ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Η Λάμψη": Η τηλεοπτική σειρά - φαινόμενο που ξεπέρασε τα 3.000 επεισόδια

Η τηλεοπτική σειρά του Νίκου Φώσκολου, "Η Λάμψη" συμπλήρωσε 20 χρόνια από το τελευταίο της επεισόδιο

Η Λάμψη

Ήταν η μακροβιότερη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης και ακόμη και σήμερα κατέχει μια εξέχουσα θέση στη μνήμη μας, ως μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στα 90s. Ο λόγος για την τηλεοπτική σειρά του Νίκου Φώσκολου "Λάμψη” που έκανε πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1991 και έριξε αυλαία μετά από 14 χρόνια, στις 29 Ιουλίου του 2005.

Είκοσι χρόνια μετά, "Η Λάμψη” συνεχίζει να είναι μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του τηλεοπτικού γίγνεσθαι της εποχής, που έγραψε τη δική της ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, συμπληρώνοντας τον αριθμό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, των 3.457 επεισοδίων.

Το σενάριο έγραψε ο Νίκος Φώσκολος, ο οποίος επίσης εργάστηκε αποκλειστικά ως σκηνοθέτης τουλάχιστον για τα πρώτα 30 επεισόδια. Ο ίδιος βρέθηκε για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του νεοσύστατου τότε ΑΝΤ1 το 1990, όπου και έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη σειρά και τη προετοιμασία της. Η σειρά ξεκίνησε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 1991 με ένα πιλοτικό επεισόδιο που περιλάμβανε σκηνές από τα πρώτα 4 επεισόδια της σειράς, με σκοπό οι τηλεθεατές να μπουν στην πλοκή του έργου, σημείωσε υψηλή τηλεθέαση, και την επόμενη μέρα προβλήθηκε κανονικά το 1ο επεισόδιο.

Τα 250 επεισόδια που έφθασαν τελικά ξεπέρασαν τα 3.000

"Η Λάμψη” ήταν το μεγάλο στοίχημα του Νίκου Φώσκολου. Οι ιθύνοντες του ANT1 αρχικά επέμεναν στην πρώτη τους σκέψη για μια εβδομαδιαία σειρά. Εκείνος όμως είχε τις αντιρρήσεις του, επιθυμώντας μια καθημερινή, και τελικά κέρδισε. Η προετοιμασία της σειράς διήρκησε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο.

Όπως είχε πει και σε συνεντεύξεις ο Νίκος Φώσκολος, προοριζόταν για μία σεζόν και 250 επεισόδια, όμως λόγω της τεράστιας επιτυχίας της, την άνοιξη του 1992 αποφασίστηκε να συνεχιστεί και δεύτερη σεζόν και να ολοκληρωθεί σε 500 επεισόδια, αλλά τελικώς συνεχίστηκε για πολλές ακόμη σεζόν, και έριξε αυλαία τον Ιούλιο του 2005, μετά από 14 σεζόν, αριθμός - ρεκόρ στην Ελλάδα.

Η σειρά προβλήθηκε και στο εξωτερικό, αλλά δεν έχει προβληθεί ποτέ σε επανάληψη από τον ΑΝΤ1.

Η Λάμψη σε αριθμούς:

  • Προβλήθηκαν 3.457 επεισόδια, δίνοντάς της έτσι μια θέση στο βιβλίο Guinness το 1995.

  • Συνολικά γράφτηκαν 150.000 σελίδες διαλόγων για 190 περίπου ιστορίες, συμμετείχαν 1.500 ηθοποιοί ενώ εργάστηκαν επτά σκηνοθέτες και αμέτρητοι τεχνικοί.

  • Το πρώτο επεισόδιο, έκανε τηλεθέαση 62%.

  • Η σειρά προβάλλονταν καθημερινά για 14 συνεχόμενα χρόνια από τον ΑΝΤ1

  • Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 29 Ιουλίου του 2005 και σημείωσε τηλεθέαση 41,4%.

Διαβάστε Επίσης

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.