ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Όσα παίρνει ο άνεμος":Οταν ο Κλαρκ Γκέιμπλ απείλησε πως θα μποϋκοτάρει την πρεμιέρα, αν δεν παρευρεθεί η έγχρωμη συνάδελφός του

Σαν σήμερα το 1940 στο Λος Άντζελες η ταινία κερδίζει 8 Όσκαρ. Ρεκόρ που διατηρεί για περισσότερα από 20 χρόνια

Στις 29 Φεβρουαρίου του 1940, στη 12η τότε τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ η κινηματογραφική ταινία – υπερπαραγωγή "Όσα παίρνει ο άνεμος" ήταν το μεγάλο φαβορί με 13 υποψηφιότητες.

Σε μία μεγαλοπρεπή τελετή, που είχε φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο "Ambassador" στο Λος Άντζελες, ο κινηματογραφικός παραγωγός Ντέιβιντ Σέλζνικ, βλέπει το προϊόν της νεοσύστατης εταιρείας του, να αποσπά 8 Όσκαρ, αριθμό ρεκόρ, ένα ρεκόρ που η ταινία καταφέρνει να διατηρήσει για περίπου 20 χρόνια.

Όσκαρ Καλύτερης ταινίας (Ντέιβιντ Σέλζνικ), Σκηνοθεσίας (Βίκτορ Φλέμινγκ), Α' Γυναικείου Ρόλου (Βίβιαν Λι), Β' Γυναικείου Ρόλου (Χάτι Μακ Ντάνιελ), Διασκευασμένου Σεναρίου (Σίντνεϊ Χάουαρντ), Φωτογραφίας (Έρνεστ Χάλερ - Ρέι Ρέναχαν), Μοντάζ (Χαλ Σ. Κερν - Τζέιμς Ε. Νιούκομ), Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης ( Λάιλ Ρ. Γουίλερ), Σκηνογραφίας (Γουίλιαμ Κάμερον Μέντζις), και τιμητικό βραβείο στους Έρβιν Θάλμπεργκ - Ντέιβιντ Ο'Σέλζνικ. Τα χρυσά αγαλματίδια εκείνο το βράδυ, θα γίνονταν 9, αν ο Κλαρκ Γκέιμπλ δεν έχανε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του.

To "Όσα παίρνει ο άνεμος", ένα πραγματικό ορόσημο στις ταινίες εποχής, χτίζει τον δικό του μύθο μέσα στα χρόνια και στην ιστορία του κινηματογράφου: οι ατάκες του φινάλε, η έντονη νότια προφορά και η χαρακτηριστική φωνή της Βίβιαν Λι, που παράβγαινε σε εντυπώσεις τα μεγάλα εκφραστικά μάτια της, τα ιστορικά στοιχεία για τον Αμερικανικό Εμφύλιο, όλα αποτελούν έως τις μέρες μας αντικείμενο αναλύσεων, ακόμη και αποκαλύψεων.

Οι πρωταγωνιστές Κλαρκ Γκέιμπλ και Σκάρλετ Ο’ Χάρα άφησαν εποχή με ερμηνείες που άγγιξαν την τελειότητα και ατάκες σκέτο βιτριόλι: "Ειλικρινά, αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα" και "Αύριο θα είναι μία καινούργια μέρα" με την Βίβιαν Λι να κοιτάει μόνη της στον ορίζοντα.

Επίσης η ταινία αυτή έδωσε στη Χάτι ΜακΝτάνιελ την ευκαιρία να κερδίσει το Β’ Όσκαρ Γυναικείου Ρόλου και να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα που τιμάται με αυτή τη διάκριση.

Και όσα δεν ξέραμε για την ταινία

Η Βίβιαν Λι εργάστηκε συνολικά 125 ημέρες και έλαβε περίπου 25.000 δολάρια. Ο Κλαρκ Γκέιμπλ εργάστηκε για 71 ημέρες και έλαβε για πληρωμή πάνω από...120.000 δολάρια!

- Ούτε ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ούτε ο Λέσλι Χάουαρντ ήθελαν να εμπλακούν στην ταινία. Ο δεύτερος μάλιστα, δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το μυθιστόρημα.

- Ένας από τους λόγους που ο Γκέιμπλ δίστασε αρχικά να συμμετέχει στον "'Ανεμο" ήταν ο προηγούμενος ρόλος του στη δραματική ταινία "Μονάρχης Δίχως Θρόνο" ("Parnell", 1937). Το φιλμ αυτό αποδείχτηκε μεγάλη αποτυχία τόσο εισπρακτικά όσο και καλλιτεχνικά.

- Το γεγονός ότι η Χάτι ΜακΝτάνιελ δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην πρεμιέρα της Ατλάντα λόγω φυλετικών διακρίσεων, εξόργισε τόσο τον Κλαρκ Γκέιμπλ ώστε απείλησε πως θα μποϋκοτάρει ο ίδιος την πρεμιέρα, αν δεν παρευρεθεί η συνάδελφός του. Τελικά η απειλή αυτή έπιασε τόπο και η ΜακΝτάνιελ βρέθηκε ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές της, όπως και της άξιζε.

Read Next

25 Ιουλ 2024

Όταν το περίφημο πάρτι της Βουλιαγμένης του Λουκιανού Κηλαηδόνη έγραψε ιστορία

O Λουκιανός προετοίμαζε το "πάρτι στη Βουλιαγμένη" για τις 25 Ιουλίου 1983, πάνω από ένα χρόνο. Ο τύπος τότε το είχε χαρακτηρίσει με αρκετή δόση υπερβολής "Το Γούντστοκ της Ελλάδας".

25 Ιουλ 2024

Έλενα Ναθαναήλ και Γιώργος Κωνσταντίνου: Εκείνος ήταν 35 ετών και εκείνη 22 - Ο άγνωστος έρωτάς τους

51 χρόνια πριν: Ο μεγάλος έρωτας και η κοινή ζωή του ζευγαριού σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ασκληπιού.

Περισσότερα από

Stories

24 Ιουλ 2024

Πίτερ Σέλερς: Οι 4 γάμοι, ο έρωτας με την Σοφία Λόρεν και το έμφραγμα κατα την διάρκεια του σεξ

Ο επιθεωρητής Κλουζώ του "Ροζ Πάνθηρα", ο κατά λάθος καλεσμένος που... διέλυσε τα πάντα στο "Πάρτι", υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

24 Ιουλ 2024

Πριν 70 χρόνια, η Ρίκα Διαλυνά μαγεύει τα Μις Υφήλιος φορώντας δώρο της Σοφίας Βέμπο

Η σπάνια φωτογραφία της Ρίκας Διαλυνά από τα Μις Υφήλιος

23 Ιουλ 2024

Η αξέχαστη "Μπιμπί" είναι η Υβόν Σανσόν: Η καλλονή ηθοποιός που αναστάτωσε τη Φίνος Φιλμ

Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι ακόμα και οι τουαλέτες στα στούντιο γυρισμάτων ανακαινίστηκαν για χάρη της Σανσόν. H όμορφη σταρ απεβίωσε πριν 21 χρόνια 23 Ιουλίου 2003.

23 Ιουλ 2024

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήρε συνέντευξη από τη Ζωή Λάσκαρη

"Εμείς οι δύο δεν είχαμε ποτέ καμία αντιπαλότητα", είχε δηλώσει η εθνική μας σταρ που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου του 1996

23 Ιουλ 2024

Δημήτρης Λιαντίνης: H εξαφάνιση του ακαδημαϊκού που συγκλόνισε το Πανελλήνιο 26 χρόνια πριν

Η ζωή του πιο πολυσυζητημένου νεοέλληνα στοχαστή, που η εξαφάνιση του συγκλόνισε το Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 1998.

22 Ιουλ 2024

41 χρόνια πριν- Μίνα Αδαμάκη και Γιώργος Κιμούλης: Ο δεσμός των 5 χρόνων και ο γάμος που "ακυρώθηκε"

Μια άγνωστη ιστορία με "πρωταγωνιστές" την αγαπημένη μας Ειρήνη από τις Τρεις Χάριτες και τον Γιώργο Κιμούλη.

22 Ιουλ 2024

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

22 Ιουλ 2024

"Η ψυχή δεν είναι μια παχύσαρκη τραγουδίστρια ναϊτκλάμπ". Ο Τομ Ρόμπινς γράφει για την ψυχή

Απόσπασμα από το βιβλίου του Τομ Ρόμπινς, Villa Incognito. Ο πιο εγκεφαλικός παραμυθάς κλείνει σήμερα τα 92 του χρόνια. Και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

21 Ιουλ 2024
20 Ιουλ 2024

Τα κρυφά μηνύματα του νέου βίντεο-κλιπ της Σάττι : "Αχ Θάλασσα"

Η Μαρίνα Σάττι συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το βίντεο-κλιπ του τελευταίου τραγουδιού του άλμπουμ της, ένα κομμάτι που μας έχει συγκινήσει πολύ.