ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζόαν Κόλινς: Πέντε γάμοι, 3 παιδιά, 3 εγγόνια, ένας βιασμός, ένας τρομαχτικός πόλεμος και μια καριέρα 70 ετών

Σήμερα κλείνει τα 90 και τα έχει -πραγματικά-δει όλα.

Η Τζόαν Κόλινς έκανε το 1955 το ντεμπούτο της στο Χόλιγουντ, με συμπρωταγωνιστή τον κορυφαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη του ελληνικού θεάτρου Αλέξη Μινωτή. Έκτοτε έχει υποδυθεί τα πάντα, με μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ρούλους κακιάς, όπως αυτόν της Αλέξις στην σαπουνόπερα του Άαρον Σπέλινγκ που απογείωσε και την καριέρα της.

Γεννημένη το 1933 στο Λονδίνο, η Τζόαν Κόλινς ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά μιας δασκάλας χορού και ενός καλλιτεχνικού πράκτορα ταλέντων, ανάμεσα στους πελάτες του οποίου υπήρξαν η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, οι Beatles και ο Τομ Τζόουνς.

Έζησε από πολύ κοντά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών το 1940 και το 1941- πράγμα που την έκανε μην αντέχει τη γκρίνια: "Πρέπει να πω, ότι κάθε φορά που διαβάζω για έναν ηθοποιό σήμερα, όλοι έχουν κακοποιηθεί ή έχουν τρομερή παιδική ηλικία", λέει στη συνέντευξή της στους New York Times. "Εγώ είχα υπέροχα παιδικά χρόνια, εκτός από τον πόλεμο".

Στα 17 της υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με ένα βρετανικό στούντιο. Ο Τύπος της εποχής, άρχισε να την χατρακτηρίζει ως το "κακό κορίτσι της Βρετανίας". Στην αρχή, την ενοχλούσε όλο αυτό, αλλά "μετά σήκωσα τους ώμους μου και απλά συνέχισα", λέει. Στα 21 της, έκλεισε συμβόλαιο με τη Fox και μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Είχε ήδη χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, Μάξγουελ Ριντ, έναν ηθοποιό που την είχε βιάσει στο πρώτο τους ραντεβού. Οπως έγραψε στο πρώτο της βιβλίο, με τίτλο "Past Imperfect: An Autobiography" οι περισσότεροι από τους άνδρες που συνάντησε στη βιομηχανία του θεάματος ήταν αρπακτικά. Θυμάται να την κυνηγούν γύρω από ένα σπίτι στο Παλμ Σπρινγκς, μετά ένα περιστατικό που έγινε μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Σταματάει: "Είναι άσχημες αναμνήσεις που δεν θέλω να ξαναζήσω", λέει. "Συνέβη. Συνέβαινε στα κορίτσια όλη την ώρα". Πώς επέζησε; "Την περισσότερη ώρα, απλά γελούσα μέσα στα μούτρα τους", λέει. Εκείνα τα πρώτα χρόνια, απέκτησε τη φήμη της "ακόλαστης".

"Είχα πολλούς εραστές, αλλά ποτέ ταυτόχρονα", είοχε πεί σε πρόσφατη συνέντευξή της στους New York Times.

Ο πρώτος τραυματικός γάμος

Στα 30 της η Κόλινς παντρεύτηκε τον ηθοποιό και τραγουδοποιό Αντονι Νιούλεϊ και απέκτησε δύο παιδιά, την Τάρα και τον Αλεξάντερ. Εκείνη την περίοδο σταμάτησε να δουλεύει, και όπως λέει, δυσκολεύτηκε αργότερα να επιστρέψει στη βιομηχανία του θεάματος. Οταν τελείωσε η σχέση της με τον Νιούλεϊ, παντρεύτηκε τον μουσικό παραγωγό και μάνατζερ των Beatles Ρον Κας και απέκτησε άλλη μια κόρη μαζί του, την Κατιάνα Κας.

Ακολούθησε ένας τέταρτος γάμος, με τον σουηδό τραγουδιστή Πίτερ Χολμ, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια ζει με τον -32 χρόνια νεότερο- πέμπτο σύζυγό της, τον θεατρικό παραγωγό Πέρσι Γκίμπσον. Η ίδια είπε για τη συνάντησή τους: "Ήταν ζαλισμένος, ήταν φανταστικός και ο Πέρσι κι εγώ ερωτευτήκαμε τρελά. Επιτέλους βρήκα την αληθινή αδελφή ψυχή μου. Και θα είναι ο άντρας μου για πάντα".

"Η γυναίκα σατανάς"

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Κόλινς επέστρεψε στα κινηματογραφικά πλατό με δύο μελοδράματα, "Επαγγελματίας εραστής" ("The Stud", 1978) και "Η γυναίκα σατανάς" ("The Bitch", 1979) βασισμένα σε μυθιστορήματα της αδελφής της Τζάκι Κόλινς, διάσημης μπεστελερίστριας, η οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της περιγράφοντας γλαφυρά τον βίο, τους έρωτες και τις κρυφές αμαρτίες πλουσίων και διασήμων. Στη συνέχεια ήρθε ο πιο διάσημος ρόλος της: Αυτός της Αλέξις στην σαπουνόπερα του Ααρον Σπέλινγκ "Δυναστεία", για τον οποίο εξακολουθεί να είναι υπερήφανη. Έχουν περάσει πάνω από τρεις δεκαετίες από τότε που τέλειωσε η "Δυναστεία" και έκτοτε η Κόλινς δεν κατάφερε να βρει κάποιον σπουδαίο ρόλο. Η ίδια αρχίχει να αρθρογραφεί περιγράφοντας την λαμπερή ζωή της σε μια εβδομαδιαία στήλη του βρετανικού περιοδικού The Spectator, με τον Μπόρις Τζόνσον αρχισυντάκτη της. Η ίδια περιγράφει τον Μπόρις ως "Εύθυμος και πολύ αστείος". Η ίδια ομολογεί όιτι ως αρχισυντάκτης της ο Μπόρις Τζόνσον "δεν έκοψε ποτέ ούτε μια λέξη από τα ημερολόγιά μου".

Η ηθοποιός την προηγούμενη χρονιά είδε τη ζωή της να γίνεται και ντοκιμαντέρ του BBC 2 με τίτλο "This is Joan Collins”.

Στο ντοκιμαντέρ η ηθοποιός εξομολογήθηκε ότι ο πρώην σύζυγός της και σταρ του κινηματογράφου Μάξγουελ Ριντ, της έκανε κάτι φρικτό.

To 1952, αφού πρωταγωνίστησε στο "I Believe in You" στον ρόλο της έφηβης Norma Hurt, η Τζόαν γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο, ο οποίος ήταν 14 χρόνια μεγαλύτερος από αυτήν. Λίγο καιρό αργότερα από τη γνωριμία τους είχε ναρκωθεί με rohypnol στο σπίτι του ηθοποιού και ξύπνησε στο πάτωμα του σαλονιού του, ενώ τη βίαζε: "Το επόμενο πράγμα που ήξερα ήταν ότι ήμουν ξαπλωμένη στον καναπέ και με βίαζε. Εκείνες τις μέρες, η μητέρα μου θα έλεγε ότι με "εκμεταλλεύτηκαν". Τώρα ξέρουμε ότι το λένε βιασμό".

Η ηθοποιός παντρεύτηκε τον Maxwell μέσα από μια αίσθηση "ενοχής" όπως δήλωσε, για να διαπιστώσει ότι τα πράγματα επρόκειτο να γίνουν πολύ χειρότερα. Στην συνέντευξη ανέφερε επίσης πως ο άντρας της, δεν δίστασε να τη συστήσει σε πλούσιους ηλικιωμένους και σύντομα ανακάλυψε το γιατί: "Ο Μαξ μου έλεγε πως θα με πληρώσει κάποιος 10.000£ για μια νύχτα και ότι θα παρακολουθεί κι αυτός. Κοίταξα τον όμορφο, απεχθή σύζυγό μου και άρχισα να κλαίω. Ποτέ σε ένα εκατομμύριο χρόνια, του είπα και πήγα στη μαμά μου".

Μετά υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον ακόλαστο σύζυγο και απολάμβανε τον τρόπο ζωής του Χόλιγουντ, κάνοντας πάρτι με την Μέριλιν Μονρόε. Δυστυχώς όμως, οι δυσάρεστες εμπειρίες δεν είχαν τελειώσει. Στο ντοκιμαντέρ, υποστήριξε ότι η Μονρόε της είχε πει να προσέχει τους "λύκους" στο Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού ταινιών Ντάρλ Ζανάκ, ο οποίος την κόλλησε στον τοίχο κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης: "Ο Ζανάκ με πέταξε στον τοίχο και μου είπε "Χρειάζεσαι έναν αληθινό άντρα, αγάπη μου, έναν αληθινό άντρα”". Ευτυχώς για εκείνη τότε, ένας μακιγιέρ εμφανίστηκε στον διάδρομο, οπότε κατάφερε να ξεφύγει.

Επίσης η ηθοποιός δεν είχε τίποτα καλό να πει στο ντοκιμαντέρ και για τον Ουαλό ηθοποιό Ρίτσαρντ Μπάρτον. "Είχαμε χημεία στην οθόνη, αλλά μου είπε ότι "θα έβγαζε ένα φίδι από το παντελόνι αν φορούσα φούστα. Σε καμία περίπτωση δεν μπήκα στον πειρασμό, παρόλο που είδα πολλές άλλες γυναίκες να πέφτουν στα πόδια του. Ήταν γνωστό ότι ήταν λύκος και εκπλήσσομαι που η Ελίζαμπεθ τον παντρεύτηκε".

Είπε για τη συνάντησή τους: "Ήταν ζαλισμένος, ήταν φανταστικός και ο Πέρσι κι εγώ ερωτευτήκαμε τρελά. Επιτέλους βρήκα την αληθινή αδελφή ψυχή μου. Και θα είναι ο άντρας μου για πάντα".

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ "This is Joan Collins”

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.