ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν οι γυναίκες στο Ιράν σπούδαζαν, φορούσαν μίνι και έπαιζαν τένις

Editorials μόδας με αποκαλυπτικά μαγιό, κοντές φούστες και τζιν παντελόνια. Έτσι ήταν το Ιράν πριν το 1979, όπου το θεοκρατικό καθεστώς, άλλαξε τη χώρα και επέβαλε αυστηρά μέτρα σε βάρος των γυναικών.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την λεγόμενη αστυνομία ηθικής του Ιράν έχει αφήσει πίσω τουλάχιστον ακόμα 76 νεκρούς και μια μεγάλη οργή.

Γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους σε μια προσπάθεια αντίστασης ενάντια στον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και σε αυτούς που τον επιβάλλουν. Ο λαός του Ιράν είναι πλέον στους δρόμους για να διαδηλώσει υπέρ των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.

Το διάταγμα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979

Ο αγώνας των ιρανικών αρχών ενάντια στην "κακή χιτζάμπ" -όταν δηλαδή φοριέται "λανθασμένα" η μαντίλα ή άλλα υποχρεωτικά ρούχα- ξεκίνησε αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, κύριος στόχος της οποίας ήταν να κάνει τις γυναίκες να ντύνονται σεμνά.

Παρόλο που πολλές γυναίκες το έκαναν ήδη εκείνη την εποχή, οι μίνι φούστες και τα ακάλυπτα μαλλιά δεν ήταν ασυνήθιστα στους δρόμους της Τεχεράνης πριν από την ανατροπή του φιλοδυτικού σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί. Η σύζυγός του Φαράχ, η οποία φορούσε συχνά ρούχα δυτικής αντίληψης, θεωρήθηκε ως παράδειγμα σύγχρονης γυναίκας.


Μέσα σε λίγους μήνες από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι νόμοι που προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών που είχαν θεσπιστεί υπό τον Σάχη άρχισαν να καταργούνται.

"Δεν συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη, ήταν μια διαδικασία βήμα προς βήμα. Ακριβώς μετά την επανάσταση υπήρχαν άνδρες και γυναίκες στους δρόμους που πρόσφεραν δωρεάν σε γυναίκες μαντήλες τυλιγμένες σε χαρτί δώρου", είπε η 78χρονη σήμερα Μεχραγκίζ Καρ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστρια που βοήθησε να οργανωθεί η πρώτη διαμαρτυρία κατά του χιτζάμπ.


Στις 7 Μαρτίου 1979 ο ηγέτης της επανάστασης, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, διέταξε ότι η χιτζάμπ θα είναι υποχρεωτικά για όλες τις γυναίκες στους χώρους εργασίας τους και ότι θεωρούσε τις ακάλυπτες γυναίκες "γυμνές".


"Αυτή η ομιλία έγινε δεκτή από πολλούς επαναστάτες ως εντολή να επιβληθεί η χιτζάμπ στα κεφάλια των γυναικών. Πολλοί νόμιζαν ότι αυτό θα συνέβαινε εν μια νυκτί, έτσι οι γυναίκες άρχισαν να αντιστέκονται", πρόσθεσε η Καρ.

Αντέδρασαν αμέσως. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης την επόμενη μέρα -την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- για να διαμαρτυρηθούν.

Μέχρι το 1981 οι γυναίκες και τα κορίτσια ήταν υποχρεωμένες από τον νόμο να φορούν "ισλαμικά" ρούχα. Στην πράξη αυτό σήμαινε να φορούν ένα τσαντόρ -έναν ολόσωμο μανδύα, που συχνά συνοδεύεται από μια μικρότερη μαντήλα από κάτω- ή μια μαντήλα και ένα μαντό (πανωφόρι) που καλύπτει τα χέρια τους.

Το 1983 το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι οι γυναίκες που δεν κάλυπταν τα μαλλιά τους δημόσια θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με 74 μαστιγώματα. Πιο πρόσφατα, πρόσθεσε την ποινή φυλάκισης έως και 60 ημερών.

Οι Αρχές πάλεψαν να επιβάλουν τους νόμους από τότε, και γυναίκες όλων των ηλικιών εμφανίζονταν συχνά να ξεπερνούν τα όρια δημοσίως φορώντας στενά παλτά μέχρι τους μηρούς και μαντήλες με έντονα χρώματα που σπρώχνονται προς τα πίσω για να αφήσουν ακάλυπτα τα μαλλιά.

Κι όμως πριν το 1979

Οι γυναίκες σπούδαζαν

Ενώ πολλές γυναίκες φοιτούσαν ήδη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την εποχή της επανάστασης, τα επόμενα χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο.

Όταν οι γυναίκες στο Ιράν σπούδαζαν, φορούσαν μίνι και έπαιζαν τένις

you tube

Αυτό συνέβη εν μέρει επειδή οι αρχές κατάφεραν να πείσουν συντηρητικές οικογένειες που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές να επιτρέψουν στις κόρες τους να σπουδάσουν εκτός σπιτιού.

"Προσπάθησαν να εμποδίσουν τις γυναίκες να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο, αλλά υπήρξαν τέτοιες αντιδράσεις που αναγκάστηκαν να τους επιτρέψουν να επιστρέψουν" λέει η βαρόνη Haleh Afshar, καθηγήτρια γυναικείων σπουδών στο Πανεπιστήμιο του York, η οποία μεγάλωσε στο Ιράν τη δεκαετία του 1960.

Οι γυναίκες φορούσαν τζιν και μίνι φούστες

Πριν από την επανάσταση, το χιτζάμπ ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένο, αλλά πολλές γυναίκες επέλεγαν επίσης να φορούν ρούχα δυτικού τύπου, όπως στενά τζιν, μίνι φούστες και κοντομάνικες μπλούζες.

Οι γυναίκες πόζαραν σε γυναικεία περιοδικά μόδας

ιρανscreen shot

Οι γυναίκες έπαιζαν τένις

iranTwitter

Οι γυναίκες φωτογραφίζονταν χαλαρά με τις οικογένειές τους

ιρανscreen shot

Οι γυναίκες περπατούσαν απλώς στον δρόμο μια ήρεμη ημέρα

ιραν

pinterest

Read Next

23 Ιαν 2026

Υποψηφιότητες Όσκαρ 2026 | Οι μεγάλες εκπλήξεις και οι ανησυχητικές παραλήψεις

Ο George Satsidis γράφει για τη χρονιά που η Ακαδημία φαίνεται ότι αποφάσισε να ανατρέψει τον προβλέψιμο χαρακτήρα της, μετά τη διεξαγωγή των Χρυσών Σφαιρών, των SAG και των Critics Choice Awards, παρουσιάζοντας μία λίστα υποψηφιοτήτων με αρκετές εκπλήξεις, σημαντικά snubs και αναπάντεχες επιβραβεύσεις.

22 Ιαν 2026

Όσκαρ 2026 | Αυτή είναι η πλήρης λίστα των υποψηφιοτήτων

Η Danielle Brooks και o Lewis Pullman παρουσίασαν τις υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ 2026 σε 24 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του νέου βραβείου κάστινγκ.

Περισσότερα από

Stories

22 Ιαν 2026

Συνέντευξη | Ο Charles Sandison μετατρέπει την Αθήνα σε ένα πεδίο όπου η τεχνητή νοημοσύνη συναντά τη φιλοσοφία και την τέχνη

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης νέων μέσων μιλά στη Madame Figaro για την πρωτοποριακή του έκθεση στη Bernier/Eliades Gallery και την αλγοριθμική έκρηξη, η οποία δεν στερείται τελικά συναισθήματος.

21 Ιαν 2026

Berlinale 2026 | Ένας Έλληνας υπογράφει το σενάριο μίας από τις ταινίες που διεκδικούν τη Χρυσή Άρκτο

Ο Ευθύμης Φιλίππου, γνωστός μέσα από την επιτυχημένη του συνεργασία με τον Γιώργο Λάνθιμο, είναι ο άνθρωπος πίσω το σενάριο της ταινίας Rosebush Pruning, η οποία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Βερολίνο.

21 Ιαν 2026

Alvise Casellati | Ο διεθνούς φήμης μαέστρος έρχεται στην Ελλάδα για ένα μουσικό gala "Ελπίδας και Αγάπης"

Ο κορυφαίος μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Massimo του Παλέρμο, Alvise Casellati, ενώνει τις δυνάμεις του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μία μοναδική βραδιά.

20 Ιαν 2026

Η άγνωστη φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη: Χορεύει πάνω σε σκάφος με τον Νίκο Μαστοράκη

Ο γιος της μοιράστηκε μια εικόνα της Ελληνίδας υπερστάρ όπως δεν την έχουμε ξαναδεί.

19 Ιαν 2026

Art Club | Οι νέες εκθέσεις και εικαστικά projects της εβδομάδας

Ο Ιανουάριος εμπλουτίζεται με νέα εικαστικά ραντεβού.

19 Ιαν 2026

Ένα νέο θέατρο ανοίγει σε μία από τις πιο γνωστές πλατείες της Αθήνας

Οι πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες από τον καινούριο χώρο πολιτισμού.

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.