ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To 1971 που όλες φορούσαν πλατφόρμες, εκείνος σχεδίασε το "Cherry Shoe", την πρώτη γόβα-στιλέτο

Ο Manolo Blahnik, o πρίγκηπας που χάρισε σε κάθε κορίτσι από ένα χρυσό γοβάκι, κλείνει τα 81 του χρόνια.

Ο Μανόλο Μπλάνικ το είπε και.. είναι επίσημο: "Η κομψότητα είναι έμφυτη. Δεν μπορείς να την αποκτήσεις”. Και όταν αυτή είναι η γνώμη του εμπνευστή των stilettos shoes, θα πρέπει να τη σεβαστείς.

Ως ένας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές υποδημάτων στον κόσμο, τα παπούτσια του έχουν διατηρήσει την χειροποίητη κομψότητά τους 52 χρόνια από τότε που άνοιξε τις πόρτες της πρώτης του μπουτίκ στο Λονδίνο στην Old Church Street το 1971.

Ο αγαπημένος σχεδιαστής των γυναικών είναι γιος ιδιοκτήτη φυτειών μπανάνας και μεγάλωσε στις Κανάριες Νήσους. Μικρός, σκαρφιζόταν παπούτσια για τα ιγκουάνα και κατασκεύαζε μικροσκοπικά παπουτσάκια για σαύρες με περιτυλίγματα από καραμέλες. Η Ισπανίδα μητέρα του σχεδίαζε μόνη της τα παπούτσια της με τη βοήθεια ενός τσαγκάρη.

Το 1965, μετακομίζει στο Παρίσι "αλλά η γαλλική νοοτροπία δεν ήταν για μένα”, είχε πει. Εκεί είχε την τύχη να γνωρίσει την σχεδιάστρια κοσμημάτων Paloma Picasso και την Γαλλίδα ηθοποιό Anouk Aimée σ΄ ένα κατάστημα ρούχων που εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές του στις καλές τέχνες και τη σκηνογραφία. Με την ενθάρρυνση τους μετακόμισε στο Λονδίνο, και στην συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Όταν ο Manolo συνάντησε τη Diana Vreeland

Όταν το 1970, ο Manolo έδειξε τα σχέδιά του για τα σκηνικά της παραγωγής "Όνειρο Θερινής Νύχτας" στην αρχισυντάκτρια της Vogue, Diana Vreeland, εκείνη τον προέτρεψε να σχεδιάζει παπούτσια. "Νεαρέ, σχεδίαζε πράγματα, σχεδίαζε αξεσουάρ, κάνε παπούτσια", ήταν τα λόγια της ισχυρής γυναίκας της μόδας.

Κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην επίδειξη του Βρετανού σχεδιαστή μόδας και φίλου του Ossie Clark το 1971. Σε μια εποχή όπου επικρατούσαν οι πλατφόρμες εκείνος σχεδίασε το "Cherry Shoe", μία γόβα-στιλέτο με απομιμήσεις κερασιών να κρέμονται από πράσινα λουριά που έδεναν γύρω από τον αστράγαλο.

Η συλλογή του ενθουσίασε μερικά από τα κορυφαία μοντέλα της εποχής, όπως η Twiggy και κέρδισε την προσοχή της ελίτ της μόδας. Ο Τύπος θεώρησε το καινούργιο στυλ του ιδιοφυές.

Για να τελειοποιήσει την τεχνική του, ο Μπλάνικ σπούδασε υποδηματοποιία με Άγγλους επαγγελματίες τεχνίτες. Το 1973 εξαγόρασε τη φίρμα Zapata (για την οποία αρχικά σχεδίαζε παπούτσια και κατόπιν δημιούργησε τη δική του φίρμα, προσελκύοντας αμέσως μέλη της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου.

Όταν ο πλανήτης υποκλίθηκε

Την επόμενη χρονιά ο σχεδιαστής κέρδισε διεθνή αναγνώριση, όταν έγινε ο πρώτος άνδρας που εμφανίστηκε (με την ηθοποιό Anjelica Huston, στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue. Το 1977 η Bianca Jagger φόρεσε ένα ζευγάρι παπούτσια του για να κάνει τη μνημειώδη είσοδό της στη θρυλική ντίσκο της Νέας Υόρκης "Studio 54" πάνω σ’ ένα άσπρο άλογο, κάνοντας ακόμη πιο γνωστές τις δημιουργίες του.

Σήμερα έχει σχεδιάσει περισσότερα από 30.000 διαφορετικά στιλ παπουτσιών και λέει αναπολώντας το πρώτο του ζευγάρι:"Ήταν μια "φρικτή” δημιουργία κατασκευασμένη από φελλό". Και συνεχίζει: "Ο τρόπος της δουλειάς μου δεν έχει αλλάξει", διαβεβαιώνοντας ότι ακόμα σχεδιάζει μόνος του τα παραμυθένια γοβάκια.

"Πολλά από τα σχέδια του είναι εμβληματικά. Καθώς τα κοιτάς, συνειδητοποιείς ότι βασίζονται σε ένα ποίημα που διάβασε, σε έναν πίνακα που είδε στο Prado [μουσείο], σε ένα ταξίδι που έκανε ή σε κοράλλια από τη Σικελία", λέει η Judith Clark επιμελήτρια της συλλογής του.

Όταν ο Manolo "πρωταγωνίστησε" στο Sex and the City

Οι δημιουργίες του διαδόθηκαν αρχικά μέσα από τη βρετανική τηλεοπτική σειρά Absolutely Fabulous (1992-2003) και στη συνέχεια απογειώθηκαν στο Sex and the City (1998-2004), μια που η αγαπημένη μας Carrie Bradshaw, είχε εμμονή με τις γόβες stilettos του.

Το 2003 ο Μανόλο Μπλάνικ έγινε ο πρώτος σχεδιαστής υποδημάτων που παρουσίασε δημιουργίες του στο Μουσείο Σχεδίου του Λονδίνου, σε συνδυασμό με την έκδοση του βιβλίου "Manolo Blahník: Drawings". Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Έρικ Μπόμαν στο βιβλίο "Blahník by Boman: A Photographic Conversation" (2005) και σχεδίασε τα υποδήματα για την ιστορική-βιογραφική ταινία της Σοφίας Κόπολα "Μαρία Αντουανέτα" ("Marie Antoinette", 2006).

Το 2007 τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα Ελισάβετ προς τιμήν της συνεισφοράς του στη βρετανική βιομηχανία μόδας. Το βιβλίο του "Manolo’s New Shoes: Drawings" κυκλοφόρησε το 2010.

Σε μια εποχή μαζικής παραγωγής, ο Μανόλο Μπλάνικ φημίζεται για τη χειροτεχνία τού κάθε πρωτότυπου παπουτσιού του. Είναι τυχαίο που πάντα ήταν ένα βήμα μπροστά.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.