ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κάθλιν Τέρνερ: Η ανίατη ασθένεια που την παραμόρφωσε, η μάχη με το αλκοόλ και ο έρωτάς της για τον Μάικλ Ντάγκλας

"Δεν θα ξαναπιώ ποτέ τόσο πολύ"

Έχουν περάσει 42 χρόνια από το ερωτικό θρίλερ του Λόρενς Κάσνταν "Body Heat" ("Έξαψη"), που την καθιέρωσε ως μια από τις πιο περιζήτητες σταρ του Χόλιγουντ. Το γεγονός δε, ότι έγινε sex symbol μέσα σε μια νύχτα, ήταν η πρώτη που θέλησε να το αποδομήσει, επιλέγοντας να παίξει τόσο στην κωμωδία "The Man With Two Brains" με τον Στιβ Μάρτιν, όσο και να δώσει τη χαρακτηριστική φωνή της στην καρτούν ηρωίδα Τζέσικα στην ταινία "Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ".

Η "Πέγκυ Σου" του ’80 με τα ξανθά μαλλιά και τα κοκαλάκια, γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1954 στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι, έχοντας σήμερα ήδη σβήσει τα 69 κεράκια στη γενέθλια τούρτα της. Ο πατέρας της υπήρξε διπλωμάτης και η ίδια μεγάλωσε στον Καναδά, τη Βενεζουέλα, την Αγγλία, αλλά και στην Κούβα όταν ανέλαβε ο Φιντέλ Κάστρο την ηγεσία, με τους γονείς της και τα τρία αδέλφια της.

Στα σχολικά της κι όλας χρόνια έδειξε το ενδιαφέρον της για το δρόμο της ηθοποιίας, ο πατέρας της, όμως, δεν την ενθάρρυνε και μάλιστα στις σχολικές παραστάσεις που πρωταγωνιστούσε, ο ίδιος αντί να την παρακολουθήσει, περίμενε στο αυτοκίνητο. Η μικρή Καθλίν τέλειωσε το σχολείο το 1972 στο Λονδίνο και την ίδια χρονιά έχασε και τον πατέρα της. Επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της και ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, απ’ όπου πήρε και το πτυχίο της, ενώ πίσω στο Λονδίνο είχε παρακολουθήσει μαθήματα στο Central School of Speech and Drama.

Σήμερα, σε ηλικία 69 ετών, η Κάθλιν Τέρνερ επιστρέφει στη μικρή οθόνη με τη μίνι σειρά του ΗΒΟ "The White House Plumbers", στην οποία πρωταγωνιστούν ο Γούντι Χάρελσον και ο Τζάστιν Θερού, όπου υποδύεται την Ντίτα Μπερντ, μια λομπίστα η οποία εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της αμερικανικής ιστορίας, το Watergate.

"Είναι η μόνη που μετά το σκάνδαλο έζησε ευτυχισμένη με την κόρη της σε μία φάρμα στη Βιρτζίνια. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους, που λίγο πολύ κατέληξαν στη φυλακή", είπε η ηθοποιός στον Guardian και πρόσθεσε ότι ενώ το "Watergate" κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή πριν από 50 χρόνια είναι "πολύ σχετικό" με αυτό που συμβαίνει σήμερα.

"Πάντα με ιντριγκάρει και με ξεπερνά αυτή η πολιτική βλακεία, η οποία συνεχίζεται εδώ και χρόνια: ότι μπορείς να πεις κάτι, το οποίο είναι το απόλυτο ψέμα και να περιμένεις από τους ανθρώπους να το πιστέψουν".

Η έντονη χημεία με τπον Μάικλ Ντάγκλας

Αναφερόμενη στον Μάικλ Ντάγκλας, με τον οποίον έπαιξαν σε τρεις ταινίες -τις περιπέτειες "Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι" και "Το Διαμάντι του Νείλου" και τη μαύρη κωμωδία "Ο Πόλεμος των Ρόουζ"- η ηθοποιός παραδέχτηκε ότι η χημεία τους ήταν έντονη και εκτός οθόνης και ότι ενώ βρίσκονταν στο Μεξικό για γυρίσματα, λίγο έλειψε το ρομάντσο να συμβεί και στην αληθινή ζωή.

Εκείνη την εποχή, η ίδια ήταν ελεύθερη και ο Ντάγκλας ήταν χωρισμένος από την πρώτη γυναίκα του, Ντιάντρα. "Πιστεύω ότι μπορεί να είχαμε ερωτευθεί ο ένας τον άλλον", λέει η Τέρνερ, "αλλά τότε η Ντιάντρα ήρθε στα γυρίσματα και κατέστησε σαφές πως ο Μάικλ δεν είναι διαθέσιμος. Οπότε τελείωσε αυτό, επειδή δεν μπορώ να εμπλακώ με τη σχέση μίας άλλης γυναίκας".

Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, γνώρισε τον κατασκευαστή ακινήτων Τζέι Βάις, με τον οποίον παντρεύτηκαν το 1984 και απέκτησαν μία κόρη, τη Ρέιτσελ, σήμερα τραγουδίστρια και τραγουδοποιό. Το ζευγάρι χώρισε το 2007.

Στεροειδή, παυσίπονα, αλκοόλ

Αλλά μετά από μια σειρά επιτυχιών τη δεκαετία του ’80, η Τέρνερ διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα, το αυτοάνοσο νόσημα που "επιτίθεται" στις αρθρώσεις. Γύριζε τη μαύρη κωμωδία "Serial Mom" το 1993 όταν συνειδητοποίησε ότι τα πόδια της ήταν τόσο πρησμένα ώστε δεν μπορούσε να φορέσει τα παπούτσια της. Σύντομα η ασθένεια την εξουθένωσε. "Δεν μπορούσα να περπατήσω. Δεν μπορούσα να κρατήσω ένα ποτήρι. Ο πόνος είναι πολύ έντονος, δεν υπάρχει τρόπος να καθίσεις, να ξαπλώσεις ή να σταθείς που να προσφέρει ανακούφιση. Οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν πρόκειται για ένα νόσημα απειλητικό για τη ζωή. Μπορεί να μην σε σκοτώνει, αλλά σκοτώνει τη ζωή σου"..

Έτσι άρχισε να ζητά λιγότερο απαιτητικούς ρόλους. Η ασθένειά της εκτροχίασε την καριέρα της; "Ναι, αλλά δεν θα το δεχόμουν. Είμαι μια πολύ πεισματάρα γυναίκα. Επέστρεψα σε πλήρη δύναμη, τόσο γεμάτος όσο θα ήμουν ποτέ ξανά. Μου είπαν ότι θα είμαι σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής μου. Τώρα, αυτό ήταν σχεδόν πριν από 30 χρόνια. Και κοιτάζω τι έχω κάνει σε 30 χρόνια και σκέφτομαι: "Λοιπόν, πήγαινε στο διάολο!"".

Τα στεροειδή και τα παυσίπονα που πήρε για να θεραπεύσει την ασθένεια την έκαναν να πάρει βάρος και τότε άρχισαν να κτκλοφορούν οι φήμες ότι είχε πρόβλημα με το ποτό. Η Τέρνερr ναρνήθηκε να αποκαλύψει δημόσια την αθένεια της.

Ωστόσο, το αλκοόλ τελικά έγινε πραγματικό πρόβλημα, καθώς η Τέρνερ έπινε για να απαλύνει τον πόνο της ασθένειάς της, αν και πρόσεχε να μην πιει ποτέ ενώ εργαζόταν. Ωστόσο, λέει: "Ήταν απίστευτα ανόητο. Είχα αυτό το πράγμα στο μυαλό μου όπου σκέφτηκα: "Δεν παίρνω χάπια για τον πόνο – είναι εθιστικά και επικίνδυνα." Αλλά ήταν εντάξει να έχω αυτή τη δεύτερη ή την τρίτη βότκα". Μέχρι που είχε μια ξαφνική έκρηξη διαύγειας.

Μπήκε σε κλινική απεξάρτησης το 2002, όπου θυμάται ότι συνάντησε συναδέλφους της, πρώην γιατρούς και νοσοκόμους, οι οποίοι της είπαν ότι είχαν σκοτώσει κάποιον εξαιτίας της "απροσεξίας" τους. "Δεν μπορούσα να το δω καθόλου αυτό στον εαυτό μου. Σκέφτηκα: "Εντάξει, δεν είμαι εγώ. Δεν είμαι αλκοολική αλλά κάνω κατάχρηση στο ποτό. Έτσι σταμάτησα να πίνω για μερικά χρόνια. Δεν φαντάζομαι ότι θα ξαναπιώ ποτέ έτσι".

Όταν δεν κάνει γυρίσματα, η Turner διδάσκει υποκριτική σε διάφορα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Διαβάζει "ατελείωτα" και της αρέσει να κάνει βραδιές πόκερ με τις φίλες της, όπου τρώνε σούσι και πίνουν μπέρμπον. "Δεν μου λείπουν τα ενδιαφέροντα", λέει. "Θα ήθελα να είμαι πιο δραστήριος σωματικά. Αλλά αυτή τη στιγμή έχω μια άσχημη έξαρση".

Read Next

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.