ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Εσύ ξέρεις τι συνέβη στις 8 Μαρτίου;

Όλες γνωρίζουμε ότι στις 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ξέρουμε όμως τι συνέβη;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ακριβώς γιορτή! Είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, σε έναν κόσμο αντρών. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας "εορτάζεται” στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο και είναι, ίσως, η πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο. Μια γιορτή η οποία, ουσιαστικά, αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Και έγραψαν την Ιστορία αλλιώς.

Η ιστορική διαδρομή

Η πρώτη γυναικεία απεργία έγινε στην Αγγλική πόλη Ουόρτσεστερ το 1804 από τις εργάτριες που κατασκεύαζαν γάντια. Το 1831 τις ακολούθησαν οι Γαλλίδες καπελούδες.

Στις ΗΠΑ, η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία απεργία έγινε το 1820 στο New England, στις βιοτεχνίες ενδυμάτων, με αιτήματα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς και μικρότερα ωράρια. Η δε απεργία των υφαντριών στο Ντόβερ, το 1828, είχε επιτυχία 100% (και μια εφημερίδα κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει την πολιτοφυλακή, για να προλάβει την επιβολή… γυναικοκρατίας!). Το 1834 και το 1836 ακολούθησαν δύο ακόμη μεγάλες απεργίες από τις βαμβακεργάτριες της βιομηχανίας Lowell στη Μασαχουσέτη. Ειδικά το 1836, η απεργία κατατρόμαξε τις αρχές (που νόμιζαν ότι επρόκειτο για λαϊκή επανάσταση!).

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Εσύ ξέρεις τι συνέβη στις 8 Μαρτίου;

instagram

Το 1844, οι εργάτριες της συγκεκριμένης βαμβακοβιομηχανίας ίδρυσαν το πρώτο γυναικείο εργατικό σωματείο. Η έντονη δραστηριότητά του είχε σαν αποτέλεσμα τις πρώτες μεταρρυθμίσεις στις συνθήκες εργασίας στην κλωστοϋφαντουργία. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο δημιουργήθηκαν σωματεία στους κλάδους των καπνεργατριών, των ραφτρών, των τυπογράφων, των μοδιστρών και των εργαζόμενων σε πλυντήρια.

Το 1900 οι εργαζόμενες στις βιομηχανίες ενδυμάτων συγκρότησαν μερικά από τα πιο σημαντικά σωματεία στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι συνθήκες εργασίας στα κέντρα του εμπορίου ενδυμάτων στις μεγάλες πόλεις, όπως η Ν. Υόρκη, ήταν εκείνη την εποχή σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Υπήρχαν συχνά πυρκαγιές, το φως ήταν ανεπαρκές, ο ήχος των μηχανημάτων εκκωφαντικός και το περιβάλλον μολυσμένο. Οι γυναίκες δέχονταν πρόστιμα για οτιδήποτε βάζει ο νους. Επειδή μιλούσαν, επειδή γελούσαν ή τραγουδούσαν, για τους λεκέδες από τα λάδια των μηχανών πάνω στα υφάσματα, για τις ραφές που ήταν πολύ στενές ή πολύ χαλαρές. Οι υπερωρίες ήταν συχνές, αλλά η πληρωμή γι’ αυτές όχι.

Στις 8 Μαρτίου 1857, οι εργαζόμενες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Ν. Υόρκης διοργάνωσαν πορείες με πικετοφορία, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών και ισότιμα δικαιώματα για τις γυναίκες. Το συγκεντρωμένο πλήθος δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία.

Το Φλεβάρη του 1910 έγινε μια μεγάλη και μακροχρόνια απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 20.000 εργάτριες. Για 13 βδομάδες, μέσα στο καταχείμωνο, γυναίκες μεταξύ 16 και 25 ετών διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε πικετοφορίες σε καθημερινή βάση. Σε αυτές δέχονταν την επίθεση των αστυνομικών οι οποίοι τις ξυλοκοπούσαν και τις φόρτωναν σε κλούβες. Τα δικαστήρια ήταν προκατειλημμένα υπέρ των ιδιοκτητών. Ένας δικαστής δοκίμασε να αναμείξει τη θρησκεία, που έχει αποδειχθεί ένα από τα πάγια και πιο αποτελεσματικά όπλα κάθε εκμεταλλευτικού συστήματος: "Απεργείτε εναντίον του θεού και της φύσης, της οποίας ο πρώτος νόμος λέει ότι ο άνθρωπος κερδίζει το ψωμί του με τον ιδρώτα και τον κόπο του. Απεργείτε εναντίον του θεού!" Ωστόσο, η απεργία δεν διαλύθηκε παρά μόνο όταν έγιναν συμβιβασμοί στις περισσότερες επιχειρήσεις. Ο ενθουσιασμός και το πείσμα των γυναικών υπήρξαν πρωτοφανή.

Τα πρώτα θύματα

Ένα χρόνο αργότερα, στις 25 Μαρτίου του 1911, ξέσπασε η περίφημη φωτιά του Τριγώνου. Παγιδεύοντας γυναίκες στους ψηλότερους ορόφους μιας μεγάλης βιομηχανίας (οι έξοδοι κινδύνου είχαν σφραγιστεί από την εξωτερική πλευρά για να εμποδίζουν τους εργάτες να το σκάνε), η πυρκαγιά κόστισε τη ζωή 146 ανθρώπων. Ανάμεσά τους πολλές ήταν οι γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 13 και 25 ετών, οι οποίες πρόσφατα είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Το Μάρτιο του 1912 έγινε μια μεγαλειώδης πορεία στη Ν. Υόρκη. 23.000 γυναίκες, εργάτριες στις κλωστοϋφαντουργίες της Ν. Υόρκης διαδήλωσαν και πάλι, απαιτώντας 10ωρη βάρδια, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσο μισθό με τους άντρες, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και το δικαίωμα ψήφου. Το σύνθημά τους ήταν "Ψωμί και Τριαντάφυλλα".

Αλλά το 1910, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Δεύτερης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών γυναικών (Κοπεγχάγη), η επαναστάτρια και αγωνίστρια του παγκόσμιου εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν είχε ήδη προτείνει να καθιερωθεί η 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, ώστε να τιμηθούν οι δυο προηγούμενες ιστορικές διαδηλώσεις των ΗΠΑ. Να αφιερωθεί στις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου και στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου που, ακόμη, δεν είχε καταχτηθεί.

Ακολούθησαν πολλές διαδηλώσεις γυναικών στις 8 του Μάρτη (στη Γερμανία και τη Γαλλία το 1914, στην προεπαναστατική Ρωσία το 1917), διεκδικητικές και τιμητικές ταυτόχρονα.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ποτέ αυτήν την ημέρα. Γιατί όπως έλεγε καιο ο James Brown: This is a man’s world, but it would be nothing, without a woman or a girl.

Read Next

27 Νοε 2025

Βlack Friday 2025 | Tα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά δώρα που θα αγοράσουμε από το Zara Home

Αναζητάς δώρα για τη μητέρα σου, τον άντρα σου, ή ψάχνεις δώρο για τον εαυτό σας; Δείτε μια λίστα με χριστουγεννιάτικα δώρα για να επωφεληθείς από τις εκπτώσεις της Black Friday του Zara Home.

26 Νοε 2025

Οι Florence + The Machine έρχονται στην Ελλάδα

Η Florence Welch και η μπάντα της δίνουν το δικό τους συναυλιακό ραντεβού με το εγχώριο κοινό.

Περισσότερα από

Stories

26 Νοε 2025

Ντίνος Ηλιόπουλος: Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τον γάμο του με την Χίλντεγκαρντ Βίτσερ πριν από 62 χρόνια

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος γαμπρός στον γάμο του στον γιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη.

25 Νοε 2025

Το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο του Claridge's φέρει την υπογραφή του Daniel Lee και του οίκου Burberry

Για ακόμα μία χρονιά, το εμβληματικό ξενοδοχείο του Λονδίνου μετατρέπεται στο απόλυτο festive spot.

25 Νοε 2025

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών | To viral τραγούδι που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο TikTok για να καταγγείλουν τον βιασμό τους

Στο νέο της τραγούδι "Ruelle Sombre", η Lisa Pariente αφηγείται τον βιασμό της από τον φίλο της. Οι δυνατοί στίχοι της έχουν βρει απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλές άλλες γυναίκες να ταυτίζονται με την ιστορία της.

25 Νοε 2025
25 Νοε 2025

"Του Κουτρούλη ο γάμος": Πώς μια εμμονική πολιορκία μετατράπηκε στο πιο διάσημο ελληνικό αστείο

Η αστεία φράση που χρησιμοποιούμε όλοι ξεκίνησε από μια ιστορία που μόνο αστεία δεν ήταν.

24 Νοε 2025

Art Club | Οι νέες εκθέσεις που πρέπει να επισκεφτείτε στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου

Οι καινούριες εικαστικές προτάσεις που συμπληρώνουν δυναμικά τις ήδη υπάρχουσες.

23 Νοε 2025

#theaftertaste | Η ταινία που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο, μία εστιατορική άφιξη με δημιουργική ελληνική γεύση και δύο ενδιαφέροντα νέα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

21 Νοε 2025

Dag Johan Haugerud | Ο σκηνοθέτης της ταινίας που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου μιλά στη Madame Figaro

Ο άνθρωπος πίσω από τα "Όνειρα" της 17χρονης Johanne, μία ιστορία που διακρίθηκε με ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία παγκοσμίως, αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται στη Madame Figaro.

21 Νοε 2025

Η Monica Bellucci έρχεται στην Αθήνα

Η Ιταλίδα σταρ έρχεται στη χώρα μας για μία ξεχωριστή αφορμή.

21 Νοε 2025

Jane Fonda: Με καρέ καστανό μαλλί πριν από 62 χρόνια στην Ακρόπολη για τις ανάγκες ταινίας της

Η Jane Fonda στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας "In the Cool of the Day".