνια", κατά τη συνεργασία τους στο έργο "Μια ζωή είναι αυτή" του Αλέκος Λιδωρίκης, που ανέβηκε από τον θίασο της Μιράντα Μυράτ και του Γιώργος Παππάς. Εκείνη, με τα εντυπωσιακά πράσινα μάτια και τη μοναδική σκηνική παρουσία της, κατάφερε να κερδίσει την καρδιά ενός ανθρώπου που θεωρούνταν μέχρι τότε αμετανόητος εργένης και λάτρης της ελευθερίας.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Δεκέμβριο του 1945 και απέκτησαν μαζί τον γιο τους και έγκριτο δημοσιογράφο, Δημήτρη Κωνσταντάρα έναν χρόνο μετά, τον Οκτώβρη του 1946.
