ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μπιλ Μάρεϊ: Γιατί δεν τον αγαπάει πια το Χόλιγουντ;

"Ό,τι κι αν κάνεις, να δίνεις πάντα το 100%. Εκτός κι αν δίνεις αίμα". Σήμερα κλείνει τα 73.

Η βαριεστημένη ευφυΐα, η ζεν κωμωδία και η καλορυθμισμένη έκρηξη είναι χαρακτηριστικά δύσκολο να τα βρεις κι ο Μπιλ Μάρεϊ στον κωμικό του ανθρωπότυπο τα έχει όλα.

Τα πρώτα βήματα στην υποκριτική

Ο Γουίλιαμ Τζέιμς Μάρεϊ γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1950 στα περίχωρα του Σικάγου. Παιδί πολυμελούς μικροαστικής οικογένειας, εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο, μπλέχτηκε με τα ναρκωτικά και τελικά βρήκε διέξοδο στην υποκριτική με τη βοήθεια του μεγάλου του αδελφού. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη σατιρική ραδιοφωνική εκπομπή "National Lampoon Radio Hour" (1975) μαζί με δύo από τους πιο σημαντικούς κωμικούς της γενιάς του, τον Τζον Μπελούσι και τον Νταν Aκρόντ. Από το 1977 έως το 1980 εμφανιζόταν στην κωμική εκπομπή του NBC "Saturday Night Live", από την οποία κέρδισε αναγνωρισιμότητα.

Η καλή περίπτωση Μάρεϊ

Ο Μάρεϊ έχει γίνει γνωστός για τις διασκεδαστικές αλληλεπιδράσεις του με τους φαν του. Κάποτε έδωσε σε έναν οπαδό των Chicago Cubs ένα εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2016 έξω από το Wrigley Field, διάβασε αυθόρμητα ποίηση σε μεταφορείς που ανέβαζαν μια βιβλιοθήκη, ή δούλεψε για πλάκα στο μπαρ στο 21 Greenpoint.

Επειδή δεν ήθελε να ξέρει κανένας τα προσωπικά του θέματα, αποφάσισε να προσλάβει ως βοηθό του έναν κωφό! Ο ίδιος δεν ήξερε νοηματική, αλλά μπήκε στη διαδικασία να τη μάθει προκειμένου να μπορεί να συνεννοείται με τον βοηθό του. Ύστερα από μέρες προσπαθειών, κατάλαβε ότι ήταν αδύνατο να τα βγάλει πέρα και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να μάθει τη νοηματική γλώσσα. Έτσι του έγραψε το εξής: "Είσαι αντικοινωνικός. Ας μην μιλάμε".

Δέχτηκε να συμμετάσχει στο καστ της ταινίας "Garfield", γιατί πίστεψε ότι ήταν έργο των αδερφών Κοέν. Ο συγγραφέας, που λεγόταν Κοέν στο επίθετο, ξεκαθάρισε στον ηθοποιό ότι δεν είχε καμία σχέση με τους σκηνοθέτες, μετά το τέλος των γυρισμάτων. Ωστόσο, ο Μάρεϊ συμμετείχε και στο "Garfield 2".

Στην ταινία που τον έφτασε στα Όσκαρ "Lost in Translation", υπάρχει μια σκηνή στο τέλος που ψιθυρίζει κάτι στο αφτί της Σκάρλετ Γιόχανσον.Ποτέ δεν αποκάλυψε σε κανέναν τι είπε.

Παντρεύτηκε και χώρισε δυο φορές. Από τους γάμους του απέκτησε έξι γιους. Τα τελευταία χρόνια ο Μπιλ Μάρεϊ είναι ιδιοκτήτης της ερασιτεχνικής ομάδας μπέιζμπολ "Charleston River Dogs".

Ο μοναδικός τίτλος που αποδέχεται σε σχέση με την ομάδα είναι, "Διευθυντής Διασκέδασης". Τα διοικητικά θέματα δεν είναι το φόρτε του, επομένως εστιάζει σε αυτό που κάνει καλύτερα. Εμψυχώνει την ομάδα και φροντίζει σε κάθε αγώνα να προσελκύει περισσότερο κόσμο μέσα από τις απροσδόκητες πλάκες του.

Όσο μεγαλώνει, ο τρόπος που του αρέσει να διασκεδάζει είναι κάπως ασυνήθιστος: Τον έχουμε δει να εισβάλλει απρόσκλητος σε φοιτητικά πάρτι και στο τέλος να πλένει τα πιάτα. Να συμμετέχει σε βραδιές καραόκε με ανθρώπους που δεν γνωρίζει, όπως επίσης να ποζάρει σε φωτογραφίες αρραβώνων, απλά επειδή περνούσε τυχαία από το σημείο και εντόπισε τους μελλόνυμφους. Η ατάκα που έλεγε με το κλείσιμο της βραδιάς στους άγνωστους φίλους του ήταν "Κανείς δεν πρόκειται να σε πιστέψει".

Δεν αρνείται να δώσει αυτόγραφα, αλλά ποτέ δεν υπογράφει με το όνομα του. Για παράδειγμα, όταν τον πλησίασαν πριν από κάποια χρόνια δυο νεαρά παιδιά και του ζήτησαν να τους υπογράψει σε μια χαρτοπετσέτα εκείνος με μεγάλη χαρά δέχτηκε. Στο αγόρι που ήταν πολύ αδύνατο έγραψε: "Μήπως να χάσεις λίγο βάρος κολλητέ; Με αγάπη Τζιμ Μπελούσι", ενώ στο κορίτσι έγραψε: "Είσαι πολύ όμορφη πριγκίπισσα. Τηλεφώνησε μου. Δικός σου πάντα, Ρομπ Λόου".

Κατά καιρούς μπλέκεται με το πλήθος και δίνει αυθόρμητα κοσνσέρτα στη Νέα Υόρκη με μουσικούς του δρόμου.

Το 1984 του τη δίνει και πάει να σπουδάσει Φιλοσοφία στη Σορβόννη. Όμως, εκεί ανακαλύπτει τον Μπάστερ Κίτον, δάσκαλό του στο μινιμαλιστικό παίξιμο. "Ήταν η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου", θα πει.


Και η κακή περίπτωση Μάρεϊ

Πρόσφατα ο Μπιλ Μάρεϊ έδειξε και την "σκοτεινή" του πλευρά. Από τον προηγούμενο μάλιστα Νοέμβριο άρχισαν να τον καταγγέλλουν διάφοροι πρώην συνεργάτες του , ενώ το Χόλιγουντ "πάγωσε" τα επόμενα πρότζεκτ του ηθοποιού, αλλά και αυτά στα οποία συμμετέχει ήδη.

Το ιατρικό δράμα της Disney Searchlight, "Being Mortal", έφτασε σε πρόωρο τέλος μετά την κατηγορία εις βάρος του πρωταγωνιστή του για σεξουαλική παρενόχληση. Παρά τις υποθέσεις που ήδη εκκρεμούσαν εις βάρος του, ο Μάρεϊ δεν κρατήθηκε και εξέθεσε και αυτό το πρότζεκτ, αφού κατηγορήθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος κοπέλας με αποτέλεσμα να διακοπούν τα γυρίσματα.


Η σεξουαλική επίθεση και τα 100.000 δολάρια

Η καταγγέλλουσα ισχυρίστηκε ότι ακινητοποιήθηκε από τον ηθοποιό και δεν ήταν σε θέση να κινηθεί. Ο Μάρεϊ, σύμφωνα με την Daily Mail, ήταν υπερβολικά φιλικός και εν συνεχεία προέβη σε σεξουαλικές χειρονομίες με μια γυναίκα υπάλληλο της παραγωγής, το όνομα της οποίας κρατήθηκε ανώνυμο.


Ο ηθοποιός πάλι ισχυρίστηκει ότι πίστευε ότι η γυναίκα τον φλέρταρε και σε κάποια φάση, αυτός και εκείνη ήταν κοντά σε ένα κρεβάτι. Τότε ήταν που φέρεται να άρχισε να φιλάει το σώμα της και να την ακινητοποιεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κουνηθεί λόγω του βάρους του πάνω της. Η παραπάνω φερόμενη ενέργεια έγινε ενώπιον μαρτύρων, ενώ προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι προσπαθούσε να τη φιλήσει με το ζόρι παρά το γεγονός ότι και οι δύο φορούσαν μάσκες προστασίας. Το περιστατικό φέρεται πως συνέβη τον προηγούμενο Απρίλιο στα γυρίσματα του "Being Mortal". Η Disney δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για να ξαναγυρίσουν στο πλατό.

Η αγανακτισμένη Τζίνα Ντέιβις

Η Τζίνα Ντέιβις εξομολογήθηκε στο νέο της βιβλίο "Dying of Politeness" για τα απομνημονεύματά της, την άσχημη εμπειρία που είχε, όταν γνώρισε τον Μπιλ Μάρεϊ στα γυρίσματα της ταινίας "Quick Change" το 1990. Η ηθοποιός περιέγραψε μεταξύ άλλων την άβολη στιγμή, κατά την οποία ο σταρ τη συνάντησε στη σουίτα ενός ξενοδοχείου, κρατώντας στο χέρι μια συσκευή για μασάζ. Μάλιστα όπως σημείωσε επέμενε να τη χρησιμοποιήσει πάνω της, παρά το γεγονός ότι εκείνη αρνούνταν: "Ήταν άσχημα. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε στην πρώτη μας συνάντηση. Έπρεπε να είχα φύγει ή να είχα υπερασπιστεί τον εαυτό μου, που σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχα πάρει τον ρόλο. Θα μπορούσα να είχα αποφύγει αυτή τη συμπεριφορά εάν ήξερα πως να αντιδράσω ή τι να κάνω κατά τη διάρκεια της οντισιόν. Αλλά ξέρετε ήμουν τόσο μη συγκρουσιακή που απλά δεν το έκανα" σημειώνει για την τραυματική εμπειρία της.

Όταν "στρίμωξε" τη Λούσι Λιου στους "Άγγελους του Τσάρλι"

Ο Σον Ο’ Μπάνιον ήταν βοηθός παραγωγής στην ταινία του 2000 "Άγγελοι του Τσάρλι" και ήταν κατά κάποιον τρόπο μάρτυρας σε ένα περιστατικό με μία από τις τρεις πρωταγωνίστριες, Λούσι Λιου.


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, ο Μάρεϊ "στρίμωξε" τη συμπρωταγωνίστριά του σε διάλειμμα από τα γυρίσματα. Ο κωμικός που υποδυόταν τον Μπόζλι, σταμάτησε μια σκηνή στα μέσα των γυρισμάτων για να προσβάλει την υποκριτική της, με αποτέλεσμα η Λιου να ενσαρκώσει τον χαρακτήρα της και να "μοιράσει" κυριολεκτικά μπουνιές. Μετά από αυτό, ο Μάρεϊ υποτίθεται ότι αρνήθηκε να εμφανιστεί στη συνέχεια αν εμπλεκόταν ο Λιου. Αντικαταστάθηκε από τον Μπέρνι Μακ. Ο Μάρεϊ επίσης χτύπησε τον σκηνοθέτη της ταινίας, Μακ Γκι, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων."Τον αποκάλεσε γαμ.. καρ.. και έφυγε από το σετ. Μείναμε όλοι εκεί με το στόμα ανοιχτό. Μέσα σε μια ώρα, όμως, ξανάρχισαν τα γυρίσματα. Ο Μπιλ δεν επέστρεψε για τη συνέχεια" είπε ο Ο’ Μπάνιον.

Όταν πέταξε τον 9χρονο Σεθ Γκριν σε κάδο σκουπιδιών


Η περίπτωση της Λιου δεν ήταν η μόνη. Το 1991 φέρεται να πέταξε ένα τασάκι στον Ρίτσαρντ Ντρέιφους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "What About Bob" του. Δύο χρόνια μετά, στα γυρίσματα του "Groundhog Day", έσπρωξε τον σκηνοθέτη Χάρολντ Ράμις σε έναν τοίχο εν μέσω μιας έντονης συζήτησης.


"Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων για το "Ghost Busters”, σήκωσε τη Σιγκούρνι Γουίβερ στους ώμους του χωρίς προφανή λόγο", είπε στην The Post ο Γκέιβιν Έντουαρντς, συγγραφέας του "The Tao of Bill Murray". "Ήταν ενδεικτική συμπεριφορά της σκοτεινής πλευράς του Μάρεϊ".

Από την άλλη, ο Σεθ Γκριν θυμήθηκε πρόσφατα στη διαδικτυακή εκπομπή "Good Mythical Morning" τη δική του εμπειρία από τον "αλλόκοτο" Μάρεϊ.

"Δεν είναι δύσκολο να είσαι καλλιτέχνης, είναι δύσκολο να είσαι οτιδήποτε. Είναι δύσκολο να... είσαι"

Read Next

25 Ιουλ 2024

Όταν το περίφημο πάρτι της Βουλιαγμένης του Λουκιανού Κηλαηδόνη έγραψε ιστορία

O Λουκιανός προετοίμαζε το "πάρτι στη Βουλιαγμένη" για τις 25 Ιουλίου 1983, πάνω από ένα χρόνο. Ο τύπος τότε το είχε χαρακτηρίσει με αρκετή δόση υπερβολής "Το Γούντστοκ της Ελλάδας".

25 Ιουλ 2024

Έλενα Ναθαναήλ και Γιώργος Κωνσταντίνου: Εκείνος ήταν 35 ετών και εκείνη 22 - Ο άγνωστος έρωτάς τους

51 χρόνια πριν: Ο μεγάλος έρωτας και η κοινή ζωή του ζευγαριού σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ασκληπιού.

Περισσότερα από

Stories

24 Ιουλ 2024

Πίτερ Σέλερς: Οι 4 γάμοι, ο έρωτας με την Σοφία Λόρεν και το έμφραγμα κατα την διάρκεια του σεξ

Ο επιθεωρητής Κλουζώ του "Ροζ Πάνθηρα", ο κατά λάθος καλεσμένος που... διέλυσε τα πάντα στο "Πάρτι", υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

24 Ιουλ 2024

Πριν 70 χρόνια, η Ρίκα Διαλυνά μαγεύει τα Μις Υφήλιος φορώντας δώρο της Σοφίας Βέμπο

Η σπάνια φωτογραφία της Ρίκας Διαλυνά από τα Μις Υφήλιος

23 Ιουλ 2024

Η αξέχαστη "Μπιμπί" είναι η Υβόν Σανσόν: Η καλλονή ηθοποιός που αναστάτωσε τη Φίνος Φιλμ

Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι ακόμα και οι τουαλέτες στα στούντιο γυρισμάτων ανακαινίστηκαν για χάρη της Σανσόν. H όμορφη σταρ απεβίωσε πριν 21 χρόνια 23 Ιουλίου 2003.

23 Ιουλ 2024

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήρε συνέντευξη από τη Ζωή Λάσκαρη

"Εμείς οι δύο δεν είχαμε ποτέ καμία αντιπαλότητα", είχε δηλώσει η εθνική μας σταρ που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου του 1996

23 Ιουλ 2024

Δημήτρης Λιαντίνης: H εξαφάνιση του ακαδημαϊκού που συγκλόνισε το Πανελλήνιο 26 χρόνια πριν

Η ζωή του πιο πολυσυζητημένου νεοέλληνα στοχαστή, που η εξαφάνιση του συγκλόνισε το Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 1998.

22 Ιουλ 2024

41 χρόνια πριν- Μίνα Αδαμάκη και Γιώργος Κιμούλης: Ο δεσμός των 5 χρόνων και ο γάμος που "ακυρώθηκε"

Μια άγνωστη ιστορία με "πρωταγωνιστές" την αγαπημένη μας Ειρήνη από τις Τρεις Χάριτες και τον Γιώργο Κιμούλη.

22 Ιουλ 2024

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

22 Ιουλ 2024

"Η ψυχή δεν είναι μια παχύσαρκη τραγουδίστρια ναϊτκλάμπ". Ο Τομ Ρόμπινς γράφει για την ψυχή

Απόσπασμα από το βιβλίου του Τομ Ρόμπινς, Villa Incognito. Ο πιο εγκεφαλικός παραμυθάς κλείνει σήμερα τα 92 του χρόνια. Και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

21 Ιουλ 2024
20 Ιουλ 2024

Τα κρυφά μηνύματα του νέου βίντεο-κλιπ της Σάττι : "Αχ Θάλασσα"

Η Μαρίνα Σάττι συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το βίντεο-κλιπ του τελευταίου τραγουδιού του άλμπουμ της, ένα κομμάτι που μας έχει συγκινήσει πολύ.