ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ντέιβιντ Σάλιντζερ: Ο μυστηριώδης "Φύλακας στη Σίκαλη"

Ο αινιγματικός συγγραφέας που πέρασε παραπάνω από μισόν αιώνα ζωής σε απομόνωση.

Υπήρξε μια από τις πιο αινιγματικές φυσιογνωμίες της λογοτεχνίας. Ο Τζ. Ντ. Σάλιτζερ, ο αμερικανός συγγραφέας που διακρίθηκε σε νεαρή ηλικία, γεννήθηκε την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου το 1919 και πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 2010, πέρασε παραπάνω από μισόν αιώνα ζωής σε απομόνωση. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1965 και έδωσε την τελευταία του συνέντευξη το 1960.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι ήταν εκείνο που στο αποκορύφωμα της καριέρας τον έκανε να αποφασίσει να εξαφανιστεί.

Άφησε πίσω του το θρυλικό μυθιστόρημα "Ο φύλακας στη σίκαλη" το 1951 που μεταφράστηκε στα ελληνικά από την ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη το 1978 και επανεκδόθηκε πρόσφατα – σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου- από τις εκδόσεις Πατάκη, έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time, δημοσίευσε διηγήματα και νουβέλες, μίλησε για τελευταία φορά στο περιοδικό The New Yorker το 1965 και από τότε σιωπή.

Ο Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ μεγάλωσε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε γράφοντας σύντομες ιστορίες κατά την περίοδο όπου παρακολουθούσε μαθήματα στο γυμνάσιο. Αρκετά απ’ αυτά δημοσιεύθηκαν στο φιλολογικό περιοδικό "Story" στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και προτού ο συγγραφέας να υπηρετήσει στον στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Το 1948, το διήγημά του με τίτλο "A Perfect Day for Bananafish" (Μια τέλεια μέρα για μπανανόψαρα) δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The New Yorker, το οποίο δημοσίευσε και πολλά μετέπειτα έργα του.

Ντέιβιντ Σάλιντζερ: Ο μυστηριώδης "Φύλακας στη Σίκαλη"

Time Inc., illustration by Robert Vickrey. Public domain, via Wikimedia Commons

Το 1951, υπήρξε χρονιά ορόσημο για τη ζωή και το έργο του. Το διήγημά του με τίτλο "The Catcher in the Rye" / "Ο φύλακας στη σίκαλη" έγινε αμέσως με την κυκλοφορία του τεράστια επιτυχία. Ένα διήγημα που περιγράφει την αποξένωση από την χαμένη αθωότητα μετά την ενηλικίωση. Η μεγάλη επιτυχία έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, κάτι που ο Σάλιντζερ αποστρεφόταν, και ως αποτέλεσμα αποξενώθηκε και δημοσίευε νέα έργα όλο και σπανιότερα.

Τα επόμενα διηγήματα του ήταν το "Nine Stories"/ "Εννέα ιστορίες" το 1953, το "Franny and Zooey" / "Φράνι και Ζούι" το 1961 και το "Raise High the Roof Beam Carpenters and Seymour: An Introduction" / "Ψηλή σηκώστε στέγη, ξυλουργοί. Σίμορ, συστατικά στοιχεία" το 1963. Το τελευταίο του δημοσιευμένο γραπτό ήταν μια νουβέλα με τίτλο "Hapworth 16, 1924" η οποία δημοσιεύθηκε από το περιοδικό "The New Yorker" στις 19 Ιουνίου του 1965.

Για το υπόλοιπο της ζωής του ο Σάλιντζερ αγωνίζονταν να αποφύγει την δημοσιότητα, και ενεπλάκη σε δικαστικές διαμάχες, το 198- με τον βιογράφο του Ίαν Χάμιλτον, και στα τέλη του 1990 με μια πρώην ερωμένη του και την κόρη του Μάργκαρετ Σάλιντζερ οι οποίες έγραψαν τα απομνημονεύματα τους γι’ αυτόν. Το 1996, ένας μικρός εκδοτικός οίκος ανακοίνωσε πως είχε αποκτήσει την άδεια για να εκδώσει το "Hapwoth 16, 1924" ως βιβλίο, ωστόσο μετά την αρχική δημοσιότητα που έλαβε η είδηση η έκδοση αναβλήθηκε για αόριστο χρονικό διάστημα.

Πέθανε από φυσικά αίτια στις 27 Ιανουαρίου 2010, στο σπίτι του στο Νιού Χάμσαϊρ. Τον Νοέμβριο του 2013, τρία ακυκλοφόρητα διηγήματα του κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για μικρό χρονικό διάστημα, με μια από τις ιστορίες, "The Ocean Full of Bowling Balls", να πιθανολογείται πως ασχολείται με τα γεγονότα πριν αυτά που περιγράφονται στο "Ο φύλακας στη σίκαλη".

Το σίγουρο είναι ότι ναι μεν ο Σάλιντζερ σταμάτησε να εκδίδει το 1965, δεν σταμάτησε όμως ποτέ να γράφει, καθημερινά και συστηματικά, στο καταφύγιό του στο Κόρνις του Νιου Χάμσαϊρ, στο οποίο κατέφυγε τη δεκαετία του ‘50, τρομαγμένος από την δημοσιότητα, όταν το Τime τον έκανε εξώφυλλο, το 1961, ήδη έκανε λόγο για "τον μεγάλο ερημίτη".

Ο Σάλιντζερ θεωρούσε μεγάλο πρόβλημα την έκδοση ενός βιβλίου, εμπόδιο στην αυτοσυγκέντρωσή του και ενόχληση. Απεναντίας, λάτρευε το γράψιμο από μικρό παιδί και συνέχισε να το υπηρετεί πιστά ως το τέλος της ζωής του. Απομονωμένος στο καταφύγιό του, δεν επέτρεπε σε καμία από τις συζύγους και τις ερωμένες που διαδέχονταν κατά καιρούς η μία την άλλη, αλλά και στα δύο του παιδιά, να τον ενοχλούν παρά μόνον "αν το σπίτι έπιανε φωτιά".

Υπήρχε, λένε, ένας ακόμα λόγος για την απομόνωση του Σάλιντζερ: ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40 είχε έρθει σε επαφή με τον βουδισμό και διάφορες ινδουιστικές σέκτες. Κατά καιρούς μετατοπιζόταν ("ερωτοτρόπησε" και με τη σαϊεντολογία του Ρον Χάμπαρντ), οι θρησκείες της Ινδίας και της Άπω Ανατολής, όμως, ήταν το σταθερό σημείο του. Ωστόσο, όλα συνέκλιναν σε μιαν αρχή: στην αποφυγή κάθε ανθρώπινης επαφής, στην άρνηση των εγκοσμίων.

Ο εξωτερικός κόσμος ήταν εκ φύσεως ξένος, εχθρικός, "κάλπικος", όπως θα έλεγε και ο Χόλντεν στον "Φύλακα", ο οποίος φαντάζεται τον εαυτό του να στέκεται στην άκρη ενός γκρεμού, εκεί όπου καταλήγει ένα χωράφι με σίκαλη, και να προστατεύει τα παιδιά που παίζουν από το να πέσουν στο κενό. Άλλωστε, πιθανόν έτσι να έβλεπε και ο Σάλιντζερ τον εαυτό του, σε όλη του τη ζωή.

Κυκλοφόρησαν στα ελληνικά τα βιβλία του: "Ο φύλακας στη σίκαλη" (Επίκουρος, 1978), "Φράνυ και Ζούι" (Επίκουρος, 1983), "Ψηλή σηκώστε στέγη, ξυλουργοί. Σίμορ, συστατικά στοιχεία" (Καστανιώτη, 2010), "Εννέα ιστορίες" (Καστανιώτη 2010), "Φράνι και Ζούι" (Καστανιώτη, 2012), "Στη σίκαλη, στα στάχια, ο πιάστης" (Γράμματα, 2014).

Read Next

02 Νοε 2026

Οδυσσέας Ελύτης: Ο ποιητής, η μούσα και ένας μεγάλος έρωτας με διαφορά ηλικίας

"Παραθέριζε τότε στο σπίτι του Τάκη Χορν, στο Πόρτο Ράφτη, μαζί με την φίλη του Ιουλίτα Ηλιοπούλου" θα πει ο Νίκος Δήμου, που τράβηξε τις σπάνιες φωτογραφίες.

02 Νοε 2026

"Αυτή είναι η επιδίωξή μου. Να εξοργίσω τον θεατή": Ο σκληρός ρομαντισμός του Παζολίνι

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο ιδεολόγος, αντιφασίστας, λάτρης του ποδοσφαίρου βίωσε τη ζωή με πάθος και εξέγερση. Σαν σήμερα δολοφονήθηκε στην παραλία της Όστια από ένα νεαρό εκπορνευόμενο ομοφυλόφιλο.

Περισσότερα από

Stories

02 Νοε 2026

Ερωτικές προβλέψεις Νοεμβρίου 2026: Τι φέρνει ο μήνας στα 12 ζώδια

Ο Νοέμβριος φέρνει ξανά κίνηση στα ερωτικά, καθώς οι καθυστερήσεις και οι δεύτερες σκέψεις αρχίζουν να υποχωρούν και οι προθέσεις γίνονται πιο ξεκάθαρες.

01 Νοε 2026
30 Οκτ 2026

October Theory: Ο Οκτώβριος τελειώνει. Σου έφερε τελικά όσα υποσχόταν η τάση;

Ο Οκτώβριος έγινε η ανεπίσημη δεύτερη Πρωτοχρονιά του TikTok. Αλλά πόσα από όσα υπόσχεται η October Theory έγιναν τελικά πραγματικότητα;

30 Οκτ 2026

Bonhams: 186 έργα-σταθμοί της ελληνικής τέχνης σε μια μεγάλη δημοπρασία στο Παρίσι με πρωταγωνιστές τον Παρθένη, τον Πανταζή και τον Θεόφιλο

Από τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό και τη βυζαντινή παράδοση μέχρι τη λαϊκή ζωγραφική και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, η φθινοπωρινή Greek Sale του οίκου Bonhams συγκεντρώνει 186 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

30 Οκτ 2026

Mary Grigoriadis: Η Ελληνίδα καλλιτέχνις της Νέας Υόρκης που συστήνεται ξανά μέσα από την κόρη της

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Vanessa Grigoriadis μιλά στη Madame Figaro για τη μητέρα της, τη ζωγράφο Mary Grigoriadis, τη διαδρομή της από την πρωτοποριακή καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης του ’70 μέχρι τη σημερινή αναγνώριση, αλλά και την ελληνική κληρονομιά που διαμόρφωσε την εικαστική της γλώσσα.

30 Οκτ 2026

Αλίκη Διπλαράκου: Η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχτηκε το 1930 "Μις Ευρώπη" και έλαβε τιμές εθνικής ηρωίδας

Η καλλονή του μεσοπολέμου που εκπροσώπησε την Ελλάδα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς.

30 Οκτ 2026

"Καθόλου ρομαντικός, όπως βόλεψε να τον χαρακτηρίσουν": Η Λιλή Ζωγράφου για τον Κώστα Καρυωτάκη

Στις 30 του Οκτώβρη 1896 γεννιέται ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης και στις 21 Ιουλίου του 1928 αυτοκτονεί.

30 Οκτ 2026

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Άρη: Τα 4 ζώδια που χρειάζονται προσοχή σήμερα

Παρεξηγήσεις, νεύρα και έντονες αντιπαραθέσεις φέρνει η όψη της 30ής Οκτωβρίου

29 Οκτ 2026

Τζόζεφ Πούλιτζερ: Ο μετανάστης που άλλαξε για πάντα τη δημοσιογραφία και άφησε πίσω του τα πιο διάσημα δημοσιογραφικά βραβεία

Από την Ουγγαρία στην κορυφή του αμερικανικού Τύπου, ο Τζόζεφ Πούλιτζερ κατάφερε να χτίσει μια τεράστια εκδοτική αυτοκρατορία, να πρωταγωνιστήσει στον σκληρό ανταγωνισμό των εφημερίδων και να συνδέσει το όνομά του τόσο με τον "κίτρινο Τύπο" όσο και με μερικές από τις σημαντικότερες δημοσιογραφικές και λογοτεχνικές διακρίσεις στον κόσμο.