ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Άλφρεντ Άιζενστατ: Ο φωτογράφος της πιο διάσημης εικόνας του πλανήτη

Είναι ο δημιουργός της θρυλικής ασπρόμαυρης φωτογραφίας που σηματοδοτεί και την οριστική λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Άλφρεντ Άιζενστατ (γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1898 στην Πρωσία και πέθανε στις 23 Αυγούστου 1995, στην Μασαχουσέτη), ήταν ένας πρωτοπόρος Αμερικανός φωτορεπόρτερ, του οποίου οι εικόνες δημοσιεύθηκαν κτρίως στο περιοδικό Life, το οποίο και τον καθιέρωσε ως έναν από τους πρώτους και σημαντικότερους φωτορεπόρτερ.

Ο Άλφρεντ Άιζενστατ υπηρέτησε στον γερμανικό στρατό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1916 έως το 1918, τραυματίζοντας και τα δύο του πόδια. Έκτοτε έγινε ενθουσιώδης ερασιτέχνης φωτογράφος, ενώ το 1929 άρχισε να ασκεί το επάγγελμα κανονικά και εντάχθηκε στη ζωντανή σκηνή του φωτορεπορτάζ στη Γερμανία.

Ο Άιζενστατ ήταν ιδιαίτερα επιδέξιος στη χρήση της κάμερας Leica 35 mm. Το έργο του τεράστιο. Κάλυψε την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και το 1935 και δημιούργησε μια αξιοσημείωτη σειρά φωτογραφιών στην Αιθιοπία, λίγο πριν την ιταλική εισβολή.

Την ίδια χρονιά μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Απρίλιο του 1936 έγινε ένας από τους τέσσερις πρώτους φωτογράφους που προσλήφθηκαν από το περιοδικό Life.

Εξελίχθηκε σε κορυφαίο φωτογράφο του Life, έχοντας δημοσιεύσει περίπου 2.500 φωτογραφικά δοκίμια και 90 φωτογραφίες εξωφύλλου.


Ο Άιζενστατ φωτογράφιζε βασιλιάδες, δικτάτορες και αστέρες του κινηματογράφου, αλλά απεικόνιζε επίσης με ευαισθησία τους απλούς ανθρώπους σε καθημερινές καταστάσεις. Ο στόχος του, είπε κάποτε, ήταν "να βρει και να πιάσει τη στιγμή της αφήγησης".

Θρυλική υπήρξε η ασπρόμαυρη φωτογραφία, που τράβηξε στις 14 Αυγούστου 1945, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στη Νέα Υόρκη για την παράδοση της Ιαπωνίας και την ουσιαστική λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα στον γενικό ενθουσιασμό, ένας ναύτης αρπάζει μια νοσοκόμα και της δίνει ένα παθιασμένο φιλί στην Τάιμς Σκουέαρ. Ο Άιζενστατ απαθανατίζει τη στιγμή και η φωτογραφία δημοσιεύεται στο περιοδικό Life. Όπως αποκάλυψε χρόνια αργότερα, εάν ο άνδρας δεν φορούσε μαύρα και η γυναίκα λευκά, δεν θα είχε τραβήξει ποτέ τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"