ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζεφ Κουνς: Ο γάμος με τη διάσημη πορνοστάρ Τσιτσιολίνα του "χάρισε" τα πιο ακριβά έργα

Όταν ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτέχνης εν ζωή,Τζεφ Κουνς παντρεύτηκε την Τσιτσιολίνα

Ο γάμος τους το 1991 άφησε με το στόμα ανοιχτό την υφήλιο. Εκείνος ένας από τους πλέον ανερχόμενους κι ακριβοπληρωμένους pop artist, κι εκείνη από τις πιο διάσημες πορνοστάρ. Ίσως γιατί δεν γνώριζαν πως ο Τζεφ Κουνς δήλωνε πως "όταν σκέφτομαι τη λέξη ομορφιά μου έρχεται στο μυαλό ο γυναικείος κόλπος".

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζεφ Κουνς κλήθηκε να φτιάξει ένα έργο σχετικό με τα μέσα ενημέρωσης. Και σκέφτηκε να φτιάξει το διαφημιστικό μιας ανύπαρκτης ταινίας με πρωταγωνίστρια την "ιταλίδα πολιτικό", όπως λέει, κι ας είναι η πιο αξιομνημόνευτη πολιτική της πράξη η ανοιχτή προσφορά της να κάνει έρωτα με τον Σαντάμ Χουσεΐν με αντάλλαγμα να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούσε ο τότε ηγέτης του Ιράκ.

"Φλερτάραμε λίγο, είναι αλήθεια. Βρήκα την Ιλόνα (το πραγματικό όνομά της είναι Ιλόνα Στάλερ) πολύ όμορφη κι ήμουν περίεργος για την εμπλοκή της στην πολιτική. Μου παρουσιάστηκε ως θύμα της πορνογραφίας στην Ουγγαρία. Δεν είχαν να φάνε κι εκείνη έπρεπε να κερδίσει τα προς το ζην της οικογένειάς της. Το τέλος της επόμενης φωτογράφησης μάς βρήκε ερωτευμένους. Ημουν αφελής και πίστεψα ότι κάποιος που μπλέκει κάπου μπορεί να απεμπλακεί πλήρως", λέει σε συνέντευξή του στον "Οbserver".

Τζεφ Κουνς: Ο γάμος με τη διάσημη πορνοστάρ Τσιτσιολίνα του "χάρισε" τα πιο ακριβά έργα

Splash News/ Ideal Image

Αναρωτήθηκε πολλές φορές "Τζεφ τι πας να κάνεις;", αλλά τελικά αφέθηκε στα χέρια της Ιλόνα καθώς τον απελευθέρωνε, όπως παραδέχεται. Ο γάμος τους άφησε με το στόμα ανοιχτό την υφήλιο. Εκείνος ένας από τους πλέον ανερχόμενους κι ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες - εν έτει 1991 - κι εκείνη από τις πιο διάσημες πορνοστάρ. Ισως επειδή δεν γνώριζαν πως ο Τζεφ Κουνς δήλωνε πως "όταν σκέφτομαι τη λέξη ομορφιά μου έρχεται στο μυαλό ο γυναικείος κόλπος".

Από μούσα όμως η Τσιτσιολίνα γρήγορα μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον Τζεφ, ο οποίος το 2007 πούλησε ένα έργο του 23,6 εκατ. δολάρια, ποσό-ρεκόρ για εν ζωή καλλιτέχνη. Εναν χρόνο μετά τον γάμο γεννιέται ο γιος τους, Λούντβιχ, και το 1993 παίρνουν διαζύγιο και μοιράζονται την κηδεμονία. Πριν προλάβει όμως να το καταλάβει ο εικαστικός, η πρώην πορνοστάρ έχει πάρει το παιδί κι έχει φύγει για τη Ρώμη.

"Χρειάστηκε να παλέψω επί μήνες για να καταφέρω να βλέπω τον γιο μου για μιάμιση ώρα την ημέρα παρουσία ένοπλου φρουρού. Δεν έχω πλέον σχέση μαζί του. Ισως ξαφνικά μια μέρα να με πάρει τηλέφωνο και μετά να τον ακούσω πάλι ύστερα από έναν χρόνο", λέει.

Η ιστορία αυτή τον οδήγησε στην οικονομική καταστροφή, αλλά είναι χρόνια που έχει πλέον ορθοποδήσει. Η όλη ιστορία έγινε αιτία να συσφίξει τη σχέση του με την κόρη του Σανόν - την οποία απέκτησε ενώ ήταν φοιτητής - και τις δύο του εγγόνες, ενώ επαφές έχει και με τα πέντε παιδιά που απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του και πρώην βοηθό του Τζαστίν Ουίλερ.

Γιατί η Ιλόνα Στάλερ-Τσιτσιολίνα μήνυσε τον Τζεφ Κουνς (μέσω του Sotheby's);

Το 2019, η διάσημη Ιταλίδα πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Ιλόνα Στάλερ κατέθεσε μήνυση κατά του οίκου δημοπρασιών Sotheby's στη Νέα Υόρκη για την δημοπράτηση φωτογραφιών της, που ανήκουν στη σειρά έργων Made in Heaven του πρώην συζύγου της, γνωστού καλλιτέχνη του ‘κιτς’, Τζεφ Κουνς.

Η ηθοποιός, διαμέσου του δικηγόρου της Λούκα Ντι Κάρλο, αξίωσε αποζημίωση 21 εκατ. δολαρίων από τον Sotheby's, με τα 19 εκατ. να αφορούν την ηθική βλάβη που αιτιάται ότι υπέστη και τα 2 εκατ. να αντιπροσωπεύουν τα δικαστικά και νομικά έξοδα.

"Είναι άδικο να θέτουν στην κυκλοφορία οι Sotheby's αυτές τις φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας την εικόνα μου δίχως να έχω δώσει άδεια και χωρίς να μου καταβάλουν τα νόμιμα πνευματικά δικαιώματα. Ούτε καν ο Κουνς έχει άδεια να χρησιμοποιεί την εικόνα μου και ουδέποτε με έχει πληρώσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση της.

Η σειρά των φωτογραφιών Made in Heaven εκτέθηκε για πρώτη φορά στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1990 και θεωρούνται πως αποτελούν ένα σχόλιο πάνω στα όρια του ‘πορνό’ και της τέχνης, απαθανατίζοντας ένα σύγχρονο ζεύγος Αδάμ και Εύας.

Πρόκειται για μία σειρά από φωτογραφίες, αγάλματα και πίνακες, που αναπαριστούν τον ίδιον τον καλλιτέχνη με τη γυναίκα που επρόκειτο μετ’ ολίγον (το 1991) να γίνει η σύζυγός του και η Μούσα του στην τέχνη. Χάρη στη σειρά των έργων αυτών ο Κουνς κέρδισε τον τίτλο του πιο ακριβού καλλιτέχνη στον κόσμο, με την τιμή των δημιουργιών του να εκτοξεύονται στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Τώρα, η "Τσιτσολίνα" σκοπεύει να κερδίσει και άλλη μία δίκη: "γιατί" όπως διατείνεται, "δεν έχω δει ποτέ ένα παρόμοιο πράγμα: μία εν ζωή καλλιτέχνιδα να εκτίθεται σε γκαλερί στη μισή Υφήλιο και να μην βγάζει μία λίρα. Το βρίσκετε αστείο αυτό;"

Αμφιλεγόμενος σε όλα;

Ο κόσμος της τέχνης ανέκαθεν διχαζόταν ως προς το έργο του καλλιτέχνη. Μερικοί αναγνωρίζουν την τέχνη του ως σημαντική και πρωτοποριακή ενώ άλλοι την απορρίπτουν ολοκληρωτικά. Συνήθως τα έργα του χαρακτηρίζονται από όσους τα κατακρίνουν, ως kitsch (κίτς). Ο ίδιος πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν κρυμμένα νοήματα και βαθυστόχαστες κριτικές πίσως από τα έργα του.

Όπως και να έχει πάντως, είτε τα έργα του είναι αρεστά από όλους είτε όχι, ο Τζεφ Κουνς έχει καταφέρει να πουλήσει τα έργα του σε ασύγκριτες τιμές και να μείνει στην ιστορία για την τέχνη του όσο αμφιλεγόμενη και αν καταλήγει να είναι.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση

Την Κυριακή εγκαινιάστηκε η πολυαναμενόμενη έκθεση – πρότζεκτ του έλληνα συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της γης τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους την έκθεση – γιορτή, ύμνο στον ζωοδόχο ήλιο. Εκεί ο πάντα πρωτοπόρος Τζεφ Κουνς δημιούργησε ένα έργο τέχνης-κατασκευή με έναν λαμπρό ήλιο στην άκρη της θάλασσας, έναν Απόλλωνα που κοιτάζει και γυρίζει παντού. Που τα βλέπει όλα μπροστά και πίσω, χωρίς να τα κρίνει ενώ χαρίζει ασταμάτητα την ζεστασιά του προσφέροντας ενέργεια, δύναμη και ζωή σε όλους ανεξαιρέτως.


Συμβολικό το έργο με πολλαπλές ερμηνείες, ανοιχτό στην θέα και την κρίση του κόσμου, διαχέει τις ακτίνες του, φωτίζει με την λαμπρότητά του, γιορτάζει, προβληματίζει, με πολλές ερμηνείες και κριτικές που θα ακολουθήσουν.

*Η έκθεση του Τζεφ Κουνς θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Read Next

Περισσότερα από

Stories

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.