ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

35 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Λιάνη παντρεύτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, με νυφικό της Νταίζης Αντωνοπούλου

Εκείνος ήταν 70 ετών και η Δήμητρα Λιάνη 35.

dimitra-papandreoy

Μετά το πολύκροτο διαζύγιο του Ανδρέα Παπανδρέου με την Μαργαρίτα Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1989, στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο αείμνηστος Έλληνας πολιτικός παντρεύεται (για τρίτη φορά) τη Δήμητρα Λιάνη με θρησκευτικό γάμο στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας. Εκείνος ήταν 70 ετών και η Δήμητρα Λιάνη 35.

Στον γάμο του λαοφιλούς Ανδρέα Παπανδρέου η εκκλησία είχε κατακλυστεί από κόσμο, τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους, καθώς ήταν ο πιο συζητημένος γάμος της χρονιάς.

Μετά το Μυστήριο πραγματοποιήθηκε δεξίωση και το ζευγάρι ακολούθησε πιστά όλα τα παραδοσιακά έθιμα, όπως το κόψιμο της γαμήλιας τούρτας, με την Δήμητρα Λιάνη να ταΐζει -όπως είθισται- με το κουτάλι τούρτα τον Έλληνα ηγέτη, εικόνες που πέρασαν στην τηλεοπτική- και όχι μόνο- ιστορία.

35 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Λιάνη παντρεύτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, με νυφικό της Νταίζης Αντωνοπούλου

screen-shot

Αυτός ο γάμος ήταν το επισφράγισμα ενός έρωτα που γεννήθηκε μετά την περιπέτεια της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου και την επέμβαση στην καρδιά που είχε κάνει στο Χεφιλντ στο Λονδίνο.

Τότε ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθούσε το περίφημο νεύμα του προς την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη στη σκάλα του αεροσκάφους στην επιστροφή του στην Αθήνα, στις 22 Οκτωβρίου 1988.

Από τότε η Δήμητρα Λιάνη έγινε άτυπα η πρώτη κυρία και σχεδόν μόνιμο πρωτοσέλιδο στον τύπο. Ακόμη και στο κόμμα δεν έτρεφαν τα καλύτερα αισθήματα για τον ρόλο της. Εκείνος όμως δεν άκουγε τα σχόλια και την υπερασπιζόταν πάντα, δηλώνοντας δημόσια: "Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα…"

λιανη

screen-shot

Η ροζ βίλα και τα σχόλια για την προσωπική της ζωή

Για χάρη της φτιάχτηκε το σπίτι στην οδό Αγράμπελης στην Εκάλη, η διάσημη "ροζ βίλα", όπως την ονόμασε ο Τύπος, όπου έζησαν μέχρι να πέσει η αυλαία για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα σχόλια γύρω από την προσωπική ζωή του ζευγαριού επικεντρώθηκαν στα έξοδα για την ανέγερση της βίλας εν μέσω οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων.

Μετά τον θάνατό του Ανδρέα Παπανδρέου στις 23 Ιουνίου 1996, η Δήμητρα Λιάνη σταδιακά έχασε την αυλή που δημιουργήθηκε γύρω της, όσο ήταν η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ίδια υπερασπιζόταν πάντα συναισθήματά της για τον Ανδρέα Παπανδρέου. "Για μένα ο Ανδρέας ήταν ο Θεός μου. Αυτός μου έτυχε. Όπως τον λάτρεψε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, έτσι τον λάτρεψα κι εγώ σαν γυναίκα. Ήταν ο μέντοράς μου και νομίζω ότι κι αυτός είδε κάτι σε μένα που δεν το είχε βρει αλλού. Μια ζεστασιά, μία κατανόηση και στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές".

"Η δική μου περίπτωση bullying ήταν ξεχωριστή. Ήταν καθαρά για πολιτικούς λόγους. Ήθελαν να χτυπήσουν τον Ανδρέα και στη συνέχεια να εξαφανίσουν τον παπανδρεϊσμό" τόνισε η κ. Λιάνη και συνέχισε: "Είχα τη μοναδική περίπτωση να κουβαλήσω στις πλάτες μου τον παπανδρεϊσμό και αυτό έγινε χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς κανένα στήριγμα".

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025