Όλα άρχισαν τον Απρίλιο του 2001 όταν ο ΑΝΤ1 αγόρασε τα δικαιώματα του άγνωστου για τα ελληνικά δεδομένα αλλά του γνωστού στα διεθνή τηλεοπτικά πεπραγμένα Big Brother.
Μέσα σε κύμα τεράστιου ρίσκου αλλά και έντονων κρητικών κριτικών το πρόγραμμα ξεκινάει στις 10 Σεπτεμβρίου το 2001 (μια μέρα μετά είχαμε την πτώση των δίδυμων πύργων) με παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο.
Το ριάλιτι παρουσιάστηκε ως ένα κοινωνικό πείραμα, το οποίο προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα υπήρχαν εξώδικες διαμαρτυρίες αλλά και δικαστικές διαμάχες. Σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής υπήρχαν αιτήσεις που ζητούσαν την διακοπή της εκπομπής λόγω ότι "διακυβεύονται βασικές αρχές της ανθρώπινης προσωπικότητας" με μάρτυρα υπεράσπισης τον Σύλλογο Προστασίας Τηλεθεατών, ενώ ο πρώην υπουργός και δικηγόρος Γ. Πέτσος, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη εκπομπή "προσβάλλεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός, αφού καταργείται το απαραβίαστο του ιδιωτικού βίου, και το δέλεαρ του χρήματος δημιουργεί απανθρωπιά", ο γενικός διευθυντής του ΑΝΤΕΝΝΑ, κ. Αβδελάς, χαρακτήρισε την εκπομπή "διασκεδαστική" και ισχυρίστηκε ότι "η τυχόν απαγόρευσή της βάζει στο γύψο την ελευθερία της επιλογής, ενώ θα επιφέρει τεράστια ζημιά στο σταθμό". Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για την απόφαση, σημειώνουν τα ρεπορτάζ της εποχής.
Φυσικά τίποτα από αυτά δεν άλλαξε το ριάλιτι συνέχισε απρόσκοπτα την προβολή του μέχρι την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2001 όπου οι τηλεθεατές άλλαξαν χρόνο βλέποντας τον Τσάκα και τον Πρόδρομο. Μάλιστα, ο τελικός έφτασε την ώρα της ανακοίνωσης το 90%, όταν η αλλαγή του χρόνου με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να κάνει την πρώτη ανάληψη σε ευρώ να μην ξεπερνά το 5%
Ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τους παίκτες να ξεφαντώνουν την επομένη του τελικού.
Πάντως ακόμη και με το φινάλε δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις, με την Λιάνα Κανέλλη στο δελτίο του Tempo σε πάνελ να σχολιάζει τα πεπραγμένα του συγκεκριμένου προγράμματος δεν δίστασε να σχολιάσει αρνητικά και να πάρει δημοσίως θέση.
"Το βρίσκω ηλίθιο δώδεκα μαντραχαλαίοι να κλείνονται εθελοντικά σε ένα σπίτι και το σιχαίνομαι μετά βδελυγμίας" είπε η Λιάνα Κανέλλη ενώ και η οργή των καλεσμένων της ήταν έντονη.
Πάντως η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος οδήγησε και σε δεύτερο κύκλο που έπαιξε τον Μάρτιο του 2002 με επιτυχία. Βέβαια οι υπόλοιποι κύκλοι δεν σημείωσαν την επιτυχία των δύο πρώτων και ιδιαίτερα του πρώτου που σάρωσε τα πάντα.
Γενικά απο την επόμενη χρονιά όλο και περισσότερα κανάλια έχουν κινηθεί σε παρόμοιους ρυθμούς με το mega να εντάσσει στο πρόγραμμα του το "ΒΑR" παρά την σθεναρή αντίσταση των μετόχων του.
Ο ΑΝΤ1 διατήρησε την τυπολογία των ριάλιτι και την επέκτεινε με το Mission το 2003:"Το trailer είναι στο 0.55"
Ενώ και το Star το 2002 έκανε μια προσπάθεια με το "Τhe Gym Show" χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
"Λουκέτο" έβαλε το ριάλιτι τηλεπαιχνίδι του STAR "The Gym show ", καθώς όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού δε συγκέντρωσε την αναμενόμενη τηλεθέαση και η συνέχισή του ήταν απόλυτα ασύμφορη για το κανάλι. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το STAR είχε το δικαίωμα από το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την παραγωγό εταιρία "ΟΝ Productions" να διακόψει το παιχνίδι ή να μειώσει τα επεισόδια ανά πάσα στιγμή. Όσο γυμνάστηκαν τα παιδιά γυμνάστηκαν, αφού παρά τον ιδρώτα που έχυσαν δεν κατάφεραν να φέρουν στον τηλεοπτικό σταθμό τα αναμενόμενα κέρδη. Ωστόσο, δε φεύγουν και τελείως ζημιωμένα, καθώς μπορεί να μην έγιναν τηλεοπτικοί αστέρες, όπως ίσως επιθυμούσαν, αλλά θα πάρουν από 4.000 ευρώ και θα πάνε στα σπίτια τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής.
Στο ίδιο παιχνίδι είχε κάνει την παρθενική του εμφάνιση και ο Χρήστος Χολίδης προτού γίνει διάσημος.