ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βασίλης Αυλωνίτης: Η επεισοδιακή ζωή και ο αιφνίδιος θάνατος στον Ιππόδρομο

Έφυγε 10 Μαρτίου σαν σήμερα, "πικραμένος" από τα αγαπημένα του άλογα, αλλά λατρεμένος μεταξύ οικείων και θαυμαστών, που στο τέλος της μέρας τον είχαν κάνει να αισθάνεται ένας από τους πιο… τυχερούς ανθρώπους στον κόσμο.

Υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους κωμικούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ωστόσο το πηγαίο χάρισμα του στην υποκριτική θα έμενε ενδεχομένως για πάντα ανεξερεύνητο, αν δεν είχε από νεαρή ηλικία αναγκαστεί να εργαστεί σε διάφορες περιστασιακές δουλειές ως μεροκαματιάρης για να ενισχύσει οικονομικά την εγκαταλελειμμένη από τον πατέρα του οικογένειά του. Αχθοφόρος και εργάστης σε βιοτεχνία κατασκευής τσαντών ήταν δύο από αυτές.

Μετά την ενηληκίωση και την ολοκλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, αξιοποίησε μια γνωριμία και ανέλαβε χρέη βοηθού σκηνογράφου στο θέατρο "Έντεν" στη γειτονιά του, στο Θησείο, με μορφή εργασίας που σήμερα θα χαρακτηρίζαμε "ευέλικτη".

Με την κωμική φύση φύση και το χιούμορ του, εξελίχθηκε στον αγαπημένο του θιάσου και τα βράδια ακολουθούσε τους ηθοποιούς στο γειτονικό ταβερνάκι, όπου καθιερώθηκε ως ο "πλακατζής" της παρέας.

Τότε ήταν που ο θεατρικός επιχειρηματίας Θόδωρος Σκούρας διέγνωσε το ταλέντο του και τον ώθησε στη σκηνή, υποκινούμενος από το επικοινωνιακό χάρισμα, τους αυτοσχεδιασμούς και τις χαρακτηριστικές γκιμάτσες του.

Πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία 20 ετών (1924) στην οπερέτα "Το κορίτσι της γειτονιάς" και αμέσως κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού. Ακολούθησε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του, σε αναβαθμισμένο ρόλο, στην θεατρική παράσταση "Ερωτικές Γκάφες", στο θίασο της Ελένης Ζαφειρίου.

Οι κινηματογραφικοί ρόλοι ήταν μόνο η εμπορική πλευρά της σαρωτικής επιτυχίας του "γεννημένου κωμικού", που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχτισε το δικό του μύθο στην αθηναϊκή επιθεώρηση. Ο Αυλωνίτης δεν φοίτησε ποτέ σε θεατρική σχολή και εξάπλωσε τη φήμη του ως ένας γίγαντας τη κωμωδίας, με τη μοναδική ικανότητα να αυτοσχεδιάζει επί σκηνής, προκαλώντας το γέλιο ακόμα και με ατάκες που δεν ήταν γραμμένες στο σενάριο.

Η πλατιά αναγνώριση θα έρθει την δεκαετία του '50 μέσα από την κιν/φο με κορυφαία στιγμή το 1955 στην "Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο" . Ο Φίνος αρχικά αρνείται την συμμετοχή του στην ταινία θεωρώντας σχετικά μέτριες τις μέχρι τότε εμφανίσεις του στην μεγάλη οθόνη, μετά όμως από επιμονή του Αλέκου Σακελλάριου θα λάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σπουδαία ερμηνεία του θα διαψεύσει τον Φίνο ο οποίος στην συνέχεια θα πιστέψει στο ταλέντο του για να ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα και το δεύτερο μέρος της ταινίας με το "Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο".

Μολονότι όμως κορυφαίος στο είδος του, ο Αυλωνίτης δεν έκανε ποτέ περιουσία. Και γι' αυτό ευθύνεται ένα πάθος που έως και σήμερα είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Όσο αγαπούσε το θέατρο ο Αυλωνίτης, άλλο τόσο αγαπούσε τον τζόγο και συγκεκριμένα τα… άλογα.

Σε δημοσίευμα του "Βήματος" το 1963, περιγράφεται ως ένας από τους πιο τακτικούς θαμώνες του Ιπποδρόμου Φαλήρου. Ο εθισμός του ήταν τέτοιος, που η αγαπημένη φίλη και συμπρωταγωνίστρια στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες του, Γεωργία Βασιλειάδου, τον έπεισε κάποια στιγμή να της δίνει τα χρήματά του για να τα φυλάσσει, προκειμένου να μην τα ξοδεύει. Ο Αυλωνίτης το έκανε για ένα χρονικό διάστημα, αλλά κάποια στιγμή έμεινε ρέστος και της τα ζήτησε. Το αποτέλεσμα ήταν να μαλώσουν και έκτοτε η Βασιλειάδου να τον αποκαλεί "κεφάλα".

Με τη γνωστή χιουμοριστική του διάθεση – σήμα κατατεθέν της προσωπικότητας του, ο ηθοποιός διακωμωδούσε και το πάθος του για τα άλογα. Όταν του έλεγαν "βρε Βασίλη, τι τι θες την πράσινη τσόχα", εκείνος απαντούσε ότι "ο οφθαλμίατρος μου συνέστησε να βλέπω πράσινο". Πέρα όμως από την όποια πλάκα, το συγκεκριμένο "χόμπι" αποδείχτηκε ιδιαίτερα ακριβό για τον Αυλωνίτη, ο οποίος αναγκάστηκε να παίξει σε αρκετούς ρόλους δυσανάλογους με το ταλέντό του για να "ρεφάρει" την οικονομική ζημιά.

Στην τηλεοπτική εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" η Άννα Φόνσου είχε αποκαλύψει ότι κάποια στιγμή ο Αυλωνίτης την παρακάλεσε να του βρίσκει μικρούς ρόλους στις ταινίες που έπαιζε, γιατί είχε ανάγκη τα λεφτά. "Ήταν κάτι που μου είχε φανεί πολύ αστείο, να με παρακαλάει ένας άνθρωπος που είχα θαυμάσει τόσο πολύ για ένα ρολάκι. Ωστόσο, πράγματι, σε όποιες ταινίες είχα τη δύναμη, έπαιζε και ο Βασίλης".

Παλιοί συνάδελφοι του μεγάλου ηθοποιού θυμούνται ότι στα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε γίνει αρκετά απόμακρος εξαιτίας αυτού του πάθους. Ίσως αυτός να ήταν και ένας από τους λόγους που ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την υγεία του. Έπασχε από από χρόνια βρογχίτιδα και τον Φεβρουάριο του 1970 χρειάστηκε να νοσηλευθεί στο νοσοκοµείο, ύστερα από μία κρίση. Η κατάστασή του όμως επιδεινώθηκε, εξελίχθηκε σε πνευµονικό οίδηµα και βρογχοπνευµονία. "Έφυγε" αιφνίδια, στις 10 Μαρτίου του ’70, σε ηλικία μόλις 66 ετών.

"Πικραμένος" από τα αγαπημένα του άλογα, αλλά λατρεμένος μεταξύ οικείων και θαυμαστών, που στο τέλος της μέρας τον είχαν κάνει να αισθάνεται ένας από τους πιο… τυχερούς ανθρώπους στον κόσμο.

Read Next

11 Δεκ 2025

Αλέκος Αλεξανδράκης: Σε ένα σπάνιο τρυφερό στιγμιότυπο με τον μονάκριβο γιο του

Ο ζεν πρεμιέ που σημάδεψε μια εποχή μέσα από τους έρωτες, την τέχνη και την πατρική του τρυφερότητα.

10 Δεκ 2025

Η Τάμτα επιστρέφει στο Smut Athens για την τελευταία της φετινή εμφάνιση στο underground techno club

Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για αυτή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα από

Stories

10 Δεκ 2025

Τζένη Καρέζη & Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας που γεννήθηκε μέσα από μία παρτίδα τάβλι

Βρήκαν τον πραγματικό έρωτα, μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

09 Δεκ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο από το στολισμένο καμαρίνι της στο θέατρο Μουσούρη πριν από 67 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε άκρως γιορτινή διάθεση στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο καμαρίνι της, πριν από 67 χρόνια.

08 Δεκ 2025

Οι Υποψηφιότητες των 83ων Golden Globes: Η πιο τολμηρή, διεθνής και απρόβλεπτη χρονιά του θεσμού!

Ο L.A. Correspondent, George Satsidis, γράφει για τις υποψηφιότητες των Golden Globes

08 Δεκ 2025

Έλενα Ναθαναήλ: Με ανδρόγυνο look στις Κάννες πριν από 58 χρόνια

Η Έλενα Ναθαναήλ έκανε μια κομψή επιλογή που αναδείκνυε την καλίγραμμη σιλουέτα της.

07 Δεκ 2025

#theaftertaste | Η πιο ιδιαίτερη έκθεση αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, μία γαστρονομική εμπειρία στην καρδιά της πόλης και ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

04 Δεκ 2025

Η Patti Smith έρχεται στην Αθήνα για μία μόνο βραδιά

Η πολυδιάστατη καλλιτέχνις δίνει το δικό της ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό. συμπληρώνοντας μία λίστα εντυπωσιακών ονομάτων και αφίξεων στη χώρα μας.

04 Δεκ 2025

Emily in Paris | Το νέο teaser της σειράς μας κάνει να ανυπομονούμε για την πρεμιέρα

Η Emily επιστρέφει στην μικρή οθόνη κι εμείς ήδη μετράμε αντίστροφα

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.