ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μάγια Αγγέλου: Πώς απέκτησε η διάσημη ποιήτρια ελληνικό επίθετο;

Η γνωριμία και ο γάμος της με τον Έλληνα Τος (Θωμά) Αγγέλου.

Η Μάγια Αγγέλου είναι η πρώτη Μαύρη γυναίκα που θα απεικονιστεί σε νόμισμα των ΗΠΑ

Η διάσημη Αφροαμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας Μάγια Αγγέλου, η οποία έγινε πρόσφατα η πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανίζεται σε αμερικανικό νόμισμα, έχει ελληνικό επώνυμο.

H Αγγέλου γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι το 1928, από τον Μπέιλι Τζόνσον, διατροφολόγο και θυρωρό του Πολεμικού Ναυτικού, και τη Βίβιαν Τζόνσον, νοσοκόμα. Η παιδική της ηλικία ήταν ασταθής και γεμάτη τραύματα. Αφού ο γάμος των γονιών της διαλύθηκε όταν ήταν τριών ετών, η Αγγέλου και ο αδελφός της στάλθηκαν να ζήσουν με τη γιαγιά τους, μητέρα του πατέρα τους και μάλιστα ταξίδεψαν μόνοι τους με το τρένο σε ηλικία τεσσάρων και τριών ετών αντίστοιχα. Η γιαγιά τους ήταν επιτυχημένη επιχειρηματίας διατηρώντας το δικό της μαγαζί παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν πολλοί Αφροαμερικανοί εκείνη την εποχή λόγω της της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της εποχής.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη μετακόμιση στο σπίτι της γιαγιάς τους, η Αγγέλου και ο μικρός αδελφός της επέστρεψαν στη φροντίδα της μητέρας τους. Ενώ ζούσε με τη μητέρα της, η Αγγέλου υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον φίλο της μητέρας της.Το νεαρό κορίτσι εκμυστηρεύτηκε στον αδελφό της την κακοποίηση και εκείνος μίλησε στην οικογένεια για τις φρικτές επιθέσεις. Παρόλο που ο φίλος της μητέρας της διώχθηκε ποινικά και κρίθηκε ένοχος για την κακοποίηση του παιδιού, πήγε στη φυλακή μόνο για μία μέρα.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του, δολοφονήθηκε - πιθανότατα από τους θείους της Αγγέλου. Μετά τη δολοφονία του θύτη της, η Αγγέλου δεν μιλούσε για πέντε ολόκληρα χρόνια, θεωρώντας εν μέρει τον εαυτό της υπεύθυνο για τον θάνατο του άντρα. "Σκέφτηκα ότι ήταν η φωνή μου τον σκότωσε", είπε. "Σκότωσα αυτόν τον άνθρωπο, επειδή είπα το όνομά του. Και τότε σκέφτηκα ότι δεν θα ξαναμιλούσα ποτέ, γιατί η φωνή μου θα σκότωνε οποιονδήποτε". Έχει μάλιστα καταγράψει τα παιδικά της τραύματα στο βιβλίο της "Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί" (εκδ. Πατάκη).

Όμως κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της σιωπής της, της αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος κόσμος, αλλά και ο προσωπικός της δρόμος, καθώς βρήκε καταφύγιο στα βιβλία και στην ποίηση. Ήταν μάλιστα μια δασκάλα που την προκάλεσε να μιλήσει και πάλι: "Δεν αγαπάς την ποίηση, όχι μέχρι να την αρθώσεις", της είχε πει τότε και εκείνη άρχισε και πάλι να μιλάει. Ήταν η ίδια δασκάλα, η Μπέρθα Φλάουερς που της σύστησε τα έγρα του Σαίξπηρ, του Πόε, του Τσαρλς Ντίκενς που αποτέλεσαν σημαντικές επιρροές στο δικό της έργο.

Η Αγγέλου έπιασε δουλειά ως εισπράκτορας τραμ στο Σαν Φρανσίσκο σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών. Ένα χρόνο αργότερα, γέννησε τον γιο της, Γκάι Τζόνσον.

Η γνωριμία με τον Έλληνα Τος (Θωμάς) Αγγέλου

Το 1951 η Αγγέλου παντρεύτηκε τον Έλληνα ηλεκτρολόγο, πρώην ναυτικό και μουσικό Tosh Angelos. Τον γνώρισε σ' ένα δισκάδικο όπου είχε πιάσει δουλειά η ίδια. Όταν επισκέφθηκε το μαγαζί ο Αγγέλου η Μάγια εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις του πάνω στη μαύρη μουσική που αναρωτήθηκε αν ο Τος ήταν μιγάς κι όχι λευκός (αρκεί να ανολογιστούμε πως εκείνη την εποχή οι μεικτοί γάμοι αποτελούσαν ακόμα σκάνδαλο). Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες πριν της ζητήσει ο Αγγέλου να παντρευτούν. Εκείνη χρειαζόταν ένα στήριγμα, καθώς έδινε μεγάλη μάχη κάνοντας κάθε είδου δουλειάς για να μεγαλώσει τον γιο της.

Όμως, κανείς δεν ήθελε αυτόν τον γάμο από τον περίγυρο τους. Και η μητέρα της είχε αντιδράσει για τον Αγγέλου που ήταν "λευκός και φτωχός". Τελικά το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1951, όμως χώρισε τρία χρόνια αργότερα. Η Μάργκαριτ Τζόνσον (όπως ήταν το όνομά της μέχρι τότε) κράτησε το επίθετο του Αγγέλου, με το οποίο έγινε στη συνέχεια διάσημη.

Mετά το διαζύγιο

Η Αγγέλου βρήκε μετά το διαζύγιο δουλειά ως χορεύτρια σε ένα κλαμπ, όπου πληρωνόταν ανάλογα με τα ποτά που την κερνούσαν οι πελάτες. Το ταλέντο της όμως, γρήγορα ξεχώρισε και της πρότειναν να τραγουδήσει σε μία μπουάτ του Σαν Φρανσίσκο, με το όνομα "Purple Onion”. Πριν ανέβει στη σκηνή που θα την έκανε διάσημη, τη συμβούλευσαν να χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο και εκείνη σκέφθηκε το Μάγια Αγγέλου. Στη συνέχεια έγινε τραγουδίστρια και ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ, Miss Calypso το 1966, ενώ το 1969 εξέδοσε το δίσκο The Poetry οf Maya Angelou με απαγγελίες ποιημάτων της.

Η Αγγέλου συνάντησε έπειτα τον μυθιστοριογράφο John Oliver Killens το 1959 και, με την παρότρυνσή του, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να επικεντρωθεί στη συγγραφική καριέρα της. Έγινε μέλος του Harlem Writers Guild, όπου συνάντησε αρκετούς σημαντικούς αφροαμερικανούς συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένων των John Henrik Clarke, Rosa Guy, Paule Marshall και Julian Mayfield, και εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα.

Το 1960, αφού συνάντησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άκουσε μια ομιλία του, η ίδια και ο Killens οργάνωσαν το "θρυλικό" Cabaret for Freedom προκειμένου να ενισχύσουν το Southern Christian Leadership Conference (SCLC), του οποίου ορίστηκε συντονίστρια. Σύμφωνα με τον Lyman Hagen, η συνεισφορά της στα πολιτικά δικαιώματα ήταν πετυχημένη και αρκετά αποτελεσματική. Την ίδια περίοδο η Αγγέλου ξεκίνησε τον ακτιβισμό. Κι έπειτα, όλα πήραν τον δρόμο τους για να μείνει η Μάγια Αγγέλου στην ιστορία.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.