ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πάτι Χιρστ: Η ζάμπλουτη κληρονόμος που συμμετείχε σε ληστείες τραπεζών. Από θύμα απαγωγής, αντάρτισσα πόλεων

H τραγική ιστοτία της εγγονής του μεγιστάνα Χιρστ που έζησε μια διπλή ζωή στα χέρια των απαγωγέων της.

9 Μαΐου 1978. Η Πάτι Χιρστ κόρη του Αμερικανού μεγιστάνα των media Ράντολφ Χιρστ επιστρέφει στη φυλακή, καθώς η έφεσή της απορρίπτεται. Η πάμπλουτη κληρονόμος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για ληστεία τράπεζας. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η εγκληματική της δράση ήταν το αποτέλεσμα της πλύσης εγκεφάλου που της έκαναν. Δεν κατάφερε, όμως, να πείσει το δικαστήριο.

Για έναν σχεδόν αιώνα, η δυναστεία του σκοτεινού κροίσου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ ήταν συνώνυμο του αμερικανικού Τύπου και μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες των ΗΠΑ. Από την ιστορία του σκανδαλοθήρα και διαπλεκόμενου μεγαλοεκδότη εμπνεύστηκε εξάλλου ο Όρσον Γουέλς τον περιβόητο "Πολίτη Κέιν" (1941) του

Η Πατρίτσια ή Πάτυ για τους φίλους ήταν η εγγονή του μεγιστάνα των εφημερίδων Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ . Για έναν σχεδόν αιώνα, η δυναστεία Χιρστ ήταν συνώνυμο του αμερικανικού Τύπου και μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες των ΗΠΑ. Από την ιστορία του σκανδαλοθήρα και διαπλεκόμενου μεγαλοεκδότη εμπνεύστηκε εξάλλου ο Όρσον Γουέλς τον περιβόητο "Πολίτη Κέιν" (1941) .

Από τα πλούτη στο "αντάρτικο πόλεων"

Η Χιρστ μεγάλωσε μέσα στα πλούτη στην Βόρεια Καλιφόρνια. Το 1974 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, για να σπουδάσει φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης. Αλλά στις 4 Φεβρουαρίου, η ζωή της θα άλλαζε για πάντα. Τρεις ένοπλοι αντάρτες, μέλη της άγνωστης οργάνωσης "Symbionese Liberation Army" (SLA – Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός) εισβάλλουν στο διαμέρισμά της, χτυπούν τον αρραβωνιαστικό της και αρπάζουν με την βία την Πάτυ.

Τρεις ημέρες μετά, ο SLA στέλνει γράμμα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό δηλώνοντας ότι κρατά την Χιρστ ως "αιχμάλωτη πολέμου". Καθώς η οικογένειά της περιμένει με αγωνία, ακολουθεί δεύτερη επιστολή, τέσσερις ημέρες μετά, όπου ο SLA απαιτεί από την οικογένειά της να μοιράσει τρόφιμα αξίας 70 δολαρίων σε κάθε κάτοικο του Όκλαντ και του Σαν Φρανσίσκο. Όταν γίνει αυτό –πράγμα πρακτικά αδύνατο- θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της ομήρου, λένε οι αντάρτες.

Στόχος της οργάνωσης είναι να στρέψει την προσοχή του κοινού στους σκοπούς της αλλά και να χρησιμοποιήσει την Χιρστ ως διαπραγματευτικό χαρτί για την απελευθέρωση μελών της που βρίσκονται στη φυλακή.

"Μαμά, μπαμπά, είναι με μία ομάδα μαχητών που έχουν αυτόματα όπλα. Θέλω να φύγω από εδώ και απλά ελπίζω ότι θα κάνετε ό,τι σας πουν", ακούγεται να λέει η νεαρή σε ηχογραφημένο μήνυμα προς την οικογένειά της.

Ο πατέρας της, μοιράζειτ α τρόφιμα αξίας 2 εκατ. δολαρίων, αλλά ο SLA λέει ότι δεν είναι αρκετά και ζητά άλλα 6 εκατ. δολάρια. Η Hearst Corporation δηλώνει ότι θα δωρίσει το επιπλέον ποσό εφόσον το κορίτσι αφεθεί ελεύθερο.

Όμως, τον Απρίλιο, η έτσι και αλλιώς παράξενη αυτή υπόθεση παίρνει μία απίστευτη τροπή. Η Πάτυ μπαίνει στην οργάνωση SLA, υιοθετεί το όνομα Τάνια και συμμετέχει στις παράνομες δράσεις της. Το κύκλωμα ασφαλείας μιας τράπεζας την καταγράφει να παίρνει μέρος σε ληστεία, κρατώντας όπλο.

Αργότερα, θα πει στις αρχές ότι μπήκε στην οργάνωση αυτοβούλως.

Θα παραμείνει στους κόλπους του SLA για έναν χρόνο, ώσπου θα συλληφθεί στο Σαν Φρανσίσκο τον Σεπτέμβριο του 1975, με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας.

Στην πολύκροτη δίκη της η ίδια να ισχυρίζεται ότι υπέστη πλύση εγκεφάλου. Το δικαστήριο εξετάζει εάν στην περίπτωσή της ισχύει το λεγόμενο Σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου ένα θύμα απαγωγής φτάνει να ταυτίζεται με τους απαγωγείς του.

Τελικά, πάντως, ο δικαστής βρίσκει την Χιρστ ένοχη και την καταδικάζει σε επτά χρόνια φυλάκισης, το 1976.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους απελευθερώνεται με εγγύηση, καθώς οι δικηγόροι της προσπαθούν να ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Όμως η έφεσή της απορρίπτεται και έτσι, τον Μάιο του 1978 επιστρέφει στη φυλακή.

Θα εκτίσει 21 μήνες, πριν ο πρόεδρος Κάρτερ της χαρίσει το υπόλοιπο της ποινής της. Αφότου έφυγε από τη φυλακή, επέστρεψε σε μια λιγότερο επεισοδιακή ζωή και παντρεύτηκε τον σωματοφύλακά της. Τον Ιανουάριο του 2001, ο πρόεδρος Κλίντον της έδωσε χάρη.

Read Next

25 Ιουλ 2024

Όταν το περίφημο πάρτι της Βουλιαγμένης του Λουκιανού Κηλαηδόνη έγραψε ιστορία

O Λουκιανός προετοίμαζε το "πάρτι στη Βουλιαγμένη" για τις 25 Ιουλίου 1983, πάνω από ένα χρόνο. Ο τύπος τότε το είχε χαρακτηρίσει με αρκετή δόση υπερβολής "Το Γούντστοκ της Ελλάδας".

25 Ιουλ 2024

Έλενα Ναθαναήλ και Γιώργος Κωνσταντίνου: Εκείνος ήταν 35 ετών και εκείνη 22 - Ο άγνωστος έρωτάς τους

51 χρόνια πριν: Ο μεγάλος έρωτας και η κοινή ζωή του ζευγαριού σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ασκληπιού.

Περισσότερα από

Stories

24 Ιουλ 2024

Πίτερ Σέλερς: Οι 4 γάμοι, ο έρωτας με την Σοφία Λόρεν και το έμφραγμα κατα την διάρκεια του σεξ

Ο επιθεωρητής Κλουζώ του "Ροζ Πάνθηρα", ο κατά λάθος καλεσμένος που... διέλυσε τα πάντα στο "Πάρτι", υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

24 Ιουλ 2024

Πριν 70 χρόνια, η Ρίκα Διαλυνά μαγεύει τα Μις Υφήλιος φορώντας δώρο της Σοφίας Βέμπο

Η σπάνια φωτογραφία της Ρίκας Διαλυνά από τα Μις Υφήλιος

23 Ιουλ 2024

Η αξέχαστη "Μπιμπί" είναι η Υβόν Σανσόν: Η καλλονή ηθοποιός που αναστάτωσε τη Φίνος Φιλμ

Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι ακόμα και οι τουαλέτες στα στούντιο γυρισμάτων ανακαινίστηκαν για χάρη της Σανσόν. H όμορφη σταρ απεβίωσε πριν 21 χρόνια 23 Ιουλίου 2003.

23 Ιουλ 2024

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήρε συνέντευξη από τη Ζωή Λάσκαρη

"Εμείς οι δύο δεν είχαμε ποτέ καμία αντιπαλότητα", είχε δηλώσει η εθνική μας σταρ που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου του 1996

23 Ιουλ 2024

Δημήτρης Λιαντίνης: H εξαφάνιση του ακαδημαϊκού που συγκλόνισε το Πανελλήνιο 26 χρόνια πριν

Η ζωή του πιο πολυσυζητημένου νεοέλληνα στοχαστή, που η εξαφάνιση του συγκλόνισε το Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 1998.

22 Ιουλ 2024

41 χρόνια πριν- Μίνα Αδαμάκη και Γιώργος Κιμούλης: Ο δεσμός των 5 χρόνων και ο γάμος που "ακυρώθηκε"

Μια άγνωστη ιστορία με "πρωταγωνιστές" την αγαπημένη μας Ειρήνη από τις Τρεις Χάριτες και τον Γιώργο Κιμούλη.

22 Ιουλ 2024

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

22 Ιουλ 2024

"Η ψυχή δεν είναι μια παχύσαρκη τραγουδίστρια ναϊτκλάμπ". Ο Τομ Ρόμπινς γράφει για την ψυχή

Απόσπασμα από το βιβλίου του Τομ Ρόμπινς, Villa Incognito. Ο πιο εγκεφαλικός παραμυθάς κλείνει σήμερα τα 92 του χρόνια. Και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

21 Ιουλ 2024
20 Ιουλ 2024

Τα κρυφά μηνύματα του νέου βίντεο-κλιπ της Σάττι : "Αχ Θάλασσα"

Η Μαρίνα Σάττι συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το βίντεο-κλιπ του τελευταίου τραγουδιού του άλμπουμ της, ένα κομμάτι που μας έχει συγκινήσει πολύ.